Lavanta: Eviniz ve Cildiniz İçin Harika Bir Esansiyel Yağ--

Lavanta: Eviniz ve Cildiniz İçin Harika Bir Esansiyel Yağ

Lavanta: Eviniz ve Cildiniz İçin Harika Bir Esansiyel Yağ--


Esansiyel lavanta yağı, sağlığınız için, şaşırtıcı derecede faydaları olan bir mucizedir. Bu muhteşem yağın nasıl kullanılacağını öğrenmek isteyen birçok insan vardır. Bu yazımızda, size bu esansiyel yağdan yararlanmanız için uygun yöntemleri sunacağız.

 /resimler/2018-6/20/1756235906083.jpg

 

 


Lavanta

Lavanta dendiğinde, aklınıza ilk olarak Fransa´daki mor tarlaların görünümü gelebilir. Kendine münasır olan mor renkli çiçeği olan bu vahşi bitki, Akdeniz kıyılarında ve Asya ve Hindistan´ın bazı bölgelerinde yetişir. Yetişmesi için kuru tarlalar gerekir ve güneşi sever.
Lavanta; içinde barındırdığı esansiyel yağlar, asitler ve birçok faydalı bileşen tarafından oldukça zengindir. Kısacası, harika bir esansiyel yağdır.

 


Sağlığa faydaları

Lavanta aşağıdaki tıbbi özellikleri bünyesinde barındırır.
Lavantanın en temel özelliği, çok eski zamanlardan beri bilinen yatıştırıcı etkisidir. Roma İmparatorluğu döneminde, banyolarda ferahlatıcı amaçla kullanılırdı. Anksiyete vb. sağlık problemlerinin çözümü için de kullanılmaktadır.
Bunun yanında, çeşitli kesik, ısırık ve çürüklerin tedavisi amacıyla da kullanılır. Yaraları ve çürükleri başarılı bir şekilde dezenfekte eder. Antiseptik özellikleri oldukça kuvvetlidir.
Aynı zamanda güçlü bir antiviral ve antibakteriyel olan lavanta, bu özellikleri sayesinde farenjit ve larenjit gibi çeşitli enfeksiyonları ve genital bölgelerde karşılaşılan enfeksiyonları tedavi etmede kullanılır.
Kaşıntılarla ortaya çıkan çeşitli cilt problemlerini, sedef hastalığı ve egzema gibi deri hastalıklarını iyileştirir. Kaşıntıyı azaltır.
Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Mideyi etkileyen sinirleri hafifletir.
Lavanta, antienflamatuvar ve yatıştırıcı özelliklidir ve bu yüzden ideal bir yağdır..
Taşıt tutması problemine iyi gelir.
Kan basınıcını biraz da olsa düşürür.
Saç dökülmesi probleminin önüne geçer.

 


Yağlar ve diğer özler

Esansiyel yağ, lavantanın iyiliği ve kokusunda bir miktar yoğunlaşma meydana getirir. Damıtma işleminden geçirilerek yağ elde edilir ve bu sebeple evde bu yağı ortaya çıkartmak oldukça zordur. Fakat, aktar ve doğal ürünlerin satıldığı çeşitli yerlerde kolaylıkla bulunabilir

 


Evde hangi özler yapılabilir?

Evde, lavanta ile doldurulmuş çeşitli yağ özleri yapabilirsiniz. Bir ölçü lavantaya 10 ölçen badem veya zeytinyağı ekleyin. Cam kavanoz içinde bu karışımı tutun, güneşe koyun ve ara ara sallayın.

 

Lavantalı alkol:

Camdan bir kavanozun içine kuru lavanta çiçekleri koyun ve etil alkolü kavanoza dökün. Bir hafta boyunca bu şekilde demlenmesini bekleyin. 

Kurutulmuş çiçeklerden yapılan konsantre çay: Lavantanın mucizelerinden faydalanmak için en yaygın tercih edilen ve en kolay yöntem çaydır. Çayı içmenin yanı sıra, ayaklarınızı batırmak için de çay yapabilirsiniz. Banyoda ve gargara yapma amacıyla da kullanabilirsiniz.

 


Sağlık için lavanta

Lavantayı sağlık amaçlı kullanmada, en yaygın yöntemler şunlardır;
Anksiyete problemlerini ve dalgınlığı, uykusuzluğu azaltmak için çay formunda
Üst solunum yollarındaki iltihaplanmaları ve enfeksiyonları gidermek veya azaltmak için gargara yoluyla.
Stresi azaltmak için lavanta yağı ile rahatlatıcı masaj yaparak.
Romatoid artrit ağrısı, ciddi boyun ağrıları, migren, boyunda, ayaklarda veya sırtta ortaya çıkan ağrılar için lavanta alkollü masajlar yaparak.

 


Cilt ve saç için lavanta

Cilt ve saçta lavanta kullanımı için en iyi yöntem, esansiyel yağ formunda kullanımdır. Cildinizde ve saçınızda lavanta kullanmanın en iyi yollarından biri, güzellik ürünlerinize birkaç damla esansiyel lavanta yağı eklemektir.
Yüz ve vücut losyonu:

Derinin gerginliğini artırır, cilt problemlerinin çözümüne yardım eder ve derinin yenilenmesini teşvik eder. 

Şampuan:

Saç dökülmesinin önüne geçer.

Lavanta yağı, diğer doğal bileşenlerin etkisini artırıcı özellikleri de bünyesinde barındırır.


Evde kullanım

Evi temizlemek için kullanılan temizlik ürünlerine de lavanta ekleyerek hem güzel bir koku verirsiniz hem de, böcekleri evinizden uzak tutar, evi daha ferah ve ve rahatlıtıcı bir hale getirir, hatta, evcil hayvan besliyorsanız, kedinizin veya köpeğinizin pirelerden ve diğer zararlılardan kurtulmasını sağlarsınız.
Evinizde lavantadan yararlanmak için, doğal parfüm yöntemini de tercih edebilirsiniz. Küçük lavanta çiçeği keseleri yapıp, evdeki çekmecelerin ve dolapların içine yerleştirebilirsiniz. Bu doğaş parfüm, daha iyi uyumanızı sağlamar.




Anahtar Kelimeler: lavanta lavanta faydaları

Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler