Küvet Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Zahmetli temizlik deyince akla gelen ilk yerlerden biri de banyo küvetleridir.Küvet Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Küvet Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Haberi Sesli Oku

  Zahmetli temizlik deyince akla gelen ilk yerlerden biri de banyo küvetleridir. Küvetlerin temizliğini zahmetli yapan şey genişliğinin ve hacminin büyüklüğüdür ancak küvet temizliği sık sık tekrarlanmazsa bu alanlarda mantar ve bakteri gibi canlıların üremesine de zemin hazırlanmış olur.

  Küvetlerde oluşmuş olan kirler, şampuan, sabun ve saç kremi gibi ürünlerin kalıntıları ve sudaki mineraller ve özellikle de kireçten kaynaklanır. Bu kirlerin temizlenmesi için piyasada pek çok farklı markanın farklı farklı markaları yer almaktadır. Bilhassa kireci önleyici olan kimyasallar yardımıyla küvet temizliği yapılabilir. Fakat evlerinin temizliğinde kimyasal madde kullanmak istemeyenler evlerinde bulabilecekleri bazı malzemelerle de küvetlerinin temizliğini en az bunlar için üretilmiş kimyasallar kadar güze yapabilirler.

  Küvet temizliği denildiğinde diğer birçok alanda temizlik için kullanılan karbonat ilk akla gelen üründür. Ovalayarak kirlerin çıkartılabileceği alanlarda karbonat tek başına gayet etkili bir üründür. Bunun için ilk olarak küvetin sıcak su ile yıkanması gerekmektedir. Sıcak su ile yıkandıktan sonra tüm kirler kabarcık haline geleceği için temizlik işlemi daha kısa sürede ve daha etkili bir sonuç verecektir.

  Yıkama işlemini gerçekleştirdikten sonra bir süngerin üzerine bol miktarda karbonat dökülür. Temizlik için kullanacağınız sünger eğer mümkünse banyo süngeri olmalıdır. Bu tip banyo için özel üretilmiş ürünler hem genişlikleri hem de yüzey özellikleri bakımından banyo temizliği için daha elverişlidir. Şayet elinizde sadece bulaşık süngeri varsa o halde bulaşık süngerinin sert yüzeyini kullanmanızda fayda vardır. Süngerin üzerine karbonat döküldükten sonra uygulamayı yapacağınız bölgeyi iyice ovalayarak temizlemelisiniz ve arada süngerinizin üzerine karbonat ilavesi de yapmalısınız. Bu şekilde küvetinizin içerisindeki kirler kolaylıkla yok olacaktır. Duş başlığı ve küvet bataryası da aynı sünger kullanılarak temizleme işlemi yapılabilir.

  Küvet temizliği için yararlı olabilecek bir diğer madde de beyaz sirkedir. Eğer ki küvet içerisinde sadece kireç izleri var ise beyaz sirke tek başına bu iş kolaylıkla çözebilecektir. Bu işlem için banyo süngerinin üzerine bir miktar beyaz sirke dökülmesi ve bu sirke ile banyo küvetinin silinmesi yeterlidir. Bilhassa da küvetin fayanslarında duş kabinlerindeki kireç lekelerinin ovularak silinmesi lekeleri kolaylıkla yok etmeye yetecektir. Kirlerin yoğun olduğu bölgelerin temizliğinde ise küveti sirkeli su yardımıyla sildikten sonra 10-15 dakika kadar beklemekte fayda vardır. Eğer küvetteki kirlerin temizlenmesinde sirke tek başına yeterli olamadıysa sirkeli su karışımının içerisine bir miktar karbonat eklenerek işlem tekrarlanabilir.

  Yukarıda belirttiğimiz doğal malzemelerin dışında küvet temizliği için kireç sökücü ya da çamaşır suyu da kullanılabilir. Fakat kimyasal madde ile yapılan temizlik işlemlerinde, eldiven takılmasına, işlem bittikten sonra bol su ile durulanmasına ve işlemin yapıldığı yerin iyice havalandırılmasına dikkat edilmelidir. Çamaşır uyu amonyaklı bir temizlik malzemesi ile asla karıştırılmamalıdır.

Temizlik işlemleri bittikten sonra küvet bol su kullanarak durulanmalıdır. Duş başlığı ve batarya gibi ürünlerde ise u lekesi kalmaması adına temizlik sonrasında kurutma işlemi yapılarak yerlerine bırakılmalıdır.

Küvet Nasıl Beyaz Görünür?

Kullanımı uygun olmayan temizlik ürünleri, zaman içerisinde kullanmaya bağlı olarak oluşan lekeler, aparatlar küvetin içerisindeki beyaz ve güzel görüntüyü bozar. Küvetinizde oluşmuş olan fakat bir türlü çıkartamadığınız inatçı kirlerden şikâyetçi iseniz bu ipuçları tam size göre!

1.  Küvetinizin hangi malzemeden imal edildiğini öğrenin

  Öncelikle küvetinizin yapıldığı malzemeyi bilmeniz gerekir çünkü malzemesini bilmeden uygulayacağınız temizlik küvetinize zarar verip orijinalliğini bozabilir. Herhangi bir uygulamaya başlamadan önce;

Porselen küvetler:Lavabo ve küvetlerde kullanılan en dayanıklı malzemelerin başında gelir.

Emaye küvetler:Eski küvet tiplerinde daha çok karşımıza çıkar. Çamaşır suyu gibi kuvvetli kimyasallar üzerinde kullanıldığında küvette lekeler oluşur.

Akrilik küvetler: PVC´ye benzeyen yapıdaki küvetlerdir. Kalıcı leke ve çizilmelerin önüne geçebilmek için sert partiküllere sahip ürününüzü aşındıracak temizlik malzemelerinin kullanılmaması gerekir.

 

2. Temizlik adımları

  Aşındırıcı, partikülle sahip bir toz deterjanı lekenin üzerine doğru dökün ve üzerine de bir miktar su ekleyin. Bu halde birkaç dakika beklettikten sonra bir bez yardımı ile küvetinizi ovalayın.

Sabun kirleri ve ağır yağ lekeleri için trisodyum fosfat kullanmanızı öneririz. 5 litre kadar sıcak suyun içerisine bir çorba kaşığı kadar trisodyum fosfat ilave edip karıştırın. Kesinlikle başka kimyasallarla karıştırarak kullanmayın.

Çamaşır suyu yerine karbonat ve hidrojen peroksitikullanmayı deneyin. Aynı ölçülere sahip hidrojen peroksit ve karbonat ile karışım bir macun hazırlayın. Bu macunu lekenin üzerine döküp 1 saat kadar bekletin.

Akrilik küvetler, diğer küvetlere nazaran daha sık yıkanma ihtiyacına sahiptir. Akrilik küvetler kolaylıkla çizilebilir bir madde olduklarından yumuşak temizleyiciler ile temizlenmesi gerekir. Haftada bir kez, bol sıcak su ve bulaşık deterjanı karışımı ile fırçalayıp temizleyin. Sıcak su ile de durulayın.

Kireç lekeleri için sirke kullanmanızı öneririz. Kireç lekelerinin giderilmesi için sirke güçlü ve doğal bir alternatiftir.  Kireçli bölgelere bir ölçek su ve bir ölçek sirkeyle hazırladığınız karışımdan püskürtün. 45 dakika bekledikten sonra fırçalayıp, ılık su ile durulayın.


Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.