Kuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir?--

Kuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir?

Kuşkonmaz Nasıl Yetiştirilir?--
Haberi Sesli Oku


Asparagus officinalis yani bizim deyişimizle kuşkonmaz bitkisinin asıl anavatanı Asya ve Avrupa´dır. Kuşkonmaz bitkisinin yabani cinsinin ise Mısırlılar döneminden beri kullanıldığı söylentileri vardır. Romalıların Roma döneminde yaptıkları araştırmalar sonucuna göre kuşkonmazın çok yıllık bir bitki olduğu ve tohumla çoğaltıldığı sonucuna varmışlardır. Kuşkonmaz bitkisi 15. ve 17. yüzyıllarda popüler olmuş ve o dönemlerde idrar sökücü ilaç niyetine kullanılmıştır. Kuşkonmaz bitkisi Türkiye´de 1960´lı yılların sonlarına doğru üretilmeye başlanmış ama bitkinin ne işe yaradığı bilinmediği için çok fazla rağbete görmemiştir.

 


Kuşkonmaz Bitkisinin Yetiştirilmesi İçin Gereken Koşullar:

Kuşkonmaz bitkisi bulunduğu ortama kolay adapte olan bir bitkidir.
Kuşkonmaz için iklim çok önemli bir etmen olmasa da sıcak iklimler erken hasat için elverişlidir.
Kuşkonmaz bitkisi rizom bir gövdeye sahiptir ve bu gövde sayesinde düşük sıcaklıklara karşı direnç gösterir.Kuşkonmaz bitkisinin sürgünlerini devam ettirmesi için gerekli olan minimum sıcaklık 12 derecedir. Sürgün verme döneminde ise uygun sıcaklık 15-18 derecedir. Sürgünün gelişme döneminde ihtiyaç duyulan sıcaklık ise 25 derece ve üzerindeki sıcaklıklardır. Sürgün gelişim döneminde kuru havaların bulunduğu ortamlar sürgünlerde boy kısalmasına neden olarak sürgünlerin verimliliğini kısıtlar. Kuşkonmaz bitkisini hasat ederken havanın aşırı yağışlı olması ve yağışın arkasından gelen kuraklığın sürgünler üzerindeki etkisi hasatın verimliliğini ve kalitesini düşürür. Kuşkonmaz bitkisi genellikle nemli topraklardan hoşlanan bir bitkidir ve toprağın nemli olması sürgünlerin toprak üstüne çıkmasını kolaylaştırarak sürgünleri gevrek yapar.

Kuşkonmaz yetiştiriciliğinde en önemli etmenlerden birisi de topraktır. Toprak tercih edilirken genellikle kumlu ve hafif bünyeli topraklar tercih edilmesi gerekmektedir.

 


Kuşkonmaz Bitkisi Nasıl Yetiştirilmelidir?

Kuşkonmaz bitkisi genellikle 15-20 yıl boyunca hayatta kalmayı başarabilen bir bitkidir ve toprağa dikildikten 3 yıl sonra meyve vermeye başlar. Kuşkonmaz bitkisinin üremesi tohum ya da vegatatif yollarla yapılabilmektedir.
Eğer kuşkonmaz bitkisini tohum yoluyla üretmek istiyorsanız dikkat etmeniz gerekenler şu şekildedir:
Kuşkonmaz bitkisinin tohumu ilk başta soğuk yastıklara ekilmelidir.

Soğuk yastığın bulunduğu yer gün boyunca güneş alan bir yer olmalıdır ve tohumun ekileceği derinlik yaklaşık 30 santimetre derinliğinde olmalıdır.
Kuşkonmaz tohumu için sıcak bölgelerdeki en uygun aylar mart, nisan, mayıs iken soğuk bölgelerde en uygun aylar nisan, mayıs aylarıdır.
Kuşkonmaz tohumları fide halinde yaklaşık 5 santimetre olunca sıra halinde dikilen fidelerin arasında en az 10 santimetre kalacak şekilde seyreltmeler yapmalısınız.
Oluşan fideleri dikmeden önce ortamda bulunan yabani otlar temizlenmelidir.

 


Kuşkonmaz Bitkisinin Yararları Nelerdir?

Kuşkonmaz bitkisi içerdiği zengin vitaminlerin yanı sıra fosfor ve potasyum gibi çeşitli minerallerde içeren zengin bir besin kaynağıdır. İçerdiği bu vitamin ve mineraller sayesinde güçlü bir idrar sökücü özelliğe sahiptir. Ayrıca kalp yetmezliği sorunundan kaynaklanan ödemlerin atılmasında oldukça etkili bitki olmasının yanı sıra kalbi de güçlendirir. Kuşkonmaz bitkisi kanı temizleyerek cilde de canlılık veren bir bitkidir.


Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Aşırı Su Yüksek (Alocasia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.