Kuşburnu Nasıl Yetiştirilir?

Kuşburnu Nasıl Yetiştirilir?

Kuşburnu Nasıl Yetiştirilir?

Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilen kuşburnu bitkisi içeriğindeki mineraller ve vitaminlerden dolayı gıda ve ilaç sanayinde sıkça tercih edilen bir bitkidir. Kuşburnu bitkisinin içeriğinde mineral dışında C, P, A, B1, E ve K vitaminleri de bulunmaktadır. Kuşburnu bitkisi limon, domates, elma gibi bol vitaminli meyvelerden bile daha çok vitamin içeren bir yapıdadır. Kuşburnu bitkisi marmelat, reçel, meyve suyu, bitkisel çay ve bebek mamalarının yapımında kullanılmasına ek olarak C vitamini içeriğinden dolayı bazı meyve sularının vitamince zenginleştirilmesinde de kullanılır. Kuşburnu bitkisinin halk arasında en yaygın kullanımı bitkisel çay halindedir. Kuşburnu bitkisi sadece tüketim amaçlı değil kuraklığa dayanıklılığından dolayı tarımda kullanılan bir bitkidir. Kuşburnu bitkisinin tarım amaçlı kullanılmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi köklerinin çok derinlere ulaşabilmesindendir. Bu durumdan kaynaklı olarak verimsiz arazilere dikilen kuşburnu bitkisi verimsiz arazileri değerlendirerek kuraklığı önler ve erozyona karşı mücadelede kullanır. Kuşburnu bitkisinin diğer kullanım alanları ise bahçenizde koruma amaçlı ya da park ve bahçelerde süs amaçlı olabilirler.

 

Kuşburnu Yetiştirirken Bilinmesi Gerekenler:

Kuşburnu bitkisi hemen hemen her koşula uyum sağlayan bir bitki olduğu için her iklimde yetiştirilebilen bir bitkidir.
Soğuğa dayanıklı bir yapısı olduğundan mayıs, haziran ve temmuz aylarında çiçek açar ve bu aylarda oluşabilecek don olaylarından zarar görmez.
Kuşburnu bitkisinin bulunduğu rakım yükseldikçe bitkinin çiçeklenme süresi artar ve bitkinin oluşturacağı meyve daha kaliteli olur.
Kuşburnu bitkisinin kökleri çok derinlere inebildiği için kuraklık ve erozyonla mücadelede kullanılabilir.
Kuşburnu bitkisinin en iyi gelişim gösterdiği ortamlar ırmak bucakları ve nehir kenarlarıdır.
Kuşburnu bitkisi güneşi seven bir bitkidir ve güney cephede yetişen bitkinin meyvelerinin renkleri, iriliği ve içerdiği vitamin oranı daha fazladır.
Kuşburnu bitkisi her ortama uyum sağlayan bir bitki olduğu için toprak konusunda da seçici davranmaz.
Bir kuşburnu bitkisinin içinde yaklaşık olarak 20-40 adet tohum bulunmaktadır fakat kuşburnu bitkisinin farklı türlerinde farklı özellikler ortaya çıkabileceği için genellikle tohumla üremesi yerine çelikle üremeyi tavsiye ederler.

 


Kuşburnu fidanının dikilmesi:

Kuşburnu bitkisinin dikileceği çukuru sonbahar mevsiminde yağışlar başlamadan önce açıp toprağın havalanmasını sağlayınız. Çukura kuşburnunun fidanını dikeceğiniz zaman fidanın aşı yerinin ve kök boğazının toprak seviyesinin üstünde olmasına dikkat ediniz. Dikim işlemini yaptıktan sonra fidanın etrafında topraktan çanak oluşturunuz bu çanak bitkinin iyi sulanması içindir. Ayrıca kuşburnu bitkisine gübre verildiği zaman daha iyi olgunlaşacak ve yeni sürgünler verecektir.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler