Evde çiçek bakimi, ev hanımları için önemli hobilerden biridir.
Diyelim ki çocuklarınızdan veya arkadaşınızdan çok güzel bir çiçek hediye aldınız. Ancak zamanla ilgisizlikten, yetersiz ışıktan veya yanlış bakim sulama şekilleri yüzünden çiçeklerinizin yaprakları sararıp kurumaya başladı. Bu durumda ne yapacaksınız? Büyük ihtimalle manevi değeri yüksek olan hediyelerinizi çöpe atmak istemezsiniz. İşte bu noktada size güzel bir haberimiz var. Çünkü kuruyan çiçekleri canlandırmak mümkündür.
Aşağıda kurumuş çiçekleri nasıl canlandıracağınızla ilgili sorularınıza cevap olabilecek birkaç önemli noktayı sizler için derledik. İşte yapabilecekleriniz:
Saksı Bitkilerinin Kuruma Başlıca Nedenleri:
1) Susuzluk:Kış aylarında bitkiler daha az suyla idare edebilseler de gelişme döneminde bol suya ihtiyaçları vardır ve susuz kaldıklarında kururlar.
2) Aşırı Su: Fazla sulama ortamdan havayı uzaklaştırır ve bakteri hastalıklarına neden olarak çürümeye neden olur.
3) Aşırı Güneş: Aniden aşırı güneşe çıkarılan birkinin yaprakları yanar, toprak sıcaktan kuruyup ısınır ve bitkinin kökleri yanar. Bu da bitkinin kurumasına neden olur.
4) Işık Yetersizliği: Işığın yetersiz olduğu durumlarda bitki aşırı ve düzensiz uzamaya başlar, yaprakları aşağı sarkar gövde yaprakları taşıyamaz ve kırılır. Bunun sonucunda da bitki kurur.
Kurumuş Çiçeklerin Canlandırılması İçin Yapılması Gerekenler:
1) Hastalığını belirleyin.
Öncelikle bitkinizin neden kuruma nedenini tespit edin. Sorun yukarıdaki nedenlerden biri olabilir. Sorunun ne olduğunu belirlemek çözümün ilk aşamasıdır.
2) Toprağı havalandırın.
Tüm bitkilerin toprakları zaman zaman havalandırılmalıdır. Toprağın su ve hava geçirgenliği iyi olmalıdır. Bitkinizin ne tip bir toprağa ihtiyaç duyduğunu öğrenin ve buna göre bir toprak kullanın ve toprağı düzenli olarak havalandırın.
3) Bitkiyi fazla sulamayın.
Solmuş çiçeğin daha çok sulanarak canlanacağı her zaman doğru bir düşünce değildir. Çoğu bitki suya doymamış nemli ortamda yaşamayı sever. Bu sebeple toprağın üst bölgesi hafif nemli olacak şekilde sulanmalıdır. Altta biriken fazla suyu bitkinin emmesine izin vermeyin.
4) Sağlıklı bölümleri kurtarın.
Eğer bitkiniz kurtulamayacak durumdaysa sağlam kısımları kurtarmalısınız. Sağlam dalı kesip başka bir yere dikebilirsiniz. İlk haftalarda diktiğiniz bitkiyi azar azar sulayın ve köklenmesini sağlayın.
5) Güneşli alanları değerlendirin.
Bazı bitkiler doğrudan güneş almak isterken bazı bitkilerin doğrudan güneş ışığına maruz kamları kurumalarına sebep olabilir.Bitkinizin güneş ihtiyacını öğrenin. Eğer bitkiniz gölge bir yerdeyse güneşli bir alana taşıyın. Kurumuş dalları kesin ve az az sulayın.