Küpe Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?--

Küpe Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Küpe Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?--
Haberi Sesli Oku


Küpe çiçeğinin özellikleri nelerdir ve hangi özelliklere sahip bir toprakta sağlıklı şekilde yetiştirilebilir? Küpe çiçeği yetiştirilmesi, bakımı ve diğer önemli konular ile ilgili bilgiler.
Küpe Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?Küpe çiçeği, Küpe çiçeğigiller (Onagraceae) familyasına ait bir bitkidir ve familyanın Fuchsia cinsini meydana getirmektedir. Doğal olarak yetiştiği en yoğun coğrafyalar tropik Orta ve Güney Amerika bölgelerinde bulunan geniş dağlık orman arazilerdir. Çiçeklerinin cinsi, katmerli ve katmersiz, dik ve sarkıcı minyatür ve dev çiçekli olmak üzere adlandırılmıştır. Kırmızı, pembe, mor, beyaz ve kavuniçi renklerine sahip birçok çeşidi mevcuttur. Çiçek kısımları kokusuzdur. Saksı çiçekleri yetiştirilirken genelde olarak elde edilmiş olan hibritler kullanılmaktadır. İlkbahar mevsiminde kışa mevsimine kadar çiçekli kalabilmektedirler ve kışın yapraklarını dökerek dinlenmeye çekilirler.

 

 

Küpe Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Doğru bir şekilde yetiştirildiği taktirde soğuk havanın başladığı güne kadar çiçek verebilmektedir.
Güneş ışığını az miktarda alan daha çok gölgede olan bölgelerde yetişmeyi severler. Serin bölgelerde sağlıklı biçimde yetişmektedir. Doğrudan Güneş ışığı aldığı taktirde çiçek ve yaprak kısımlarında dökülmeler meydana gelir.
Beş derecenin altındaki sıcaklıklarda yaprakları dökülmektedir. İlkbaharın gelişiyle beraber ısınan havayla tekrardan çiçek verirler. Yapraklarının dökülmesi bitki için olumludur. Dinlenip güçlenmeyi sağlar.
Kış şartlarının hâkim olduğu aylarda genç bitkiler 10 ile 14 derece arasındaki sıcaklığa ihtiyaç duymaktadır. Yaşlı olanlar ise 4 ile 7 derece arasındaki sıcaklığa gereksinim duymaktadırlar. Genel anlamda

soğuktan korunması gerekmektedir.
Kurutucu rüzgarlara karşı korunmalıdır.
Bitkinin nem isteği yüksektir.
Nemli, suyu iyi süzdüren ve besleyici özelliği yüksek olan toprakları sevmektedir.
Humuslu kara toprak, bitkinin en verimli şekilde yetiştiği toprak türüdür. Yetiştirilen toprakta hafif bir kuruma gözlendiği taktirde hemen sulanmalıdır.
Eğer hava sıcaklığı yüksekse duruma göre gün aşırı veya günde 2 defa olmak üzere sulanmalıdır. Bu durum toprağın nem tutma yeteneğine göre değişim göstermektedir. Serin hava şartlarında sulama daha aza indirilebilir ancak kesinlikle toprak kuru bırakılmamalıdır. Aşırı sulama her yetiştiricilikte olduğu gibi küpe çiçeği yetiştiriciliğinde de bitkiye olumsuz etki etmektedir.
Kullanılacak saksı siyah renge sahip ve plastik yapıda olmamalıdır. Güneş ışığının toprağı yüksek miktarda ısıtması ve kök kısmının kavrulması bitkinin ölümüne sebebiyet vermektedir.
Her yılın ilkbahar döneminde saksı değişimi yapılmalıdır. Saksı değişimi esnasında toprak el kullanılarak sıkıştırılmamalıdır. Bu gerçekleşirse kökler zarar görebilir. Yapılacak olan sulama zaten toprağın sıkışması için yeterli olacaktır.

Bitkinin üzerindeki eskimiş çiçekler koparılmak suretiyle bitkinin rahatlaması sağlanmalıdır.
Budama işlemini ilkbaharda yapılmamalıdır. Bahar uyanması başladıktan sonra yapılacak olan budama işlemi bitkiyi öldürebilir.
Küpe çiçeği üretimi çelik ve tohum ile yapılmaktadır. Tohumların mart ve nisan aylarına denk gelen süre zarfında ekilerek 16°C´lik sıcaklıkta çimlendirilmesi gerçekleştirilmelidir. Başlıca kullanılan üretim şekli çeliklerdir. Mart ve nisan ayları civarında üzerinde çiçek bulunmayan çeliklerin sürgün yerlerinden 7.5 ile 10 cm uzunluğunda alınmalıdır. Ortam sıcaklığı 16 °C civarında tutulduğu taktirde 10 ile 15 günlük süre zarfında köklenme gerçekleşecektir. Esas çelik alma zamanı ilkbahar mevsimi olmakla birlikte kış ayı hariç her mevsim çelik alınabilmektedir.


Beyaz Kıyafetlerdeki Koyu Renk Lekeleri Nasıl Giderilir?

Beyaz Kıyafetlerdeki Koyu Renk Lekeleri Nasıl Giderilir?

Beyaz Kıyafetlerdeki Koyu Renk Lekeleri Nasıl Giderilir?

Beyaz Kıyafetlerdeki Koyu Renk Lekeleri Nasıl Giderilir?

Beyaz Kıyafetlerdeki Koyu Renk Lekeleri Nasıl Giderilir?

Beyaz Kıyafetlerdeki Koyu Renk Lekeleri Nasıl Giderilir?

Beyaz Kıyafetlerdeki Koyu Renk Lekeleri Nasıl Giderilir?

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.