Tarih: 01.11.2024 15:24

Köpek Zehirlenmeleri

Facebook Twitter Linked-in

 

Köpek Zehirlenmeleri

  Köpek zehirlenmeleri sıklıkla yaşanan hayvan zehirlenmelerinin içerisinde yer almaktadır. Köpeğinizin başına gelebilecek en tehlikeli durumlardan birisi de zehirlenmedir. Köpek zehirlenmeleri de tıpkı insanlardaki mide zehirlenmeleri gibi çeşitlere ayrıldığı için tedavi aşamasında uygulanacak olan yöntem de köpeğe özel olmalıdır ve dolayısıyla köpek direk veteriner hekime götürülmelidir. Ancak sizin veteriner hekime getirmeden önce evinizde yapabileceğiniz birkaç basit müdahale ile köpeğinizi olası bir riskten kurtarmış olacaksınız. İlaç zehirlenmeleri, temizlik malzemesi yutulması gibi içerisinde toksik etki yapan maddeler köpek tarafından yutulduysa bu durumda yapılacak en iyi şey köpeği kusturmak olacaktır. Köpeğinizin kusmasını da ılık su ve limon karışımını köpeğinize içirerek sağlayabilirsiniz.

  Eğer köpeğin zehirlenmesine neden olan madde kostik etkili yani yakıcı bir etkiye sahip ise bu durumda köpeği kusturmak yanlış bir müdahale şekli olur. Bu durumda köpeği kusturmak yerine hemen bir veteriner hekime gitmek daha mantıklı bir çözüm olur. Veteriner hekim köpeğinizin almış olduğu maddenin cinsine göre size yardımcı olacaktır. Eğer köpeğinizi hangi maddenin zehirlediğini biliyorsanız, o maddenin kutusunu yanına almalısınız ve doğru bir müdahale için bunu veteriner hekime mutlaka göstermelisiniz.Bu yapacağınız iş köpeğinizin sağlığına kavuşmasını hızlandıracak bir adımdır çünkü köpeği hangi maddenin zehirlediği bilindiği takdirde köpeğe hangi antidotun uygulanacağı da çabucak karar verilir.

Köpek Zehirlenmelerinin Belirtileri

  Köpek zehirlenmelerinde zehirler solunabilir, yenilebilir veya deri yoluyla emilebilir durumdadır. Köpek zehirlenmelerinin belirtileri birden de oraya çıkabilir ya da saatler, haftalar, aylar da sürebilir. Köpekte kusma, ishal gibi belirtiler oluşmaz ya da yutulan parçadan ortaya çıkan olmaz. Zehirlenmiş olan köpekte felç olmuş gibi bir durum ya da normalden farklı bir heyecan ve hareketlilik ya da tam tersi aşırı uyuşukluk gibi zihinsel aktivite problemleri oluşabilir. Zehirlenmiş olan köpekte ağzında sulanma yani salya akıtma, kızarıklık, şişkinlik ya da kızarık görünümlü gözler olabilir. Ağzından veya anüs yoluyla kan gelmesi, vücudunun herhangi bir yerinde çürük oluşumu da bu belirtiler arasındadır.

Eviniz için çiçek almadan önce köpeğinizin bu çiçeğe karşı duyarlılığını bilmeniz gerekir aksi takdirde köpeğiniz çok sık zehirlenecektir. Bu konuda gerekli bilgileri veterinerinizden alabilirsiniz. Edindiğiniz bitkinin zararının olmadığından emin olmadıkça kalan her bitkinin zehirli olacağı faktörünü unutmamanız gerekmektedir.

Köpek zehirlenmelerini en aza indirebilmek için evlerde bulunan temizlik malzemelerini olabildiğince kapalı bölmelerde saklamalı, fare ve böcek zehri gibi içerisinde hayvanı zehirleyecek madde bulunduran eşyaları da köpeğin erişemeyeceği bir yerde saklamalı, kullanılmış olan ya da kullanılmakta olan ilaçları da kutularıyla birlikte yine kapalı dolaplarda saklamanız ve çöp tenekenizin kapağını köpeğinizin açamayacağı şekilde ayarlamanız durumunda köpeğiniz için yüksek risk unsuru olan maddeler ortadan kalkacaktır




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —