Hayat her zaman istediğiniz gibi olmayabilir. Her şeyiniz dört dörtlükken bir de bakarsınız bir komşu tadınızı kaçırıyor. Artık günümüzde komşularla ilgili gürültü konusu bir çok kişiyi huzursuz edebiliyor.
Toplumsal yapımız değişiyor. Hızla kentleşiyoruz ve bu hız çoğu zaman sorunları da beraberinde getiriyor. Komşunun topuklu ayakkabısı, terliği, evcil hayvanı derken huzur bulmamız gereken evlerde bir türlü sessizliği dahi sağlayamaz hale geliyoruz.
Peki geçimsiz, söz dinlemeyen komşular için ne yapılmalı? Bir çok kişi bu konuda muzdarip olduğu halde çok fazla bilgiye sahip değil. Şikayet prosedürü nedir? Cezalar nelerdir? gibi konularda bilgi sahibi değiliz.
Elbette her hanede yaşayan herkesin iş ve aile durumları benzer değildir. Olmayacaktır da. Kimi gece çalışıyor, kimi gündüz çalışıyor. Kiminin çocukları var kimi yalnız yaşıyor.
Komşularla yaşanan sorunlar ağırlıklı olarak gürültü konusu. Bunu evcil hayvanlarla ilgili sorunlar ve bina ile ilgili sorunlar takip ediyor. Üst kattan gelen sızıntı gibi yapısal sorunlarda da çok sık anlaşmazlıklar çıkabiliyor.
Toplu yaşanılan apartman türü yerlerde bu tip sorunlardaki yasal mevzuat nasıl işliyor? Yaptırımlar nelerdir? Ev sahibi ve kiracılar yönünden farklılıklar var mı? gibi sorular sıklıkla cevap aranılan sorular olarak karşımıza çıkıyor.
İşte size bu tip bir sorun ile karşılaştığınızda izleyeceğiniz yol ile ilgili bilgiler;
Uyarın. Muhatabınız kiracı ise ev sahibini de uyarın.
Rahatsız olduğunuz kişi veya konu ile ilgili komşunuzla kibarca konuşun. Rahatsızlığınızı ve nedenlerini iletin. Bu rahatsızlık ile ilgili nasıl bir ortak paydada çözüm arayabileceğinizi söyleyin. Bu noktada tatsız durumlarla karşılaşmamak için kesinlikle kabalaşmayın ve nezaketi elden bırakmayın. Bu çözüm olmazsa apartman toplantısında bunu dile getirin, ortak bir karar aldırmaya çalışın ve bu kararın bina panosuna asılmasını sağlayın. Ayrıca rahatsızlığınızı ifade eden karar evrakını tüm bina sakinlerine dağıtılmasını da sağlayın.
Yasal olarak sizi rahatsız edemez
Yasaya göre toplu yaşanılan binalarda komşuları rahatsız edecek davranışlarda bulunmak yasak. Yani komşunuzu rahatsız etmemek size yasa tarafından yüklenen bir görev. Gürültü yapmak, kapıyı sert kapatmak, su sızıntısı gibi yapısal sorunları çözmemek, halı silkelemek gibi bir çok detay bu yasa maddesinde yer alıyor.
Mahkeme yolunuz açık
İyi niyetli girişimlerinize rağmen komşunuzdan kaynaklı sorunun çözülememesi durumunda ikamet ettiğiniz yerdeki Sulh Hukuk Mahkemelerine başvurarak yasal şikayetinizi yapabilirsiniz. Bu başvuruyu bir avukat aracılığı ile yapabileceğiniz gibi kendi başınıza da yapma hakkınız mevcut. Burada karşınıza bir sorun çıkıyor. Komşunuzun sizi rahatsız ettiği ile ilgili rahatsızlık durumunu ispat etmeniz sizden isteniyor. Bunu nasıl ispat edeceğinizi önceden belirlemeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Başvuru sırasında bir miktar harç ve yasal ödemelerle de karşılaşacaksınız. 2018 yılı itibariyle başvuru harcı 16,5 tl. Diğer masraflar da duruma göre değişebiliyor ama ortalama 500-600 tl civarında.
Bu noktada mahkeme tedbiren komşunuzu bu gürültüden men edecek yasal bir karar alabilir. Ancak komşunuz buna rağmen gürültüye devam ederse o zaman savcılığa suç duyurusunda bulunma hakkınız da var. Savcılık delillere bakarak dava açabilir.
Daireyi satın alarak son kozunuzu kullanabilirsiniz
Tüm bu girişimlere rağmen komşunuz gürültüden veya rahatsızlık vermekten vazgeçmiyorsa kanun apartman sakinlerine bir hak daha tanıyor. Yasanın 25.ci maddesine istinaden apartman sakinleri bir araya gelerek rahatsızlık konusu olan daireyi satın alabilirler. Daire sahibine daire ve arsa payı ile ilgili rayiç bedel ödenerek dairesi satın alınabilir. Böylece komşunuzu binadan uzaklaştırmış olursunuz. Yasada yer almasına rağmen pratikte pek de uygulanmayan bu tanım yine de bir koz olarak elinizde durabilir.