Özellikle havalar ısınmaya başladığında soğuk odaların keyfine diyecek yoktur. İnsanın üstüne basan bir sıcak dalgası yerini serin bir esintiye bıraktığı zaman oluşan rahatlama bir çok insanın klimaları satın almaya itiyor.
Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye´de evlerin enerji tüketimlerinin yüzde 13´ü klimaların tükettiği enerjiden oluşuyor.
Tüketiciler için onlarca çeşit ve marka klima arasından en doğruyu seçmek de büyük bir sorun olarak karşımıza çıkabiliyor. Bu yazımızda klima satın alırken ve kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğiz.
Klima satın alırken ve kullanırken dikkat etmeniz gerekenler
Fiyatları ve klima özelliklerini incelemeye başlamadan önce soğutmak istediğiniz alan ile ilgili bir ön çalışma yapmanız gerekiyor. Türkiye´de genellikle servislere ön keşif yaptırılıyor ancak bunu kendiniz de çok basit bir hesaplama ile yapabilirsiniz. Klimalar soğutma fonksiyonlarının yanı sıra artık bir çok yerde ısıtma amacıyla da kullanılan cihazlar konumuna gelmeye başladı. Bu nedenle oda büyüklüğüne göre klima kapasitesini ısıtma ve soğutma olarak belirlemek gerekiyor.
Odanızın m2 x 500 btu = ısıtma kapasitesi
Odanızın m2 x 400 btu _ soğutma kapasitesi
Yani 40 m2 bir oda için (40x500) en az 20.000 btu ısıtma ve (40x400) en az 16.000 btu soğutma kapasitesinde bir cihaz bakmalısınız. Bazı durumlara göre bu rakamları belirli miktarlarda azaltıp arttırmak da gerekebilir.
Örneğin odanız az güneş görüyorsa m2 başına ısıtmada 700 btu´ya kadar çıkmanız gerekebilir. Veya soğutma amacıyla kullanacağınız odanız çok fazla güneş görüyorsa soğutma btu sunu m2 başına 500 e kadar çıkarmalısınız.
Aşağıdaki maddelerde klimanızı daha verimli kullanmanız için yapmanız gerekenleri bulabilirsiniz.
1-
Klimanın ses seviyesi:
20 desibel ve altındaki klimaları tercih etmeniz konforunuz için önemlidir. Ancak klima gürültülü bir ortamda kullanılacaksa o zaman bu sınırı biraz daha yükseltmekte sakınca yoktur.
2-
Evinizin veya klimayı kullanacağınız odanızın konumu. Güneş görüp görmemesi, rüzgar alıp almaması, pencereler ve zeminlerin durumu klima seçiminde önemlidir. Tabanların ahşap veya türevi olması, pencere ve dış duvarların yalıtımlı olması enerji tüketiminizi düşürecektir.
3-
Klimanın doğru şekilde montajı da önemlidir. Sizin istediğiniz yere değil servisin uygun gördüğü yere takılması en doğru seçenek olacaktır. Servisle görüşerek ortak bir nokta belirleyebilirsiniz. Klimalarınızı ısı üreten cihazlardan uzağa takmanız gerekir. Buzdolabı, tv gibi sürekli ısı üreten cihazlara yakınlık klimanın enerji tüketimini arttıracaktır.
4-
Klimanın rutin bakımlarını mutlaka yapmalısınız. Satın aldığınız klima ne kadar üst seviye olursa olsun mutlaka haftalık filtre temizliğini yapmanız gerekir. Klima iç ünitesinin kapağının hemen altında el ile sökülüp takılabilen bu iç filtreleri haftada bir kez (en geç iki haftada) mutlaka çıkarıp yıkamalı veya tozunu silkelemelisiniz. Aksi takdirde soluduğunuz hava size ciddi sağlık sorunları yaratabilir.
5-
Klimalardaki otomatik modları kullanmaya çalışın. Enerji tasarrufu için klimaların akıllı (otomatik) soğutma ısıtma modlarını kullanmanız önerilir.
6-
Kişiye göre değişmekle birlikte klimalardaki ideal sıcak soğuk derece ayarı yaz kullanımı için 25, kış kullanımı için 24 derecedir. Bu derecelerdeki bir birimlik artış veya azalış elektrik faturalarınızda büyük rakamların oynamasına neden olacaktır.
7-
Yaz modunda doğrudan güneş ışığının içeriye girmesini önleyecek şekilde perdelerinizi kapalı tutmanız enerji tüketimini azaltır.
8-
Satın almayı düşündüğünüz klimanın EER ve sCOP değerlerine çok dikkat edin. EER soğutmada sCOP ısıtmada klimanın size bir birim enerji ile kaç birim ısıtma-soğutma vereceğini gösterir. Örneğin sCOP değeri 5.0 olan bir klima size 1 KW elektrik tüketme kaşılığında 5 KW´lık bir ısıtma gücü verecek demektir. Yani sCOP değeri ne kadar yüksek ise klima o kadar az enerji tüketecektir. Genellikle EER değeri sCOP değerine göre yüksektir. Klimayı kullanım amacınıza göre bu değerlerden size uygun olanını seçebilirsiniz. Isıtma öncelikli klima alıyorsanız sCOP, soğutma öncelikli klima alıyorsanız EER değerinin yüksek olmasını isteyebilirsiniz.
9-
Yoğun nemli günlerde klimanızı nem alma modunda çalıştırmanız daha az enerji ile daha yüksek konfor elde etmenizi sağlar.
10-
Satın aldığınız klimalarda kullanılan akışkan gazı mutlaka kontrol edin. R401A soğutucu gaz veya yeni nesil R32 gaz içeren klimaları tercih etmeniz hem enerji tasarrufu yapmanızı hem de doğa için daha düşük karbon ayak izi bırakmanızı sağlar.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.