Kitap Temizliği Nasıl Yapılır?

Kitap Temizliği Nasıl Yapılır?

Kitap Temizliği Nasıl Yapılır?

Kitap Temizliği Nasıl Yapılır?

 İçinizden bazıları, aynı benim gibi, kitaplarına her şeyden ayrı bir değer verirler. Ancak kimi zaman ne yaparsak yapalım ya dalgınlığımız sebebiyle ya da sevdiğimiz kişilerinsebebiyle en sevdiğimiz ve çok değer verdiğimiz dostlarımızı hasarya da kir içerisindebuluruz. Böyle zamanlarda ne yapacağımızı bilemiyor ve üzülüyoruz. Kitapseverler bilmektedirlerdir ki, kitaplarının herhangi bir yerine ufacık bir çizik dahi olsa biz bu sevdiğimiz, gözümüzden sakındığımızdostlarımızı atamayız. Ne kadar kir içinde, ne kadar zarar görmüş olurlarsa olsunlar onları elimizden çıkartamayız. Kirler ve tozlariçerisindeki kitaplarımızı bir rafa kaldırır ve aynılarından bir tane daha bulmaya çalışırız. Oysaki kitap temizliği nasıl yapılmalı, bu konudabilgi sahibi olsak bir daha sevdiğimiz ve belki de çok kirlenmiş olan kitaplarımızı rafa kaldırmamıza gerek kalmaz. O halde gelin hep birlikte dostlarımızı nasıl temizleyeceğimizi iyice anlayalım ve çok sevdiğimiz kitaplarımıza tekrar hayat verelim.

 Kitap Temizliği İçin Yapılması Gerekenler

 Öncelikli olarak önümüzde ne var ne yok bunu bir anlamamız gerekli. Yani demek istediğim, kitabımızdaki leke ve hasar durumu ne derecede bunu bir anlayalım. Hangi bölgeleri temizlememiz gerekiyor ve bu temizlik için bize hangi malzemeler gerekecek buna karar verelim.

Bu aşamada ilk olarak kitaplarınızın kapaklarını iyice kontrol etmeniz gerekiyor. Kitabın iç ve dış sayfalarındaki lekelerin boyutlarını anlayın.

Kitabınızı yakındaniyice koklayın, burnunuza hoşunuza gitmeyen o eski ve rutubetli bir koku geliyor mu gelmiyor mu öncelikle bunu bir anlayın.

Eğer burnunuza hoş olmayan,sizi bunaltan bir koku geliyor ise, kitabınızdaki sayfaları tek tek açarak sayfalarınızın üzerine tutamlar halindekabartma tozu serpin. Bu işlemden sonra kitabınızı 4-5 saat dinlenmeye bırakın. Fakat bu zaman geçtikten sonra kabartma tozu serpmiş olmanıza rağmen kitap sayfalarındaki koku geçmiyor ise, o zaman kitabınızı açık havaya bırakın. Bu bahçe herhangi bir bahçe masası veya pencere önü de olabilir. Birkaç saat sonra kitabınızın içinde hiçbir koku kalmamış olacaktır.

 

Havalandırma ve koku giderme işlemlerinden hemen sonra sıra kitabınızın tozunu almayagelecektir. Evet, kitaplarda dahi göremediğiniz ancakkitaplarımıza zarar verebilecek milyonlarca toz zerrecikleri vardır. Kitap kapaklarından başlamak üzere kitabınızın sayfalarınızı tane tane ve sabır ile güzelcebir şekilde fırçalayın. Ancak unutmayın ki kullandığınız fırça bu evrede çok önemli olacaktır çünkü eğer ki işlemi yapmak için uygun olmayan bir fırça kullanırsanız kitabınıza can katmak yerine terine kitabınızın olan canını da alabilirsiniz. Kullanmanız gereken fırça, yüzümüze sürdüğümüz allık fırçalarının benzer yapısında olmalıdır. Çünkü bu fırçalar oldukça yumuşak ve kolay bükülebilen fırçalardır.

Toz alma işleminizin ardından bir diğer yapmanız gereken şey, kitabınızın sayfalarındaki çizikve diğer izlerin tespitine gelmektedir. Tüm bu izleri dikkatlice ve sabırla tek tek belirleyin. Temizlemeniz gereken sayfaları belirleyerek ve bunu yaparken sistematik olmaya özen göstermelisiniz. Çünkü kitabınızı düzenli olaraktemizlemezseniz, sistemli olarak temizlenen kitaplar çok daha hızlı bir şekilde yıpranırlar ve bundan dolayı da yırtılma olasılıkları da artar.

Çizikya da leke olan sayfaları belirledikten sonra şimdi sıra kitabın derinlemesine temizliğine geldi. Unutmamalısınız kibu işlem çok önemli ve aceleye getirilmemesi gereken işlemlerden biridir. Eğer kitap temizlemek için gereken temizlik ürünleri evinizde mevcut değilse, o takdirde yapmanız gereken şey evde bulunan ıslak mendil ve bir adet en iyisinden olacaktır. Silgi konusunda kaliteden taviz vermeyin, en iyi silgiyi bulun ve silme işlemine geçmeden hemen önce ilk olarak silginin kendisinitemizleyin. Boş bir sayfada herhangi bir şeyi silercesine silginiz ile sayfayı silin. Bu şekilde eğer silgide herhangi bir çizik veya eski silmelere ait lekeler varsa bunlar yok olmuş olacaktır. Bu işlemin ardından silginiz ile sayfalardaki kalem izlerini yavaş ve dikkatli bir şekilde silmeye başlayın. Unutmayın ki bu aşamada asıl önemli olan sayfayı yıpratmamaktır.

Silme işleminiz bittikten sonra şimdi sıra ıslak mendil ile sayfalarınızı yavaşça silmeye geldi. Kullanacağınız ıslak mendil kesinlikle kaliteli ve alkolsüz bir mendil olmalıdır. Islak mendilinizinkalitesi düşük ve elinize aldığınızda aşırı ıslaklık veren türden ise bu işlemi yapmanız kitabınıza zarar verebilir.

Her şeye rağmen şunu söylemeden makalemizi bitirmek istemeyiz ki; kitap temizliği ve bakımı çok önemli bir işlemdir. Eğer yapabilirseniz muhakkak bu işlemler için gereken malzemeleri bu gibi ürünler saten mağazalardan temin ediniz. Kitabınızı temizlediğiniz her safhada kitabınızı ve tabi ki kendinizi dinlendirmeyi unutmayınız.

Kitabınızdaki yıpranmış ve yırtık sayfaların tekrar birleştirilmesinde sıradan yapıştırıcılar yerine mücellit tutkalı kullanmayı ihmal etmeyin.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler