Kış Aylarının Mucizevi Beyran Çorbası

Gaziantep Yöresinin En Çok Beğenilen Beyran Çorbasının Tarifi

Kış Aylarının Mucizevi Beyran Çorbası

Soğuk kış günlerinin kapımızı çalmaya başladığı bugünlerde dengeli ve düzenli beslenmenin önemi artıyor. Vücut direncimizi artıracak nezle ve grip durumlarına karşı bizi koruyacak besinleri tüketmemiz durumunda oluşabilecek hastalıkların önüne geçebiliriz.  Kendimizi hasta hissettiğimiz anlarda ilk olarak başvurduğumuz besin çorba oluyor. Kış aylarında özellikle tüketmemiz gereken bazı çorbalar vardır. Bu çorbalardan biri olan Beyran Çorbası içerisinde bulundurduğu besinlerle direncimizi yüksek tutmasıyla birlikte tokluk hissini de vermektedir. Güneydoğu Anadolu bölgesine ait olan Beyran Çorbası özellikle Gaziantep bölgesinde oldukça fazla tüketilmektedir.  Gaziantep’e düzenleyeceğiniz bir seyahat durumunda mutlaka beyran çorbasını denemeyi unutmayın. Özel bakır taslarda sunulan beyran çorbası sabah saatlerinde tüketildiğinde gün boyunca tokluk hissi yaşamanıza sebep olacaktır. Beyran Gaziantep yöresinde sadece kahvaltılarda değil aynı zamanda günün her öğününde tüketilmektedir. Gaziantep’in yöresel yemeklerini yapan salaş ve ferah mekânlarda güzel bir deneyim olacaktır. Beyran Çorbası için Gaziantep’e gitmemize gerek yok kendi mutfağımızda da bu eşsiz lezzete ulaşabiliriz.

Beyran Tarifi için gereken malzemeler

•             1kg.kemikli kuzu eti(gerdan ve incik)

•             2litresu(kuzu etini haşlamak için)

•             1su bardağı pirinç

•             1tatlı kaşığı tuz

•             5dişsarımsak

•             2yemek kaşığı pul biber

•             1çay kaşığı karabiber

 

Beyran Tarifinin Püf Noktası

Eşsiz bir beyran çorbasının püf noktası kuzu etinden geçiyor. Kuzu etini uzun saatler boyunca haşladıktan sonra etlerin kemiklerden ayrılana kadar pişmesi gerekiyor.  Kısık ateşte uzun saatler boyunca pişen kuzu etinden elde edeceğimiz kemik suyu çorbaya ayrı bir lezzet katmaktadır.

Kuzu etini büyük bir tencerenin içerisine koyarak suyunu ekleyin. Orta veya kısık ateşte kaynatmadan pişirin.

Kevgir veya bir kepçe yardımıyla suyun üzerinde biriken köpükleri alabilirsiniz. Bu işlemi yaparak et suyunun temiz kalmasını sağlayabilirsiniz. Etler kemiklerden ayrılıncaya dek pişirmeye devam edin bu işlem 6 veya 8 saat zamanınız alabilir.

15 yâda 20 dakika boyunca bekletmemiz gereken 1 bardak kadar pirinci bir parmağı geçebilecek şekilde su ilave edip bekletin.  1.5. bardak su ilave edip tuzunu da attıktan sonra pişirmeye başlayın. Suyunu çektiğinde bir kenara koyarak bekletin.

Pişen etlerin suyunu süzdükten sonra didiklemek için bir kenara bırakın. Suyunu tekrar tencereye koymayı unutmayın. Et suyunun sıcak kalabilmesi için bu suya ihtiyacımız olacaktır.

Servis ederken pirinci ve didiklenmiş etleri kâselere bölüştürün. Dövdüğümüz sarımsakları püre haline getirdikten sonra kâseye alıp üzerine çok az et suyu ekleyin. Bu işlemi yaptıktan sonra kâselere bölüştürün.

Pul biberini kâselere bölüştürdükten sonra ocakta kaynamış olan sıcak et suyunu kepçeyle kâselere paylaşın. Üzerine sevdiğiniz baharatları ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun

Beyran Çorbasının Faydaları nelerdir

Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Solunum yolu hastalıklarında iyileşmeyi hızlandırır.

Metabolizma hızını yükselterek, kilo vermeye yardımcıdır.

Uzun süre tok tutma özelliği ile zayıflamayı kolaylaştırır.

Kalp hastalıklarına iyi gelmektedir.

Damar sağlığı açısından faydalıdır.

İyileşme döneminde hastaların daha hızlı toparlanmasına yardımcı olur.

Eklem ağrılarından kurtulmaya yardımcıdır.

Doğal bir antibiyotik olarak tüketilebilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için iyi bir besin kaynağıdır.

 

 


Anahtar Kelimeler: Aylarının Mucizevi Beyran Çorbası

Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler