Kedi Zehirlenmesi
Kedi gibi evcil hayvanların zehirlenmesinin en önemli etkisi dikkatsizliktir. Kedi zehirlenmelerine, evlerde kullandığımız kimyasal deterjanlardan tutun da böcek ilaçlarına kadar birçok şey sebep olabilmektedir. Yaz mevsiminde ot bulunan ormanlık alanlarda kedilerin yediği bitkiler veya kediyi yılan sokması sonucunda kedi zehirlenmeleri gerçekleşebilir. Zehirlenme sonucunda ölmüş bir farenin kedi tarafından tüketilmesi de kedinin zehirlenmesine sebep olabilmektedir. Belediyelerin ya da şahısların verdikleri ilaçlar da kedi zehirlenmelerine sebep olmaktadır. Kedi zehirlenmesinin ilk olarak tanımlanması gerekmektedir. Zehirlenmenin tanınabilmesi için bazı koşullar gereklidir. Bunlardan lki, Zehrin kedi tarafından yenildiğinin görülmesi, zehrin kanıtlanmış olması, belirgin bir şekilde kedi zehirlenmesiyle ilgili klinik semptomlar belirlenmeli, kedinin yediği yiyecekler ve yiyecek yediği kaplarındaki artıklar toksikolojik muayeneye gönderilmesi gerekir, kedi zehirlenmesinin birçok muhtemel kaynağı olmaktadır.
Kedi Zehirlenmelerinin Kaynakları
Kedinin yetişmiş olduğu ortamdaki bitkiler, doktorun vermiş olduğu reçetedeki yanlış ilaçların kediye verilmesi, Bu ilaçlar tamamen kedi için yazılmış olabilirler fakat yanlış dozda ve yanlış zaman aralığında ilaç tüketimi yaşanmış olabilir, kedinin zehirlendiği alanda bulunan bitkiler, doktor reçetesiyle verilen yanlış ilaçların kediye kullandırılması, bu ilaçlar kediler için yazılmış olabilir fakat kediye yanlış miktarda verilmiş de olabilir yada evdeki başka birine ait olan ilaçlar kazara kedi tarafından yenebilir, kedinin temizlik sıvıları içmesi, antifriz içmesi, sıçan yada fare yemi yemesi, karınca yemi ve diğer haşere ilaçlarından yemesi, bitki ilaçları, kurşun bazlı boya ve kurutulmuş çiçek karışımı içeren ev kimyasallarından yemesi, aketaminopen ilaçlar, aspirin yada ibrofen ilaçlar, parasetamol benzeri reçetesiz ilaçlar yemesi ve özellikle de aspirine karşı aşırı duyarlılık göstermektedirler, pire tozları yemleri, spreyler şampuanlar ve antiparaziter solüsyonlar gibi kimyasallara maruz kalması, karbon monoksit gibi solunan ürünlere maruz kalması, çikolata ve küflenmiş peyniri içeren ev yiyeceklerinden yemiş olması da kedi zehirlenmesi muhtemel kaynaklarındandır.
Kedi Zehirlenmesi İlk Yardım
Kediniz zehirlendiğinde zehirlenen kedinizin mukoza zarının rengini kontrol etmelisiniz. Bazı zehirler mukozanın renginde belirli değişikliklere yol açabilir. Kılcal geri doldurma süresini kontrol etmelisiniz. Kedinin zihinsel aktivitesini kontrol etmeyi unutmamalısınız, kedide herhangi bir felçlik belirtisi, artmış heyecan ya da çok düşmüş moral en kötü ihtimalle de komada olup olmadığını kontrol ediniz. Kedinizin sağlığına geri dönebilmesi için veterineri ya da veteriner acil kliniğini aramayı unutmayınız. Zehirlenme durumunda kedinin geçmişten gelen bütün özelliklerini ve en son ne yediğini de bilerek veterinere götürmelisiniz.