Kasımpatı Nasıl Yetiştirilir?--

Kasımpatı Nasıl Yetiştirilir?

Kasımpatı Nasıl Yetiştirilir?--


Kasımpatı yetiştiriciliği gün geçtikçe daha çok ilgi çeken bir konu olmaya başladı. Günümüzde birçok insan evinde veya bahçesinde kasımpatı yetiştirmektedir. Bu güzel kasımpatı bitkisi nasıl doğru bir biçimde yetiştirilir? Kasımpatının bakımı ve dikimi nasıl yapılmaktadır?

 


Kasımpatı Nasıl Yetiştirilir?

Kasımpatı, uzun ömürlü bitkilerdendir. Sahip olduğu yapısından ötürü kökleri soğuktan donmaz. Böylelikle kışın olduğu bölgede bırakılabilmektedir. Tohumla da sürgünleriyle de üretilebilmektedir.
Eylül ayı ve aralık ayı arası kasımpatının çiçek açma mevsimidir. İlkbahar ayı ile birlikte tohumları ekilmekte, bahar sonuna doğru ise sürgünleri toprağa dikilmektedir. Neme yüksek miktarda ihtiyaç duyduğundan ötürü bol miktarda sulanması gerekmektedir.
Adını kasım ayında açmasından dolayı kasımpatı olarak alan bu güzel bitki, ülkemizin birçok bölgesinde yetişmektedir. Önemli olan yetiştirilecek bölgede uygulanması gerekli şartların oluşturulmasıdır. Genel anlamda bolca güneş ışığı alan (aydınlık), nemli, serin, rüzgârdan etkilenmeyecek bölgelerde yetiştirilerek ve bakım aşamasında doğru hamleler yaparak, istenilen büyüklükte veya uzunlukta kasımpatı bitkisi elde edilebilmektedir.

 


Toprak;

Nemli topraklara ihtiyaç duymaktadır. Yüksek nem oranı olan bölgelerde canlı ve çeşitli renk zenginliğine kavuşur. Soğuğa dayanıklı olan kasımpatı bitkisi, serin yerlerde yetişmektedir. Cam kenarları veya duvar diplerinde yetiştirilmesi önerilmektedir. Bolca Güneş ışığı alan ve rüzgâr görmeyen bölgelerde çok daha uzun yaşamaktadır.

 

Bakım;

Büyük ve uzun ölçülere sahip çiçekler elde edilmesi için mayıs ayı içerisinde budanmaya başlanması doğru olacaktır. Ara sürgünler kesilerek daha çiçekli olması sağlanır. Fazla tomurcukların ve yaprakların temizlenmesi önerilmektedir. Bu yapılan işlemlerin yaz döneminde de tekrar edilmesi gerekmektedir. Çiçeklenme dönemi başlayana kadar her hafta organik madde bakımından zengin olan gübreler verilmelidir. İlkbahar geldiği zaman yetiştiği saksı değiştirilmelidir.

 

Üretim;

Nisan ayında alınmış olan tohumlardan, çeliklerden veya kök sürgünlerinden yetiştirilmektedir.

Çiçekler;

Yukarıda da bahsedildiği gibi kasımpatı bitkisi, kasım ayında açmaya başlamaktır. Kış mevsiminin ortasına kadar hatta son günlerine kadar çiçekli şekilde kalabilmektedir. Aydınlık ve bol Güneş ışığı alan bölgeleri sever. Birçok farklı renkte ve çeşitte çiçeklere sahiptir. Cinslerine göre görünüşleri ve büyüklüklerinde farklılık göstermektedir.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler