Diğer adı “Krizantem” olan kasımpatı bitkisinin dikimi, yetiştirilmesi, bakımı ve çoğaltılması hakkında doğru bilgi edinilmesi, yetiştirici için önemli bir husustur.
Onlarca çeşidi olan kasımpatı herkes tarafından güzelliği kabul edilmiş bir bitkidir. Sonbahar dönemlerinde açmakta olan türlerinin çiçek kısımları oldukça iridir. Kasımpatı bitkisinde bulunan çiçeklerinin rengini saymak hiç kolay değildir. Bunu geniş bir şekilde görülebileceği tek yer çiçeklerin sahip olduğu kataloglardır. Kasımpatının çoğaltılması için kullanılan 3 adet yöntem mevcuttur. Bunlar; çelikleme, tohumlama ve köklerini ayırma olarak adlandırılır.
Çelikle Çoğaltma
Çelik alma işlemine başlamak için öncelikle bitkisi en kuvvetli ve çiçekleri en güzel ve sağlıklı biçimde açmış olanı tercih edilmektedir. Seçilen bitki, çiçeği geçtikten sonra, topraktan yaklaşık olarak 20 cm. kadar yukarıdan kesilmesi gereken dallar saksıya yerleştirme işlemine tabi tutulur. Saksılanmış dalların, Güneş ışığını rahat bir şekilde alabilmesi için cama yakın bir bölgeye ve mümkünse serin olan bir bölgeye konulur. Gerek görüldüğü kadar sulama işleminin yapılması, unutulmaması gereken önemli bir husustur. Çelikler belirlenmiş bitkinin genç sürgünlerinden alınmalıdır. Gerekli görülen durumlarda dallardan da genç sürgün alınabilmektedir. Kasımpatıdan büyük çiçek alınabilmesi için aralık ayından şubat ayına kadar çelik yapılmalıdır. Marttan mayısa kadar yapılan çeliklerde ise istenilen büyüklükte çiçek alınamamaktadır.
Kasımpatı kültürünün temelini çeliklerin seçilmesi sağlamaktadır. Çelik seçiminde dikkat edilmesi gereken 2 önemli husus vardır. Bunlar; en kalın ve en kuvvetli dalların seçilmesidir. Seçilmiş olan dallar ne odunlaşmış olmalı ne de fazla yumuşak olmalıdır.
Çelikler tam gerektiği kadar hafif ve zengin harç isteyen bitki türlerinden biridir. İçinde yetiştirilen toprağın yarısı çayır ve çimen çürüntüsünden oluşmalıdır. Diğer yarısı ise kum olmalıdır. Eğer çayır çürüntüsüne ulaşılamazsa alternatif olarak üçte bir oranda buğday toprağı, yine aynı oranlarda yaprak veya yastık gübresi ve kum kullanılabilmektedir.
Kasımpatı yetiştirme amacı ile kullanılabilecek en iyi harç, üçte bir oranında yaprak çürüntüsü ve yüksek miktarda çürümüş olan çayır toprağından yapılmış olan kompostodur.
Yetiştirilecek olan kasımpatıların sararması ve düşmesi engellenmek için bitkiyi verilmiş olan suyun iyi süzülmüş olması gerekmektedir. Suyun doğru bir şekilde süzülmesi için kullanılan saksıların dibi tuğla kırıkları ile doldurulmalı veya testi kullanılmalıdır. Bu şekilde istenmeyen sonuçlar engellenmiş olacaktır.
İlkbahar mevsimi geldiği vakit don olma durumu ortadan kalkınca bitkiler serden dışarı çıkarılmakta ve sıralanmaktadır. Saksıların neminin kurumasının engellemek amacı ile toprağa gömülmektedir. Bitkiyi güneşin şiddetli ışından ve kırağıdan korumak amacıyla gölgeleme işlemi uygulanır. Gölgelemek amacı ile kullanılacak olan hasırları çekebilecek güçte ağaçtan bir çardak yapmak en doğru seçenektir.
Sulama
Hemen her bitkinin temel yaşam maddesi olan suyun kasımpatı yetiştiriciliğinde önemi çok büyüktür. Özellikle yazın her gün sulayarak hiçbir şekilde susuz bırakılmamalıdır. Yüksek sıcaklıklarda her sabah yaprakları yıkamak, gübre şerbeti veya kimyasal gübre verme işlemi yapılmadan önce kesinlikle saf (sade) su ile sulamak gerekmektedir. Kasımpatı yüksek miktarda hava ve ışığa ihtiyaç duymaktadır. Sararmalarını engellemek için ağaç gölgesinde yetiştirilmemelidir.
Gübre
Kasımpatı bitkisi oldukça iştahlı bir bitkidir. Bu yüzden zaman zaman sulu bir gübre veya kimyasal gübre kullanarak bitkinin beslenmesi desteklenmelidir. Eğer kökler saksının kenar kısımlarını yeteri kadar sarmamışsa sulu gübre hemen kesilmelidir. Bitki çiçek vermişse de sulu gübrenin hemen kesilmesi gerekmektedir. Haziran ve temmuz aylarının arasında kasımpatının goncaları gözükmeye başlamaktadır. Goncalar görülmeye başlamışsa yan goncalar kaldırılır ve dal tepesindeki en iyi ve büyük olmak üzere birer gonca bırakılır. Büyük çiçekleri bu sayede elde etmiş oluruz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.