Karasinek Nasıl Kovulur

Karasinek Nasıl Kovulur

Karasinek Nasıl Kovulur

Karasinek Nasıl Kovulur

Havalar ısınmaya başladıkça her yaz olduğu gibi evi karasinekler basmaya başladı, değil mi? Bu yazımız sayesinde karasinekleri daha iyi tanıyacak ve onlara daha iyi müdahalelerde bulunabileceksiniz. Karasinek nasıl kovulur isimli yazımız, karasinekten kurtulma yöntemlerinden tutun sineklerin sevmediği doğan ürünler ve bunların nasıl kullanılması gerektiği hakkında pek çok bilgi içermektedir.

Karasineğin dışında da yaz aylarında sivri sinekler ve küçük meyve sinekleri de bizlere sorun yaratan diğer canlılardır. Sivrisinekten korunma yollarını anlatan çalışmamız ve küçük meyve sinekleri için tuzak yapımı yazımızı okumanızı da tavsiye ederim.

 

Karasinek hakkında kısa bilgiler

 

Karasinek nedir? Latince adı musca domestica olarak geçen karasinekler 5-8 mm boyutunda koyu gri ve siyah renklerde olan uçma yetisine sahip bir sinek türüdür. Göğüs kafeslerinde dört adet şerit bulunur. Karasinekler uçabilen böcekler içerisinde en yüksek uçuş kabiliyetine sahip böcek türüdür. Karasinekler sıcak ve aydınlık ortamı çok severler. En fazla çamurlu ve pis kokulu bataklık tarzı bölgelerde bulunurlar. Karasinekler larvaları için uygun bir sıcaklık ve nemli ortamı bulduklarında kuluçkaya yatarlar.

 

Karasinek nerelere yumurtlar?

Karasinekler yumurtalarını dışkılara, çöplüklere ve nemli bölgelere bırakmayı tercih ederler. Karasinekler çok çabuk üreyebilen canlılardır. Bir larva ortalama 7-8 günde gelişerek bir sinek olarak uçmaya başlayabilir. Sıcaklığa da bağlı olarak yaklaşık bir ay kadar yaşarlar.

 

Karasinek yılda kaç defa yumurtlar?

Karasinekler yılda ortalama 8-10 kere yumurtlarlar. Bir yılda yaklaşık 250 milyar karasinek oluşabilir. Yerleşim alanlarında yaşayan sineklerin yüzde doksanını karasinekler oluşturur.

 

Karasinek nerede olur?

Karasinekler insanların yaşadığı her türlü iklim bölgesinde sıcak ve ya soğuk hava ayırt etmeksizin yaşayabilirler ve kuşkusuz insanların yaşam kalitesini daha aşağıya çekerler. İç mekânlarda tavanlarda, duvarlarda bulunabilirler. Dış mekânlarda ise bitkilerin, toprağın, çöplerin üzerinde durarar yaşamlarını sürdürürler.

 

Karasinekler uçabilmek için büyük bir enerji sarf ettiklerinden dolayı vücutlarındaki şeker oranında düşüş görülür. Bu yüzden uçuş esnasında koku alıcıları sayesinde besinlerin yerini bulmaya çalışırlar. Karasineğin ağzında 2 adet tüpçük bulunur, bu tüpçüklerden biriyle besinlerini emer, diğeriyle ise içerisinde enzim bulunan tükürüğünü salgılar. Besinlerin içerisindeki şeker miktarı ne kadar çok ise o kadar çok emerler.

 

Karasinekler yağları, karbonhidratları ve hatta proteinleri de çok kolay bir şekilde sindirirler. Katı halde bulunan besinleri de karasinekler çok severler ve bu besinleri sindirebilmek için fazlasıyla tükürük salgılarlar. Yiyeceklerin üzerlerine dışkılarıyla beraber bolca da tükürük bırakırlar. Şekeri çok seven karasinekler bu besini alabilmek için meyve ve sebzelerin üzerine konarlar. Bu yüzden aldığımız bu yiyecekleri iyice yıkamadan asla tüketmemeliyiz. Karasinekler besinlerin yanı sıra çöp artıklarıyla da beslenebilirler.

 

Karasinek ne hastalığı yapar?

Karasinekler üzerlerinde milyonlarca bakteri taşırlar ve tabi ki bundan sebep de belli başlı hastalıklara neden olurlar. Tüberküloz, tifo, dizanteri, çocuk felci, verem, ishal, gıda zehirlenmeleri ve kolera gibikarasinekler ile bulaşan hastalıklara sebep olan yüzlerce mikrobu üzerlerinde taşırlar. Bu mikropları çöpler, dışkılar ve çürümekte olan maddelerle beslendikleri sırada toplarlar. Temas ettikleri her şeye de bu mikropları bulaştırabilirler.

 

Karasinekler insanları ısırarak bu mikropları kendilerinden insanlara bulaştırırlar. Bir diğer yöntem ise lastik olan su torbalarını kullanmaktır. Bu etkili ve kalıcı bir yöntem olarak geçmektedir. Su dolu bir plastik torba kapı veya pencere önlerine yerleştirilir, böylece karasineklerin içeri girmesi engellenir. Karasineklerin göz yapısından dolayı içi su dolu olan bu poşetler karasinekler tarafından örümcek olarak algılanır yani suyun yansıması sineklerde bir göz yanılsaması yaratır.

 

Doğal olarak karasinek kaçırma yolları

 

Karasinekler insan sağlığını tehdit eden küçük canlılardan bir tanesidir. Karasineklerden kurtulmak için birçok yöntem birçok kişi tarafından geliştirilmiştir. Özellikle doğal yöntemler, karasinekle mücadele yöntemlerin başında gelmektir.

 

Karasinek neye gelmez?

Karasinekler, uçarken vücutlarında şeker oranı azaldığından dolayı yönlerini koku alıcıları sayesinde bulan canlılardır. Bu sebeple onların sevmediği kokuları kullanırsak, bu sayede de bizlere doğru gelmezler.

 

karasinek kovucu

 

Peki karasinek hangi kokuya gelmez?

 

Elma sirkesi kokusu sebebiyle karasineklerin dikkatlerini çeken bir üründür. Elma sirkesini ısıtıp bir kavanoza koyarak sineklerin içine dolmasını bekleyebilirsiniz.

 

Karanfilin kokusu ise tam tersine karasinekler tarafından sevilmeyen bir kokudur. Karanfili kullanarak ortamdan karasinekleri uzaklaştırabilirsiniz.

 

Ayrıca fesleğen, nane, defne gibi bizim kokusunu çok sevdiğimiz bitkiler karasinekler tarafından sevilmemektedir. Bu gibi bitkileri kullanarak karasinekleri bulunduğunuz ortamdan uzaklaştırabilirsiniz.

 

Limon yağından yapılan bir spreyi evin giriş yerlerine sıkarak sineklerin eve girmesini engelleyebilirsiniz.

 

Karasinekler; lavanta, sedir ağacı ve okaliptüs gibi kokuları da sevmezler.

 

 

Evde karasinek tuzağı nasıl yapılır?

 

Karasinek tuzağı olarak sinek yakalayıcı şeritleri yapabiliriz. Bu şeritleri yapmak için gerekli malzemeler şu şekilde sıralanabilir:

 

Çeyrek fincan şeker

Yarım fincan mısır şurubu

Kâğıt, iplik ve makas

Kâğıt 2 cm genişliğinde şeritler halinde kesilir. Her bir şeridin üzerine bir delik açılır ve iplik bu deliklerden geçirilir. Bir kapta şeker ve mısır şurubu karıştırılır. Hazırlanan karışım bütün şeritlerin ön yüzeyine sürülür. Karasinekler şekeri çok sevdiği için kokusuna gelecek ve bu şeritlere yapışacaklardır.

 

Karasinekten korunma

 

Evde çok karasinek var ise mutlaka bu sineklere karşı tedbirler alınmalı ve üreme ortamlarını da yok etmelisiniz. Çöp kutularının ağızlarının kapalı tutulması, evlerin girişlerinde sineğin geçmesini engelleyici tel örgü, tül perde gibi yöntemlerin kullanılması, çöplerin sık sık toplanması, temizliğe önem verilmesi alınabilecek tedbirlerdir.

 

Tüm bu önlemler yetersiz kaldığında son olarak kimyasal yöntemlere başvurmak gerekir. İlaçlama yöntemleriyle karasineklerin doğrudan beslenme, dinlenme ve üreme alanları hedef alınır. Dış alanlarda çalılıklar, sazlıklar, bataklıklar hedef alınırken, iç mekânlarda özellikle karasineklerin geceleri toplandıkları tavanlar ve köşeler ilaçlanır. Karasineklerin beslenme ve üreme yerleri sık sık değişir, bu sebeple bir kere ilaçlama ile kalıcı bir çözüm sağlanamaz. Sık sık karasinek ilacı ile ilaçlama yapmak gerekebilir.

 

İnternetten biraz araştırma yaptığımızda karasinek kovucu bazı seslerin olduğu sonucuna da vardık. Karasinek kovucu sesi Youtube gibi internet sitelerinden rahatlıkla bulabilirsiniz. Ben denedim pek işe yaradığını söyleyemeyeceğim. Ancak deneyip işe yaradığını söyleyen birçok yorum okudum, bende işe yaramadı ama belki karasinek kovucu ses sizde işe yarayabilir.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler