Evlerin ilk olarak dikkat çeken ögeleri genelde kapılar oluyor. Çünkü insanların yeni bir odaya geçmelerini sağlayan kapılar aslında birçok fonksiyona sahip. Kış aylarında sıcak havanın odadan dışarı çıkmasına engel olan kapılar olmasaydı ısınmamız daha çok enerji gerektirecekti. Ayrıca ses yalıtımı konusunda da kapıların üstlendiği görev hiçte azımsanacak cinsten değildir. Sesin farklı bir odaya gitmesini engelleyerek yalıtım unsuru olarak da görev üstlenmiştir. Kapıların her obje de olduğu gibi bazı bakımlara ihtiyaç duyması zamanın ve insanların yıpratıcı etkisi nedeniyle bir zorunluluk haline gelmektedir. Şimdi bu bakımların neler olduğunu inceleyerek devam edelim;
Gıcırdama Sorunu ve Yağlama Bakımı
Kapı menteşelerinin zamanla yağsız kalması yada yağın özelliğini kaybetmesinden dolayı bakım işlemine ihtiyaç duyduğunu belirtmek gerekiyor. Menteşelerin gıcırdama yapması durumunda ilk olarak kapı menteşesindeki eski yağın ıslak mendil veya bez yardımıyla silinmesi gerekiyor. Eski yağın oradan alınmasının ardından makine yağı ile kapı menteşelerini yağlayarak gıcırdama sorununa çözüm bulabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bu yağlama işleminde yağı dökmenizin ardından birkaç defa kapıyı kapatıp – açmanız gerektiğidir. Çünkü bu yağın menteşe içine sızarak yağlamayı yapması gerekiyor.
Kapı Düşmesi Sorunu Çözümü
Kapı düşmesi ile kastettiğimiz şey kapının menteşeden uzak kısmının yere daha yakın olmasıdır. Yani zemine düz bir şekilde değil de uç kısmının daha yakın olmasıdır. Bu durum yer çekimine yenik düşen kapılarda sık görülen sorunlar arasında yer alıyor. Çözümü ise oldukça basittir. Kapılarınızın menteşelerinin sabitlendiği duvar kısmındaki vidaların gevşemiş olduğunu incelediğinizde fark edebilirsiniz. İşte menteşe vidalarının bu şekilde gevşemiş olması kapının geometrisinde bozuklukların meydana gelmesine neden oluyor. Vidaların tornavida yardımıyla iyice sıkılması gerekiyor. Ardından sorunun ortadan kalktığını gözlemleyebilirsiniz.
Kilit Aksamı Bakımı
Kapıların gün içerisinde kaç defa kapanıp açıldığını saymıyoruz ama oldukça fazla kapanıp açıldığını belirtebiliriz. Bu durum kilit mekanizmalarının zamanla bakıma ihtiyaç duymasına neden olacağı gerçeğini bizlere gösteriyor. “Kapı dili” olarak ifade edilen mekanizma kapının karşı duvar hizasında sabit kalmasını sağlıyor. Bu durum zamanla dil üzerinde yıpranmaya yada içerisindeki yayın yağsız kalmasından özelliğini kaybetmesine neden olabiliyor. Arada bir kapı dilinin iç kısmına birkaç damla yağ damlatmak ileride doğabilecek sorunların çözülmesini sağlayacaktır.
Anahtar takılan yuva kısmı ise zamanla toz topraktan dolayı anahtarı doğru olarak okuyamayarak kapıyı açarken zorluk yaşamanıza neden olabilir. Bu gibi durumların önüne geçmek için yuva kısmının da belirli periyotlarla yağlanması gerekiyor. Yuva kısmını nasıl yağlayabileceğinizi merak ediyorsanız; anahtar üzerine birkaç damla yağ damlatın ve anahtarı yuvaya yerleştirin. Kilidi birkaç defa açın ve kapatın işte bu işlem yeterli olacaktır. Unutmayın her içerideki kilit yuvasını hem de dışarıdaki kilit yuvasını yağlamanız gerekiyor.
Kapı Altı Bandı
Kış aylarında kapı altından soğuk girmesinden şikayetçi iseniz kapı altı bandı satın alarak kapınızın alt kısmından gelen hava akımını engelleyebilirsiniz.