Haberi Sesli Oku

Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Kabızlığa Ne İyi Gelir?

  Kabızlık genel olarak yaş aralığı olmaksızın tüm insanları etkileyen bir çeşit sindirim sorunudur ve dışkının kuruması sonucu makattan çıkışının zorlanması anlamına gelmektedir. Bunu sonucu olarak kişide halsizlik, iştahsızlık, ağızda aftlar oluşabilir ve dışkının aşırı kötü kokması da sonuç olarak gözlenebilir.

Kabızlık Neden Oluşmaktadır?

Sıvının az tüketimi

Tuvalete uzun süre boyunca çıkamamak

Hareketsiz hayat tarzı

Lifli gıda tüketiminin azlığı

Birtakım ilaçların yan etkileri

Beslenmelerdeki dengesizlikler

  Uygulamış olacağınız basit gıda takviyeleri ile bu sindirim sorununu kolayca çözebilirsiniz.

Kabızlıktan Kurtulmak İçin Gıda Takviyeleri

Kuru veya taze incir

 İçeriğinde bulundurduğu yüksek lif oranı sayesinde incir doğal bir müshil etkisi görür ve kabızlıktan kurtulma konusunda önemli rol oynar. İncir kabızlık sorunu yaşayan kişilerin yemesi gerekn bir numaralı yiyeceklerdendir. İncirin kuru ya da yaş olması etkisinde bir etki değişikliğine yol açmamaktadır. İnciri yerken kabuğuyla birlikte yemeye de özen göstermelisiniz. İncirin lifi ve kalsiyumu kabuğunda yüksek oranda barındırır. 5 tane badem ve 2-3 adet inciri 1- 2 saat kadar suda bekletin ve içerisine bal da ekleyerek günde 1 kase olarak tüketin.

Yaş veya kuru üzüm, kayısı

Kuru kayısı ve üzüm de kabızlık problemine karşı savaş açan mükemmel yiyeceklerdendir. Kırmızı ya da sarı fark etmeksizin üzüm tüketerek bağırsaklarınızın hızlanmasına yardımcı olabilirsiniz. Bunu sağlayabilmek için sabahları aç karnına 1 salkım üzüm tüketebilirsiniz. Bir başka yol olarak da 21 tane kuru üzümü 1 bardak sıcak suyun içerisine ekleyin. 7-8 dakika kadar sonra bu suyu için ve içerisindeki üzümleri de yiyin. Bunu da sabahları aç karnına yapmanızı öneririz. Geceden birkaç tane kuru kayısıyı sıcağa yakın ılık bir suyun içerisine koyarak demlemeye bırakın ve sabah ilk olarak suyunu için daha sonra kayısıları tüketin. Farkı fark edeceksiniz.

Pekmez

  Pekmez de kabızlığa son derece iyi gelen besinlerden bir tanesidir. Pekmez de tıpkı incir gibi doğal bir müshildir. Pekmez aynı zamanda içerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde vücudunuzun bağışıklık sistemine de iyi gelmektedir. Bunu sağlayabilmek için yatmadan önce bir kaşık pekmezi yiyebilir veya pekmezi su ile karıştırarak bunu içebilirsiniz. Daha hızlı bir çözüm olarak; 1 yemek kaşığı fındık ezmesi ile 1 yemek kaşığı pekmezi karıştırıp yemek olacaktır.

Rezene

Rezene kabızlığa iyi gelen son derece iyi bir çaydır. Rezene çayı, şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık gibi durumlarda hemen başvurmanız gereken bir sıvıdır. Bir cezvenin dolusu kadar suda 1 tatlı kaşığı rezene tohumunu kaynatın. 10 dakika kadar bu şekilde demlendirdikten sonra çayınızı süzerek için. Diğer bir yol olarak da yemeklerden sonra bir tatlı kaşığı kadar rezene tohumunu çiğneyebilirsiniz.

Keten Tohumu

  Keten tohumu içerisinde barındırdığı yüksek lif ve omega3 yağ asitleri sayesinde sindirim sistemini düzenlemeye yardımcıdır. Keten tohumu aynı zamanda doğal bir  müshil etkisi ile kabızlık sorununuza son derece iyi gelir. 1 yemek kaşığı kadar keten tohumunu 2-3 saat ılık bir su içerisinde bekletin. Uykuya geçmeden önce suyun içerisinden keten tohumlarını süzün ve suyunu için. Sabah kalktığınızda bu sorununuzun çözüldüğünü göreceksiniz. Keten tohumunu bunun yanında salatalarınızın, yoğurtlarınızın içerisinde toz halinde kullanabilirsiniz.

Limon

  Limon da sindirim sisteminizin hareketliliğini düzenleyerek dışkının normal duruma gelmesini sağlar. Limon yöntemi hem etkilidir hem de kolay uygulanabilirdir. Bunu sağlayabilmek için bir bardak suyun içerisine yarım limonun suyunu sıkın. İçerisine 1 er çay kaşığı tuz ve bal ekleyebilirsiniz. 3-4 gün müddetçe er sabah kalktığınızda bu karışımı için.

Hintyağı

  Hintyağı aç karnına 1-2 yemek kaşığı kullanıldığında hem kabızlık sorununa hızlıca çözüm olur hem de kronik kabız sorununa da çözüm olur. Bu yağın tadı eğer size ağır gelirse bir bardak kadar meyve suyu ile karıştırarak da tüketilebilir. Bu yöntem de çok hızlı bir şekilde kabızlık sorununuza çözüm olacaktır.

Bal

  Bal da kabızlığa son derece iyi gelen bir besindir. Bunu sağlayabilmek için günde 3 sefer 1 yemek kaşığı kadar bal tüketin. Diğer bir yöntem olarak da 1 bardak ılık suyun içerisine 1 yemek kaşığı bal ve birkaç damla da limon suyu katarak aç karnına içmek olacaktır.

Ispanak

  Ispanak da kabızlığa detoks etkisiyle son derece iyi gelen bir besindir. Bunun için bir kase ıspanağı kaşığın ters tarafıylaya da havan kullanarak suyunu çıkarın. Bu kâseye aldığı kadar suyu da ilave edin. 10 dakika kadar sonra süzerek 1 bardak olacak şekilde tüketin. Bunu günde 2 defa için. Ayrıyeten ıspanağın yemeğini yaparak da tüketebilirsiniz.

Kabızlık İçin Genel Öneriler

  Lifli besinler bağırsaklardaki suya bağlanırlar. Böylelikle bağırsakların kuru kalması da önlenir. Bundan dolayı lif açısından zengin besinleri bol bol tüketmeye özen gösterin. Meyve ve sebzelerin önemli lif kaynakları oldukları unutulmamalıdır.

Günlük 10-15 bardak su içmeye özen gösterin. Her içtiğiniz bardağa 4-5 damla limon suyu sıkın.

Kabak çekirdeği, fındık, ceviz gibi hem lif oranı yüksek hem de yağ oranı yüksek besinler tüketmeye özen gösterin.

Yemeklerinizi daha yağlı yaparsanız bağırsaklarınız daha hızlı çalışacaktır.

Kompostosunu yapmak veya taze meyveyi kabuğuyla beraber yemek (meyvelerin kabuğunda çok lif bulunduğu için) bağırsakların düzene girmesini sağlıyor ve kabızlıktan kurtulmakta önemli rol oynuyor.

Kabızlığa iyi gelen meyveler; Kayısı, incir, elma, erik, üzüm, çilek, armut, kivi, avokado ve böğürtlendir.

Yukarıda tüm anlatılan bu doğal yöntemler kabızlığı geçirmede oldukça etkilidir. Ancak haftalar boyunca geçmemiş olan kabızlık sorununuz için mutlaka bir doktora başvurunuz. 



1

Hayvan sahipleri için ev temizligi ipuçları

2

Masa Örtüsündeki Lekeleri Çıkarma Yöntemleri

3

Ev Temizliğinde Lekeleri Giderme İpuçları

4

Evde Meditasyon Yapmanın Yolları

5

Tasarruf Yöntemleri

6

Seyahat Sağlığı İçin Öneriler

7

Pasta ve Tatlılarda Oluşan Lekeler: Çözüm Yöntemleri

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.