İyi Komşuluk İlişkileri İçin Neler Yapılabilir?--

İyi Komşuluk İlişkileri İçin Neler Yapılabilir?

İyi Komşuluk İlişkileri İçin Neler Yapılabilir?--

 

Komşularınızla iyi geçinmek oturduğunuz apartmanı veya mahallenizi yaşamak için daha mutlu ve daha güvenli bir yer haline getirebilir. İyi bir komşunun anahtarı, açık ve tutarlı bir iletişimdir. Bu nedenle önerimiz mahallenizde yeni insanlarla tanışmanız ve onlarla iletişim halinde kalmanızdır. Daha az gürültü çıkararak ve evinizin etrafını daha temiz ve düzenli tutarak bu ilişkileri güçlendirmek mümkün. Komşuluk ilişkilerinde biraz nezaket ve ikram ile çözülemeyecek sorun yoktur. Eskilerin ders niteliğinde bir sözü vardır. İnsan ihsanın esiridir. Komşularınıza bir kap yemek ikram etmek, çocuklarına bir küçük çikolata almak çok büyük sorunları çözebilir. Bir Türk adeti olan evde pişen yemekten komşuya vermek ve aynı tabağın sonra boş gitmemesi çok güçlü mesajlar taşıyan ve üniversitelere tez konusu olması gereken mükemmel bir toplumsal iletişim örneğidir.

 

 

İyi Bir İlişkinin Temeli İletişim Sürecidir

/resimler/2018-6/26/1638461736797.jpg

 

 

 

Yeni komşularınız geldiğinde veya siz yeni bir mahalleye taşındığınızda kendinizi tanıtmaya çalışın. Özellikle mahallenize yeni gelen komşularınıza bir sıcak gülümseme ile merhaba demek en önemli başlangıçtır. Yeni taşınan komşuya taşınma telaşesinden yemek yapamaz diyerek yiyecek ikram etmek de iyi bir başlangıçtır.

Mümkün olduğunda komşularınıza yardım edin. Komşunuzun bir paketle mücadele ettiğini görürseniz, onlara yardım etmeyi teklif edin. Bahçesi için aldığı bir çim biçme makinesini kullanmayı öğretmeyi teklif etmek sıcak bir teklif olabilir. Günümüzde unutulan önemli bir konu olan yardımlaşma olgusunun bir gün size de gerekebileceğini göz ardı etmemelisiniz.

Binanızda veya mahallenizde toplantılar organize etmeye çalışın. İkiden çok ailenin bir araya gelebileceği bu türden buluşmalarda aile kaynaşmaları da sağlanabilir. Özellikle çocukların iyi anlaşmaları ailelerin iletişimi noktasında ekstra bir katkı sağlayacaktır. Ayrıca maddi veya manevi herhangi bir yardıma ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz bir komşunuza da diğer komşularla birlikte hareket ederek yardımda bulunabilir, dayanışma kültürünü ayakta tutabilirsiniz.

Ortak kullanım alanlarındaki payınıza düşen temizlik ve düzen konusu göz ardı edilmemesi gereken bir başka önemli konudur. Bir merdiven boşluğu, koridor veya bahçe fark etmez. Eğer komşunuzun o an bir rahatsızlığı var ise onun payına düşen yeri de temizlemeniz harika bir jest fırsatı sunabilir. Küçük jestler büyük iyiliklere gebedir.

Çöplerinizi konteynere kendiniz dökmüyorsanız yani kapınızın önünden alınıyorsa çöpü kapının önüne koyma gün ve saatine çok dikkat edin. Çöplerin kokmayacak bir şekilde hava geçirmez kaplar veya poşetler içinde kapıya bırakıldığından emin olun. Kimse kokan bir merdiven boşluğu istemez. Siz de.

Evcil hayvanlarınızın bakımları ve gürültüleri ile ilgili son derece hassas olmalısınız. Hayvanlar komşular arasında en büyük anlaşmazlık sebeplerinin başında gelir. Siz bir hayvanla aynı evde yaşamak isteyebilirsiniz ancak unutmayın ki titiz ve hassas kimi insanlar da bundan rahatsız olabilirler. Bu son derece doğal ve olağan bir durumdur. Ortak noktayı bulmak ve hayvanınızın gürültü veya temizlik konusu ile ilgili önlemleri almak sizin sorumluluğunuzdadır. Hayvanlarınızın veteriner kontrollerinin yapılması ve fiziki olarak kontrol altında tutulması da komşu çocuklarına karşı büyük bir sorumluluğunuzdur. Sizi rahatsız etmeyen bir havlama veya miyavlama sesi komşularınızı rahatsız ediyor olabilir. İşin kötüsü komşularınız nezaketten dolayı size bunu söylemek istemiyor olabilir. Tüm bunlar hayvanınızın onları rahatsız edebileceği anlamına gelmez. Onlar söylemeden sizin anlamanız gerekir. 

 

/resimler/2018-6/26/1639104393499.jpg

 

 

 

Buna benzer diğer bir önemli konu gürültü konusudur. Özellikle sabah erken ve gece geç saatlerde insanların muhtemelen uyudukları veya dinlendikleri süreleri göz önünde bulundurarak gürültü seviyenize dikkat etmeniz son derece önemlidir. Üst üste yaşanılan apartman türü yerlerde bu durum bir kat daha önem kazanır. Sesler ve gümbürtüler duvarlardan geçebilir ve bu çok rahatsız edici olabilir. Komşularınızın bununla ilgili size şikayette bulunmuyor olmaları rahatsız olmadıkları anlamına gelmez. Otokontrol sağlamalısınız. Evde yapacağınız herhangi bir kalabalık etkinlikte mutlaka komşunuza haber verin. Hangi gün ve hangi saatler arasında yapacağınızı mutlaka bildirin. Biraz gürültü olabileceğini ve size bununla ilgili anlayış gösterip gösteremeyeceğini sorun. Bu nezaket size harika bir parti saati kazandıracaktır.

Herkesin yaşam tarzları aynı olmak zorunda değildir. Zaten bu da çok sıkıcı olurdu. Komşularınızın yaşam tarzlarını kabullenin. Yasa dışı olmamak şartı ile tüm yaşam tarzlarına ve hareketlere hoşgörü ile yaklaşmak gereklidir. Ayrıca komşularınızın işleri ile ilgili özel durumlarına da anlayışla yaklaşmak gereklidir. Gece çalışan gündüz uyuyan bir komşunuz varsa dikkatli olmalı ve uykusu ile ilgili ona anlayış göstermelisiniz.

Herhangi bir sorun ile karşılaştığınızda komşunuzda sakin ve mantıklı konuşmaya özen gösterin. Unutmayın uzun yıllar yüz yüze bakacaksınız. Bir sorun olduğunda doğrudan sorun ile ilgili komşunuza bilgi vermeniz çok önemlidir. Bir dost ortamı yaratarak veya bir akşam yemeğinde bu sorundan nezaketle bahsedebilir ve çözümü ile ilgili ortak bir çalışma yürütebilirsiniz. Her iki tarafın da mutlu olacağı sonuç o kadar da ulaşılmaz değil. Bu durum güvenlik ile ilgili konularda geçerli değildir. Ailenizin evinizin veya diğer komşularınızın güvenliği ile ilgili bir tehlike seziyorsanız o zaman tehlikeye konu olan komşunuzu emniyet güçlerine bildirmekten de çekinmemelisiniz.

 

 

/resimler/2018-6/26/1639375487790.jpg

 

 

 

Diğer komşularınızla ilgili dedikodu yapmaktan kaçının. Bu sadece ekstra problemler yaratacak bir durumdur.

Empati kurun ve empatik düşünün. Olayları komşunuzun bakış açısından görmeye çalışın. Herhangi bir eylem içine girerken komşularınızın buna nasıl tepki verebileceğini önce empatik bir bakış açısıyla kendiniz değerlendirin. Size yapılmasını istemediğiniz şeyi başkalarına yapmayın.

Bir dış etki ile karşılaşıldığında komşularınızın haklarını kendi haklarınız gibi korumaya çalışın. Onların evde olmadığı bir sırada bahçelerine girmeye çalışan bir çocuğu engellemek veya üstü açık kalmış ve başlayacak olan yağmurda ıslanacak bir bahçe takımının üstünü örtüvermek komşularınız için basit ama büyük jestlerdir.
Özel günlerde mutlaka birbirinize ziyarete gidin. Bayramlar, ölüm yıl dönümleri, doğum günleri gibi günlerde komşularınızı yalnız bırakmamanız sizin de yalnız kalmamanız anlamını taşır.

Unutmayın mükemmel mahalle, mükemmel apartman veya site diye bir şey yoktur ve olmayacaktır. Bugün komşunuza kızıp gittiğiniz bir başka sitede de başka sorunlar yaşıyor olacaksınız. Çünkü insanların sayısı kadar çok yaşam tarzı vardır. Herkesin keyif aldığı ve nefret ettiği şeyler farklıdır. Bu nedenle asgari müştereklerde bir arada olabilmek ve hayatı herkes için yaşanabilir kılmak için gerekeni yapmalıyız. Güçlü bir iletişim ile çözülemeyecek hiç bir sorun yoktur. Mahallenizdeki güçlü ilişkiler siz ve çocuklarınız için güvenli sokaklar anlamına gelecektir.

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler