Işıklandırmalarda Göz Sağlığı
Yapılan araştırmalar, gözlerin yalnızca görme duyusu olmadığını bunun yanında fizyolojimizi ve psikolojimizi de etkileyen bir duyu organı olduğunu gözler önüne serdi.
Tüm dünyada yaşayan bütün canlılarda var olduğu gibi insanlarda da tüm davranışsal ve fizyolojik parametreler bir düzel içerisindedir. Çevreden alınan ışıklarla biyolojik saat arasında oluşan senkronizasyon vücudun uyum içinde ve etkin bir şekilde fonksiyonlarını gerçekleştirmesini sağlıyor. Sirkadiyenritminin bozulması durumunda ise performans düşüklüğü, uyku düzeninin bozulması, kardiyovasküler hastalıklar, hormon seviyelerinde değişme, diyabet, vücut ısı değişiklikleri, kan basıncı ve belirli kanser türlerine karşı riskin yükselmesi gibi birçok farklı hastalık ortaya çıkabiliyor.
Yalnızca ofis ve evlerde kullanılan aydınlatma aletlerinin değil, tarihi ve şuan kullanılan güncel mimari yapılarda kullanılmış olan ve kullanılan dış mekan aydınlatma malzemelerinin de olumsuz etkilerini gözler önüne seren araştırmacılar, bütün bu gelişmelerle birlikte ‘insan odaklı ayınlatma´ kavramının ortaya çıkışını vurguluyorlar. İnsan odaklı aydınlatma kavramı konfor ve sağlık arasındaki bağlantıyı açıklıyor ve bir taraftan da duygusal ve görsel gereksinimleri karşılarken diğer taraftan da kullanıcı kişilerin sirkadiyen ritmine uyum sağlayarak fizyolojik gereksinimleri dengeliyor.
Doğru Bir Aydınlatma Nasıl Olmalıdır?
Acıbadem Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Altıparmak, ‘Aydınlatma araçlarında da genellikle gün ışığına en yakın olan tonlar tercih edilir. Işığın tonunu (sıcaklığını) ifade etmek üzere Kelvin (K) birimi kullanılır. 5000 K öğlen ışığına denk gelir. 5000 K´ den daha yüksek derecede ışık tonları soğuk ışıklar (mavimsi beyaz), 3300-5000 K arasındaki tonlar ara değerler (beyaz), 3300 K´ den düşük ışık tonları ise sıcak (pembemsi beyaz) olarak izlenir. Kelvin cinsinden rakam azaldıkça renk kırmızıya (sıcak renkler), arttıkça maviye (soğuk renkler) yaklaşır. Sıcak renkler insana rahatlık ve keyif verdiğinden daha çok ev ve dinlenme ortamlarında tercih edilmelidir. Soğuk ışıklar ise uyanıklık ve dikkat artışı sağladığından iş ortamında tercih edilmelidir´ şeklinde belirtmiştir.