İç Mekanlarda Kullanılabilecek Boya Çeşitleri

İç Mekanlarda Kullanılabilecek Boya Çeşitleri

İç Mekanlarda Kullanılabilecek Boya Çeşitleri

İç Mekanlarda Kullanılabilecek Boya Çeşitleri

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte evler yenilenmeye yeniliğin en güzel yeri olan duvarlardan başlandı. Evinizi boyamaya karar verdikten sonra sıra geldi doğru renk seçiminde bulunmaya.

  İç mekan boyamalarında dikkat edilmesi gereken ilk unsur boya çeşidinin doğru seçilmesidir. Boyanın duvar yapısına uygun olmasının yanı sıra insan sağlığı açısından da tehdit edici herhangi bir madde de içermiyor oluşu boyanın tercih sebeplerinden olmaktadır. Boyanın ev içerisindeki mobilyalara uyumunun yanı sıra bir de uzun süre görmekten sıkılmayacağınız bir renk seçimi yapmak da oldukça önemlidir. Evinizi boyarken doğru renk seçimini yapabilmeniz için gözünüze hoş gelen renkleri evinizde boyayı uygulayacağınız alanın ışığında test etmeniz gerekmektedir. Boya konusunda doğru kararı verebilmeniz için boya çeşitleri ile ilgili bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

Boya Çeşitleri

Akrilik Boya

  Akrilik boya kokuya hassasiyeti olan kişiler için özel olarak üretilmiştir. Sağlığa zararı olan madde olan solvent bu boya çeşidinin içerisinde bulunmaz. Hazırlanma aşaması oldukça hızlıdır ve çabucak da kurur.  Uygulama aşamasında damlayan boyanın temizliği için tinere gerek olmaz ıslak bir bez yardımıyla kolaylıkla silinebilir. Akrilik boyanın temizlenmesi de oldukça kolaydır. Her evde bulunabilen temizlik malzemeleri ile kolaylıkla temizliği yapılabilmektedir.

Plastik Boya

  Plastik boya su yardımı ile inceltilebilen bir boya türüdür. Plastik boyaların içerisinde silikon içerenleri de mevcuttur. Silikon, boyanın duvara yapışma özelliğini arttırır. Bu durum da plastik boyanın uygulandığı duvarda herhangi bir kabarma ve çatlamanın gerçekleşmeyeceği anlamına gelmektedir. Plastik boyanın en büyük dezavantajı da duvarın silinememesidir.

Yağlı Boya

  Yağlı boyanın uygulama ve kuruma aşamaları uzun zaman sürmektedir. Kokusunun yoğun olması sebebiyle çocuklu ve solunum problemleri yaşayan kişilerin bulunduğu evler için uygun bir oya türü değildir. Yağlı boyanın en büyük avantajı tek kat boyanın yeterli kapatıcılığı sağlıyor olmasıdır. Yağlı boya ayrıca silinebilir özelliğe de sahiptir.

Saten Boya

  Saten boya yüzey hatalarını gizleme özelliği nedeniyle alçı ve macun ile düzeltilmiş alanlarda dekoratif amaçlı kullanılmaktadır. Saten boyanın görünümü parlaktır ve sık şekildedir. Bu yüzden genellikle mutfak ve banyo gibi alanlarda sıklıkla tercih edilmektedir. Gelen ışığın çok büyük bir bölümünü yansıtması sebebi ile küçük olan bir alanı dahi büyük gösterebilir. Saten boya kiri tutmaz böylelikle de kısa sürelerde boya yapılması da gerekmez.

Nano Boya

Nano boya gelişen teknolojinin son harikalarından biridir. Işıkla kendini yenileme özelliğine sahip olan Nano Boya oldukça uzun ömürlüdür. Havada zararlı gaz oluşumunu engeller, bakterileri de yok etmeye yarar. Bunların yanı sıra en güzel özelliklerinden biri de ısı yalıtımı ve ısı tasarrufu da sağlamasıdır.

Kaliteli Bir Boyada Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?

  Boyanın bulunduğu kabın yüzeyine çıkıp çıkmadığı önemli bir faktördür. Kaliteli diye adlandırdığımız boyada üretim tarihi itibariyle en az 1 yıl herhangi bir faz ayrımı olmamaktadır. Bu durum boyanın herhangi bir alet yardımıyla karıştırılması sonucu anlaşılabilir. Çökme oluşan boya bozulmuş demektir. Boya karıştırılırken şiddetli köpüklenmenin de olmaması gerekmektedir. Boyanın akışkanlığı ne çok sıvı ne de çok katı, ikisinin arasında olmalıdır.

Kaliteli boya, örtücü olmalıdır.

Kaliteli boya, istenilen yüzeye kolay uygulanabilir olmalıdır.

Kaliteli boya, fiziksel faktörlere karşı dayanıklı olmalıdır.

Kaliteli boya, kimyasal faktörlere karşı dayanıklı olmalıdır.

Kaliteli boya, atmosferik ve özel şartlara karşı dayanıklı olmalıdır.

Kapatıcılığın iyi olması ve pHaralığının 8-9,5 arasında bir değer alması boyanın kaliteli olduğu anlamına gelmektedir. 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler