Tarih: 01.11.2024 21:24

Haziran Ayında Bahçede Neler Yapılabilir?

Facebook Twitter Linked-in

Haziran ayıyla birlikte yaz da gelmektedir. Haziran ayı havaların ısınmaya başladığı, ortalığın renklenip cıvıl cıvıl olduğu bir aydır. Haziran ayında türlü türlü çiçekler çıkar, otlar yeşermeye başlar. Doğa adeta uyuduğu uykusundan uyanır. Haziran ayında doğaya eşlik etmek için bahçelerde yapılabilecek birçok aktivite de vardır. Eğer bahçe ile uğraşmayı sevenlerdenseniz Haziran ayının gelmesiyle birlikte tırmığınızı ve çapanızı hazırlamanız yerinde olacaktır.

Yazlık olan ekimlerinizin için öncelikle toprak işlemeleri ile birlikte gübre uygulaması da yapmanız gerekmektedir. Uygun bölgelerdeki her türlü tarla bitkisinin ekimi ve de fide ekimi yapılmalıdır. Ayrıca yabani otlar da artık temizlenmelidir. Ekimi yeni yapılmış olan bitkilerde de sulama yapılmalıdır. Bitki hastalıklarına karşı da önceden önlem alınmalıdır.

Sebzecilik

Sıcak olan yastıklarda yetiştirilen fidenin bakım ve söküm işlemleri devam edecektir.

Sebzecilik için tarlanın hazırlığı ay boyu devam edecektir.

Gerekli olan gübreler verilecektir.

Çeşitli sebzelerin fideleri sıcak olan yastıklarından tarlaya aktarılmaktadır.

Yazlık sebzelerin tohumları artık tarlaya ekilmelidir.

Sebzelerin tohumlarına ve fidelerine ekimlerden sonra can suyu da verilmelidir.

Sebzelerde görülme ihtimali olan hastalıklara karşı önlem alınmalıdır.

Süs Bitkileri

Seralarda

Kuvvetli bir güneş ışığı alan ve de ısısı yüksek olan seralar havalandırılmalıdır. Camekanların üstüne kireçler atılarak gölgeleme de yapılır. Fideler yeteri kadar büyüdükten sonra dışarıya ekilerek geceleri soğuktan korunur. Yıldızlardan çelik alımına devam edilir. Devamlı olarak çiçek açan karanfillerinizin saksıları da değiştirilerek güneşten korunmalıdır.

Bahçelerde

Bu dönemde uzun ömürlü olan bitkilerin dikimi sona ermektedir. Kasımpatılarının kökten ayırma işlemleri yapılmaktadır. Kışın köklendirilmiş olan kasımpatıları saksılarıyla birlikte dışarı alınmalıdır. Mart ayı içerisinde çelik alınmaya başlanan bazı süs çalıları için çelik alma işlemine devam edilmelidir. Daha tohumları atılmamış halde olan yazlık çiçek tohumları da ekilmelidir. Yaprağını dökmeyen bitkilerin tohumları bu dönemde ekilebilir. Genç olan bitkilere herek verilmelidir. Mart ile mayıs ayları arasında ibreliler mutlaka gübrelenmelidir. Erken çiçeklenecek olan çiçekler budanmalıdır. Mevsimlik olan çiçeklerden olan aslanağzı ve saraypatlarının dışarı kalacak olan fideleri camlı çerçevelerle gölge yapılarak korunmalıdır. Artık zamanı geçmiş olan sümbüllerin ve de nergislerin eski olan tepeleri koparılır. Bir süre geçtikten sonra topraktan da sökülerek havalandırma işlemi yapılır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —