Hazır Satılan Suni Toprak Nasıl İyileştirilir?

Yetiştirdiğimiz bitkiler ne olursa olsun en önemli detay toprağın doğru hazırlanmasında

Hazır Satılan Suni Toprak Nasıl İyileştirilir?

Yetiştirdiğimiz bitkiler ne olursa olsun toprak çeşidi ve toprak çeşidine göre ekim-dikim yapılması çok önemlidir. Zira bitkiler de diğer canlılar gibi kimi yerlerde yaşamayı severler kimilerinde ise gelişemezler ve yaşayamazlar. Bu yüzden de bitki toğrağının hem doğru seçilmesi hem de seçilen toprağın iyileştirilebilmesi bitkilerin yaşamı açısından hayati önem taşır.

Toprakları ilk etapta killi, kumlu ve humuslu toprak olara 3 ana grupta sınıflandırabiliriz. Bitkimiz için hangi toprağı seçeceğimiz ise bitkinin ihtiyacına göre şekillenmelidir.

Toprak Türlerinin Temel Özellikleri:

Killi toprak: Suyu çok yavaş emer. Bu durum köklerin çürümesine sebep olabilir çünkü köklere ihtiyaçtan fazla su gitmesi köklerin çürümesine neden olabilir.

Kumlu toprak:Killi toprağın aksine kumlu toprakların en büyük özelliği suyu çabuk emmeleridir. Bahçenizde kumlu toprak varsa, suyu çok seven bitkiler dikmelisiniz. Kumlu toprağın dezavantajı ise organik maddeler açısından zengin olmamasıdır.

Humuslu toprak:Humuslu toprağın bitkiler için en elverişli toprak çeşidi olduğunu söyleyebiliriz. Organik maddeler açısından oldukça zengin olan humuslu toprak aynı zamanda suyu iyi tutma özelliğine de sahiptir. Toprağı gevşektir. Suyu bünyesinde toplayarak bitkilerin sudan daha fazla yararlanabilmelerine olanak tanır. Bu topraklarda yetişen bitkilerin kökleri hızlı ve kolayca yayılır.

Saksı Çiçeklerinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?

  • Gözenekli ve su emme kapasitesi yüksek olan saksı toprağı oldukça önemlidir. Bunu sağlamak için, saksı tabanına kumdan bir tabaka yapmalısınız. Kum tabakası toprağın iyi drene olmasını sağlar ve bu sayede nem oranını dengede tutulabilir.
  • Afrika menekşesi, açelya, orkide, eğrelti otu ve begonya gibi bitkiler için toprak tercihinde çok gözenekli toprağın seçilmesine dikkat edilmelidir. Atatürk çiçeği, kamelya ve ortanca çiçeği için ise ideal olan normal gözenekli topraklardır.
  • Sarmaşık, ebegümeci ve sardunya gibi bitki yetiştirmek isteyenler daha sıkı toprak tercih etmelidir.
  • Ev içinde bakılan saksı bitkileri için en uygun toprağın pH değer aralığı 5 - 6,5arasıdır.
  • Eğreltiotu ve orkide gibi hassas bitkiler, fidanlıktan satın alındığında içinde bulunduğu saksı ve topraktan hemen çıkarılarak ihtiyaç duyduğu özel toprağına alınmalıdır.
  • Zakkum ve kuşkonmaz için en iyi toprak türü killi topraktır.

 

Bahçe Toprağı Nasıl İyileştirilir?

Bahçe toprağının üstüne basmaktan mümkün mertebe kaçınılmalı ve zorunlu durumlar haricinde basılmamalıdır. Buna ek olarak özellikle toprak ıslakken, toprağı işlemeyin. Bu, toprağın verimliliğini azaltır.

Gerekirse, toprağın pH değerini yükseltmelisiniz. Asidik bahçe toprağının pH değerini yükseltmek için en iyi kaynaktır zemin kireç taşıdır. Özellikle sonbahar aylarında toprağa kireç taşı ekleyerek toprakta çözünmesini sağlayabilir ve pH değerini yükseltebilirsiniz.

/resimler/2017-5/16/2308388512948.jpg

 

Bahçe toprağının kalitesini arttırmak için, yeterince organik madde eklemelisiniz. Bunun için ölü yaprakları, çimleri ve diğer bahçe atıklarını kullanabilirsiniz.

Hazır Satılan Topraklar Nasıl İyileştirilir?

Poşetlerde satılan toprakları daima birkaç ay önceden alın. Çeşitli, farklı markalardan olmasına özen österin. Hepsini karıştırarak 3 ay kadar bekletin. Bu süre içinde ara sıra alt üst edip karıştırın, nemi azaldıkça sulayın.  3 ay geçtikten sonra bitkilerinize güvenli ve faydalı hale geleceklerdir. Daha fazla beklerseniz daha da iyi. Uzmanlar en iyi uygulamanın güneş alabilen açık havada 6 ay bekletmek olduğunu tavsiye ediyorlar.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler