Halılar Hangi Kumaştan Olmalıdır?

Halılar Hangi Kumaştan Olmalıdır?

Halılar Hangi Kumaştan Olmalıdır?

Halılar Hangi Kumaştan Olmalıdır?

Halılar kullanıldıkları yerlere görsellik ve sıcaklık katan hem işlevsel olan hem de dekoratif eşyalardır. Seçeceğiniz halıyı kullanacak olduğunuz mekana göre değişiklik gösterecektir. Fazla basılmayacak olan ve yoğun şekilde kullanılmayan bir mekanda pahalı bir halıdan yana tercihinizi kullanabileceğiniz gibi mutfakta ise lekelerden koruyabileceğiniz, yıkamalarla kolayca lekenin çıkacağı türden bir halı seçmeniz sizin yararınıza olacaktır. Örnek verecek olursak yumuşak halılar çok şık ve aynı zamanda tatlı görünmektedir ve dışarıdan bakıldığında çocuk odalarında güzel duracağı düşünülmektedir. Fakat halı uzun tüylü olduğu için çocuğu rahatsız etme olasılığı çok yüksektir. Çocuğunuz astın gibi hastalıklara yakalanmasına sebep olacaktır. Bu yüzden uzak durmak gerekmektedir. Koridorlarda ve de banyolarda ise çok kaydırmayan bir seçenekten yana tercihlerin kullanılması yerinde bir tercih olacaktır. Büyün bunların dışında halı seçimi yaparken bütçe de düşünülmeli, kampanyalar takip edilmelidir.

 

Halı Elyaf Türleri

Elyaf halı üretiminde kullanılan ipliklerin son şekline verilen isimdir. Elyaflar üretimlerine hazırlanmak için kullanılmış olan ham maddesine göre farklı çeşitlere ayrılır. Halı seçerken bu türler bilinmeli ve karar elyafın özellikleri göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.

Yün Elyaf: Yünler, halıların tarihi kadar eskidir ve de en doğal elyaf türü olarak geçmektedir. Kullanımları sırasında ıslak ve nemli şekilde bırakılmaması ve mümkün olduğunca da sık şekilde vakumlanması gerekmektedir. Diğer elyafların türlerine bakıldığında daha pahalıdır fakat en az alerjiye sebep olan, en uzun sürelerde dayanan halı hammaddesidir. Yüksek olan fiyatı ve de ezilmeye direncinin az olması nedeniyle iş yerlerinde ve de evlerde tercih edilmesi en yerinde karar olacaktır.

Akrilik Elyaf: Yün elyafa en yakın performans ve de görüntüyü sağlayan elyaf türü akrilik elyaftır. Bu elyaf türü ile yapılan halılar canlı bir görüntüye ve yumuşak dokuya sahip olacaktır. Güneşten de en az şekilde etkilenen tür olması ezilme direncinin az olmasından ev zeminleri için çok yerinde bir karar olarak görülmektedir ve en çok tercih edilenler arasında yer almaktadır.

Olefin (Polipropilen) Elyaf: Farklı yanı bu elyaf türünün suyu çekmeyen yapıya sahip olması ve de pigmentasyon süreci sonrasında ağartılarında bile solmayan renklerdir. Kullanım alanları içinde en ucuz malzemeye sahip olduğundan ama bir halıdan beklenecek esnekliği de veremediğinden yapay şekilde çim olarak kullanılmaktadır.

Naylon Elyaf: Küf ve lekeye karşı en dayanıklı olan türdür. Son derece gösterişli ve esnek olan halı yapımında kullanılır. Diğer türlerle kıyaslandığında daha pahalıdır ama daha dayanıklıdır. Kimyasal karışımlara müsait olduğundan elyaf üretim sırasında anti bakteriyel olması ile hastane ve okullarda bu tarz halı kullanım zorunluluğu olan bölgelerde kullanılmaktadır.

Polyester Halı: Naylon elyaf ile karşılaştırdığımızda esneklik konusunda geri kalsa da görüntü itibariyle daha iyi bir performans gösteren bir hammaddedir. Görsellik ve dayanıklılık arayanların tercih edebileceği bir türdür. Diğer türler içinde en ekonomik olandır. Yoğun mekanlarda dahi dirence sahip yapısı sayesinde çok ileri bir performans gösterir.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler