Flört Sırasındaki Şiddetin Artma Sebepleri--

Flört Sırasındaki Şiddetin Artma Sebepleri

Flört Sırasındaki Şiddetin Artma Sebepleri--


Günümüzde eşinden veya sevgilisinden hem psikolojik hem de fiziksel manada şiddet görenlerin sayısı hızla artıyor. Teknolojinin gelişmesi ve yoğun şekilde kullanılması da bu şiddetin artmasının en önemli sebeplerinden biri olarak gösteriliyor..
Yapılan araştırmalar neticesinde, her 5 öğrenciden birinin flört şiddetine maruz kaldığı ortaya çıktı. Psiklojik ve sözlü olarak başlayan bu şiddet, evlendikten sonra fiziksel şiddete dönüşebiliyor. Flört sırasındaki şiddetin uygulanma sıklığının teknoloji ile birlikte daha da kolaylaştığını belirten uzmanlar, sosyal medyada kimlerle iletişim kurulduğuna bakmak, kısa mesajlara bakmak, sürekli telefonla aramak ve buna benzer kontrol etme davranışlarının en sık karşılaşılan davranışlar olduğu belirtiliyor. Sosyal medya hesaplarının şifresini istemek, en son hangi saatte çevrimiçi olduğunu kontrol etmek, fotoğraf ya da video göndermeye zorlamak gibi teknolojiyle direkt olarak bağlantılı olan davranışların, flört şiddeti yaşandığına işaret eden davranışlar olduğunu söyleyebiliriz.

Son yıllarda gündemde olan ve toplumun tamamını ilgilendiren bir sorun haline gelen şiddetin, fiziksel boyutunun yanı sıra psikolojik olarakta korkutucu noktalarda olduğunu görmekteyiz. Genelde genç yetişkinlerin ve ergen yaştakilerin ilişkilerinde görülen ve sosyal bir problem niteliği taşıyan flört şiddetinin ortaya çıkardığı sorunlarla birlikte görülme sıklığı konusunda açıklama yapan uzmanlar, bu şiddetin genelde 16 ile 24 yaş aralığındaki üniversite ve lise öğrencilerinde görüldüğünü aktardılar. Uzmanlara göre:

‘´Flört şiddeti, duygusal ilişki içerisinde olan ancak evli olmayan çiftlerin birbirlerine karşı şiddet ya da tehdit içeren davranışları bütünü olarak da tanımlanabilir. Sadece bir partnerin diğer partnere uygulamasının yanı sıra, iki partnerin de birbirine flört şiddeti uyguladığı görülebilmektedir. Sıklıkla erkeklerin partnerlerine uyguladığını bilsekte kızların da erkeklere flört şiddeti uygulayabildiğini söyleyebiliriz. Bahsettiğimiz flört şiddetinin sebepleri olarak altında ise, sosyal ve teknolojik başta olmak üzere, cinsel, psikolojik ve fiziksel çeşitli boyutları yatar. Güç göstermek, baskılamak, ilişkiye hükmetme isteği, değersiz hissettirmek ve kontrol etmek en sık karşılaşılan örneklerdendir.

 

Kıskançlık Şiddetin Başlangıcı Anlamına Gelebilir

 

/resimler/2018-6/12/1313278629958.jpg
Gidilecek yerlere, kimlerle buluşulacağına ya da giyilecek kıyafetlere karşısındaki kişinin yerine karar vermekte flört şiddeti davranışı olarak tanımlanır. Flört şiddetine maruz kalan kişiler genellikle bu durumu, beni kıskanıyor, beni seviyor ve sahip çıkıyor şeklinde sevgi gösterisi olarak algılarlar. Ancak kıskançlığı da içinde barındıran bahsettiğimiz türdeki davranışlar flört şiddetine dair verilebilecek en net örneklerdendir. Baskıcı tutumlar, kıskançlık ve karşısındaki insanı kontrol etme buna dair güçlü bir uyarı niteliğindedir. Bununla birlikte sadece bir kere yaşadık, her şey düzelecek şeklindeki inanışta gençlerin ilişki problemleri açısından yanlış bir inanıştır. Eğer bir ilişkide şiddet başlamışsa, herhangi bir müdahale yapana kadar bu durum daha da kötü şekilde artabilir. Genç ve ergen yaştaki insanların bu tür sorunlarla nasıl başa çıkacaklarını ve bu tür istenmeyen türden olan davranışların ortadan kaldırılmasına yönelik nasıl hareket edeceklerini öğrenmeye ihtiyaçları vardır.

 

Flört Sırasında Yaşanılan Psikolojik Şiddet Evlendikten Sonra Fiziksel Şiddete Dönüşebilir
Artık flört şiddetinin uygulanması ve yaygınlaşması gelişen teknolojiyle birlikte daha basit bir hal aldı. Bu sayede ilişkinin tarafları bir arada olmasalar dahi sosyal medya üzerinden birbirlerine yönelik baskıcı ve kontrol edici şekilde davranışlar sergileyebilmekte. Sosyal medya hesabından kimlerle iletişim kurduğuna bakmak, sürekli telefonla aramak ve sürekli kısa mesajlarını kontrol etmek gibi durumlar en sık görülen flört şiddeti örneklerinden. Bununla birlikte video ya da fotoğraf için zorlamak, en son hangi saatte online olduğuınu kontrol etmek, sosyal medya hesaplarının şifresini istemek gibi durumlar da teknolojik flört şiddetine örnek olarak verilebilir. Flört şiddeti kapsamında bulunan bu tür durumların karşıdaki partner tarafından sevgi göstergesi olaran görülmesi ya da flört şiddetine uğrayan mağdurların bu durumdan utanması şiddeti de pekiştirmekte. İstanbul´da geçmiş yıllarda hemşirelik özel okulu öğrencileri arasında yapılan bir bilimsel araştırma neticesinde, her 5 öğrenciden birinin flört şiddetine maruz kaldığı ortaya çıkmıştır. Kısıtlayıcı ve baskılayıcı davranışlar sözel ve psikolojik şiddettir. Bu konuda en önemlisi ise bu tür tutumların ve davranışların evlendikten sonra fiziksel şiddete dönüşme ihtimalinin oldukça yüksek olmasıdır..

/resimler/2018-6/12/1314540350351.jpg

 

 

 

Bu Davranışlara Dikkat Edin!

• Sizden izinsiz olarak, mailleriniz veya sosyal medya hesaplarınızı kontrol ediyorsa flört şiddetine maruz kalıyor olabilirsiniz.

• Sizi küçümseyici şekilde davranışlarda sık sık bulunuyorsa

• Aşırı kıskanç davranışları varsa

• Sizi olduğunuzdan başka bir kişiye dönüştürmek istiyorsa

• Her an tartışmaya açık bir tutumda bulunuyorsa

• Sizi arkadaşlarınızda veya ailenzden uzaklaştırıcı tavırlar sergiliyorsa veya onlarla yaptığınız görüşmeleri kısıtlayıcı davranışları varsa

• Haksız yere size suçlamalarda bulunuyorsa

• Ruh hali çok hızlı ve çabuk şekilde değişiyorsa, birden gülerken sinirlenmek vs.

• Fiziksel olarak sizin canınızı yakan bazı davranışları varsa

• Sizi aşırı kıskanıp kimseyle paylaşmak istemiyorsa

• Sizin ne zaman ne yapacağınıza o karar verip baskı yapıyorsa

 

 

Bu Durumla Nasıl Başa Çıkılır ?

 


Bu durumla başka çıkmak için yapmanız gereken bazı şeyler vardır. Sizi baskı altında tutan ve bu tür davranışlar gösteren parterinizin düzeleceğine ve değişeceğine inanmak, aynı zamanda bu kişilerin size yaptıklarını yok sayıp veya bunu kabullenip ilişkinize devam etmeye çalışmak durumu daha da zorlaştırabilirken tarafların bir çözüme varmasını genelde sağlamaz. Kendinize yakın gördüğünüz ve güven duyduğunuz yakınlarınla bu olayı paylaşıp onlardan destek almak, bu sorunla başa çıkabilmek yolunda atabileceğiniz önemli adımlardan biridir. Bu sayede hem yalnız olmadığınızı farkedebilir hem de kendinizi daha güçlü ve aynı zamanda daha dayanıklı hissederek bu sorun için alternatif çözümler bulma konusunda daha güvenli ve emin adımlarla yürüyebilirsiniz.
Flört şiddetinden ziyade fiziksel şiddete maruz kalıyorsanız da devlet kurumlarından destek almanızı önerebiliriz. Polis, alo 183 kadın ve çocuk danışma hattı, jandarma ya da sosyal kurumlardan olan mor çatı gibi dayanışma merkezlerinden destek isteyebilirsiniz. Öte taraftan, şiddet gösteren taraf olduğunuzu düşünüyorsanız ve bu konuda pişmanlık duyup bu davranışlarınızı sonlandırmak istiyorsanız yapmanız gereken şey psikolog veya psikiyatristlerden yardım talebinde bulunmanız olacaktır.

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler