Eyvah. Bebeğim Diş Çıkarıyor--

Eyvah. Bebeğim Diş Çıkarıyor

Eyvah. Bebeğim Diş Çıkarıyor--
Haberi Sesli Oku

 

Bebekler Diş Çıkarırken Heyecana Gerek Yok. Önce Sakin Olun

 

 

Bebek dişlerinin birçok önemli fonksiyona hizmet ettiğini biliyor musunuz?

/resimler/2018-6/26/1800124644914.jpg

 

 

 

Yapılan araştırmalarda elde edilen bulgular bebek dişlerinin bir çok önemli fonksiyona hizmet ettiğini ortaya koymuştur. 2002 yılında yapılan araştırmalardan elde edilen verilere göre bebek dişlerinin kök hücre tedavisinde dahi kullanılabileceği keşfedilmiştir. Dökülen süt dişleri belirli şartlarda dondurularak ileride kök hücre tedavisi için kullanılabilir. Bu kullanım şimdilik sadece diş tedavisi için kullanılabiliyor ancak ileriki dönemde buradan elde edilen kök hücrelerin tüm vücut hastalıklarında kullanılabileceği ihtimali bile söz konusu.

İnsanlar iki diş seti ile doğarlar ve tüm süt dişler kalıcı olarak yetişkinlik dişleriyle değiştirilir. Bu nedenle, bebek dişleri, çocuğunuzun büyüdükçe yetişkin dişleri için yer tutmasında değerli bir rol oynar. Birincil dişler genel büyüme, konuşma gelişimi ve beslenme için de önemlidir. Bu nedenle, çocuğunuzun bebek dişlerini sağlıklı ve doğal olarak düşmeye hazır oluncaya kadar ağzında tutmak için önemlidir.

 

 

Bebeğinizin diş çıkardığını nereden anlayabilirsiniz?

/resimler/2018-6/26/1800380114159.jpg

 

 

 

Bebeğinizi huysuzlanması ve ağlamasına sebep olabilecek diş çıkarma sürecinde bir çok anne baba gereksiz yeren endişelenmekte ve kendilerini yıpratmaktadır. Ebeveynler bu sıkıntılı süreci, belirtilerini ve doğal yardımcıları daha iyi anlayarak sıkıntısız atlatabilirler.

İşte diş çıkarmanın bazı işaretleri;

Isırma,
Aşırı salya alması,
Titizlik,
Uykusuzluk,
Ateş, kızarıklık, bebek bezi döküntüsü, soğuk algınlığı semptomları, ishal,
İştah azalması,
Kulakları çekme veya çene veya yanakları ovuşturma hareketi.

Isırma hareketlerinde artış gözlemlediğiniz zaman biraz kokulu ama çok etkili bir yöntem olan pırasa yöntemini denemeniz çok yararlı olacaktır. Bir pırasadan küçük bir miktar keserek çocuğunuzun eline verin. Onu ısırmaya çalışırken hem dişlerine masaj yapacak hem de pırasanın içinde bulunan etken maddeler ile diş ağrısını giderecektir.

Ateş, soğuk algınlığı gibi belirtileri gördüğünüzde endişeye kapılmanıza, çocuğunuzu kapıp doktora koşmanıza gerek yok. Belki az miktarda ateş düşürücü ağrı kesici şurup verebilirsiniz ancak hastanede ateş düşürücü iğne olmamaya özen gösterin. Doğal ateş düşürme yöntemlerini de deneyebilirsiniz (çocuğunuzu soymak, ılık duş aldırmak vb.).

İştah azalmasında da bebeğin üstüne düşmemekte fayda var. Sevdiği, hoşuna gidebilecek doğal yiyeceklerden vermeye çalışabilirsiniz.

Kulaklarını çekme, çene veya yanaklarını ovuşturma hareketlerini gördüğünüz zaman da bebeklerinizi tırnaklarının uzamamasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde tırnakları ile kendisine zarar verebilir.

 

 

İşte Bebekler için denenmiş tamamen doğal 6 diş çıkarma yöntemi

Nadiren de olsa kimi bebekler süt dişleri ile doğarlar. Ne şans ! Ama bir çoğumuz öyle şanslı değiliz. Bir çok bebek için diş çıkarma 6 ay ile 1 yaş arası başlayan bir süreçtir. Diş çıkarma kimi bebeklerde oldukça sıkıntılı bir durum haline gelebilir.

Bu dönemde ağrıyı ve kaşıntıyı azaltmak için bir çok tıbbi yöntem bulunsa da anne babalar doğal yöntem arayışı içine girmektedirler. İşte size bazı yöntemler;

 

 

1- İltihabi Durumlar Olabilir. Önceliğiniz Bunu Azaltmak

Diş çıkarma sürecinde iltihaplanma ile karşılaşabilirsiniz. Bu durum sinirlere olan baskıyı daha da fazla arttırarak ağrı hissini çoğaltabilir. Bu iltihabi durumu azaltmak bazı gıdalarla mümkün.

Bebekler için tavsiye edilen ek gıda başlama dönemine denk gelen diş çıkarma döneminde kullanabileceğiniz bazı gıdalar bu işte size yardımcı olabilir.

Rafine şeker, un, patates, süt gibi bazı gıdalar iltihap çoğalmasına neden olabilir. Bunların yerine çeşitli (mevsiminde) taze sebze meyveler tüketilebilir.

Bebek halihazırda emdiği için annenin beslenmesi de önemlidir. Annenin dönem içinde yaşadığı stres süt yoluyla bebeğe geçebilir. Annedeki stres kan şekerinde yükselme veya düşmelere neden olacağı için bebeğin beslenmesine etki edebilir. Annenin mümkün olduğunda doğal beslenmesinin gereği burada artmaktadır.

 

 

2- Bebeğin ve Annenin Bağışıklık Sistemini Güçlendirin

Diş çürümesi ile bağışıklık sistemi arasındaki ilişki halen net bir şekilde ortaya konamamış olsa da genellikle diş ile ilgili sorunlar yaşayan kişilerde bağışıklık sisteminin de güçsüz kaldığı gözlenmektedir. Buna diş çıkaran bebekler de dahildir. Diş çıkarma döneminde bir çok bebekte görülen ateş veya soğuk algınlığı belirtilerinin de nedeni budur. Bu dönemin başlangıcında anne ve bebeğin C ve D vitamini yönünden zengin beslenmeleri bir nebze de olsa bu belirtileri hafifletebilir. Bu dönemde emzirmeye mutlaka devam etmelisiniz. Çünkü bebek için en güçlü bağışıklık silahı anne sütüdür. Bu dönemde bebeklere mümkün olduğuca güneş göstermeniz ve böylece D vitamini sağlamanız da önemlidir. Eğer çok fazla güneş gören bir yerde oturmuyorsanız doktor tavsiyesiyle d vitamini damlaları kullanabilirsiniz. Bağışıklık sisteminin en önemli mekanizmaları bağırsakta şekillendiği için sağlıklı bağırsak floraları için bebek probiyotikleri de doktor tavsiyesi ile kullanılabilir.

 



3- Diş Etlerine Doğrudan Müdahale. Soğuk ve Basınç

Bebek yetiştirmenin en eski ve en bilinen yöntemlerinden biri olan soğuk ve basınç anne babaların en çok kullandığı yöntemlerden biridir. Buzdolabında dondurduğunuz bir sebze meyve diliminden, eczanelerde satılan içi su dolu diş kaşıyıcılarına kadar bir çok şeyi bebeğinizin eline güvenle verebilir ve bunları ısırmasını sağlayabilirsiniz. Soğuk ile gelen rahatlamadan onlar da çok mutlu olacak ve iştahla bu ısırma eylemini yapacaklardır. Emin olabilirsiniz. Geleneksel yöntemlerden biri de pırasadır. Çok etkili bir yöntemdir. Mutlaka denemelisiniz. Tabi biraz da kokulu !

Ayrıca pürüzsüz ve yüzde 100 doğal bir ahşap parçası da işe yarayabilir. Kıymık olma ihtimali olmayan pürüzsüz bir tahta parçasını da bebeğinizi eline verebilir onu ısırmasını sağlayabilirsiniz.

 

 

4- Diş Çıkarma Oyuncakları da Denenebilir

Güvenli toksik madde içermeyen bazı oyuncaklar da bebekler için kullanılan yöntemlerden biri. Silikon diş çıkarma halkaları (için su doldurulabilenleri dondurarak soğuk olarak da verebilirsiniz) ve ahşap malzemelerden yapılmış oyuncakları da kullanabilirsiniz.

 

 

5- Diş Çıkarma Kolyeleri

Kesin kanıtlar olmamakta birlikte hakiki kehribar kolyelerin bebeklerin bu dönemlerinde onlara yardım ettiği öne sürülüyor. Buradaki konu hakiki kehribarın bebek vücudunda bulunan ve doğal olarak salgılanabilen anti-enflamatuar olan süksinik asit içeren bir tür vücut yağının serbest bırakılmasına yardım eden bir yapıda olması. Bu konuda bilimsel bir ispat söz konusu değil ancak kullanan bir çok ebeveyn işe yaradığını söylemiştir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kehribarın hakiki olması ve bebeğe zarar verebilecek bir formda olmaması. Bebeğin güvenliği önceliğiniz. Bu nedenle genellikle bebeğin bileğine dolanan kehribar kolyeler tercih ediliyor.

 

 

6- Son Çare İlaçlar. Ama Mümkün Olduğunca Bitkiler İlaçlar

Ebeveynler bebeklerin diş çıkarma dönemlerinde yaşadıkları sancıları gidermek üzere binlerce yıldır doğal bitkisel ilaçları kullanıyorlar. Bir kaç örnek vermek gerekirse;

Kuşburnu Çayı - Yoğun antioksidan ve c vitamini içeriği ile kuşburnu çayı diş çıkarma döneminde yaşanması muhtemel ateş ve soğuk algınlığı belirtilerine karşı savaşabilir. Ayrıca bu çayın ağrı kesici özelliği olduğu da tespit edilmiştir.

Papatya Çayı - Sinirleri yatıştırmakta ve fiziki rahatlama için birebir çözümdür.

Karanfil - Doğal bir anestezi bitkisi de denilebilir karanfil için. Ağrıya karşı müthiş etkilidir. Sadece bebeklerde değil yetişkinlerde de diş ağrısına etkili olan bir bitkidir. Bebeklerde karanfili bebeğin ağzına doğrudan veremezsiniz. Bu nedenle sıcak su içinde demleyerek (bir barda suya 10 adet karanfil ile) bir pamuk yardımı ile diş etlerine sürebilirsiniz.

 

 


Seyahat Ederken Sağlıklı Beslenme

Seyahat Ederken Sağlıklı Beslenme

Seyahat Ederken Sağlıklı Beslenme

Seyahat Ederken Sağlıklı Beslenme

Seyahat Ederken Sağlıklı Beslenme

Seyahat Ederken Sağlıklı Beslenme

Seyahat Ederken Sağlıklı Beslenme

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.