Evlilikte Benmerkezci Olmayın

Evlilikte Benmerkezci Olmayın

Evlilikte Benmerkezci Olmayın

Evlilikte mutluluğu gözeten çiftler için güven duygusu her şeyden önce geliyor. Çünkü sağlıklı bir ilişkinin temelinde güven başı çekiyor ve güven duygusu zarar görürse birçok sorun bunun üzerin ortaya çıkabiliyor. Güven duygusunu pekiştirmenin en önemli kuralı da benmerkezci olmamak.


Benmerkezci Olmak Zarar Verir
Evlilikte stres ve hayal kırıklığının en büyük nedeni gerçekleşmeyi bekleyen beklentiler. Bu beklentiler yerine gelmediği zaman çiftler gerginleşiyor doğal olarak. Bir de bu soruna kişisel seksüel tatminsizlik gibi farklı sorunlar eklenince, sorunlar büyüyor ve haliyle boşanmalar artıyor.


Evlilikte beklentiler, arkadaşlık, korumak sırdaşlık, duygusal destek sağlamak gibi uzayıp giden maddeler olarak sıralanmaktaydı. Bu beklentileri yerine getiren aile kurumundan, toplum desteğini sağlayarak sosyal yabancılaşmayı önlemesi isteniyor. Fakat elbette tüm bunların öncesinde çiftlerin, karşılıklı duygusal ve cinsel tatmin görevini yerine getirmeliydi. Kendilerini de bireysel olarak sürekli olarak geliştirmekle meşgul olmaları gereken çiftlerin sırtına bunca yük evlilik başlığı altına yüklendi. Belki de bu durum birçok insana ağır geldi.
Boşanma oranlarına bakıldığında da, boşanma nedenlerinin büyük bir kısmının bu görevleri tamı tamına yerine getiremediklerinden kaynaklı olduğunu görüyoruz. Sorumluluk güç ister ve bu güç insanda her daim ayakta tutulamayabilir. Durum böyle olunca çiftlerin birkaç yıldan sonra duygusal ve fiziksel olarak tükenmişlik yaşamaları gayet doğal karşılanmalıdır.

Eşlerin Karşılıklı Sorumlulukları
Tenis maçlarında odak noktası, bir tarafın kazanıp diğer tarafın kaybetmesine dayanır. Yani karşılıklı iş birliği yerine tek taraflı kazanma isteği ön plandadır. Oyuncu, rakibinin zaafından kendine pay çıkararak oyunda galip gelmeye çalışır. Bu tenis maçında oyuncular evli çiftler olsaydı bu kez üstün gelme çabası yerine, karşılıklı iş birliği ile beraber galip gelme düşüncesi baş gösterirdi. Bu durumda amaç birlikte galip gelebilmek olurdu.
İşte bu takım oyununda olduğu gibi çiftler, ilişki içerisinde takım oyunu oynamalıdırlar. Yani birbirlerine rakip gözüyle değil, aynı takımın oyuncularıymış gibi bakarlarsa, her türlü sorunun üstesinden beraberce gelebilirler. Birbirlerinin açığını gözetmektense bunları kapatarak kazanmaya doğru kendilerini şartlamaları, zorluklara göğüs gerebilmelerinde onlara yardımcı olacaktır.


Eğer eşimiz aramızdaki bağı önemsiyor ve bu bağı her gün daha fazla güçlendirmek için çabalıyorsa ona duyduğumuz güven günden güne artacaktır. Bunu düşündüğümüzde aynı şeyi biz de yaparsak yani eşimizi aynı takımın oyuncusu olarak görüp, ilişkimiz için faydalı girişimlerde bulunursak eşimizin de bize bakış açısının değiştiğini göreceğiz. Bu yüzden benmerkezci olmak yerine eşimizle kendimizi tek vücut olarak görmeliyiz.
Eşinizle aranızdaki bağı karşılıklı çekişme ipi olarak değil de birlikte olmayı simgeleyen bir araç olarak görürseniz her girişimimiz bu ipi sağlamlaştırmak adına yapılmış olacaktır ki bu da ilişkinizin güçlenmesini sağlar. Yine bu yüzden benmerkezcilikten mümkün olduğunca uzaklaşmalısınız.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler