Evlilik sürecindeki sorunlara karşı dikkatli olun
Evlilikten önce ya da sonra karşılaşabileceğiniz zorluklarla başa çıkmak için neler yapılabilir, özellikle evlilik süreci döneminde ilişkiniz yıpranmadan nasıl bu zorluklarla başa çıkabilirsiniz?
Evlenmeye karar vermek her ne kadar mutlu bir dönem için başlangıç niteliğinde de olsa, beraberinde bazı sorunları da getirebilmektedir. Özellikle de genç yaşta evlenen çiftlerin aileleriyle yaşanan sorunlar birçok zaman şaşırtıcı örnekler olabiliyor. Bazı üniversitelerin davranış bilimleri enstitülerinde görevli uzmanlar bu konu hakkında bazı düşünceler ortaya attılar. Evlilik hazırlıkları yapılırken ortaya çıkabilen bazı sıkıntılar, evlendikten sonraki evlilik sürecinin yönetilebilmesi ve evliliğin aileler arasında bir güç savaşı haline gelmesinin önüne geçilmesi ve evlilik hayatında karşılaşılaşılabilecek risk faktörleri gibi durumlar hakkında çeşitli bilgiler aktardı.,
Sınırları en baştan çizmek gerekiyor
Evlenmeye karar verilip evlilik tarihi belirlendikten sonraki evlilik sürecinin keyifli ve pozitif bir şekilde geçmesi gerekir. Ancak birçok zaman insanı yoran ve çok yoğun geçen bir süreç halini de alabiliyor. Eve alınacak mobilyalar, halılar, oturma düzeni, buzdolabı, çamaşır makinesi vs. gibi birçok konuda ve eşyada karar verilmesi söz konusu olduğu zaman, evlenecek olan çiftler böyle durumlara en başta sınır koyamadığı için pasif kalabilmekteler. Aileler, özellikle de anneler söz sahibi olup, yakınlık sağlayabilmek ve evlilikle birlikte evden gidecek çocuğunun üzüntüsünü dindirmek için olaylara müdahale edebiliyorlar. Uzman psikologlara göre evlilik kararı verildikten sonra, çiftlerin evlilik sürecinin yönetimi hakkında bazı konuları netleştirmeleri gerekmekte. Eve alınacak çeşitli ihtiyaçlardan, harcanacak maddi miktara kadar birçok farklı konunun evlenecek iki insan tarafından tek tek incelenip bu konu hakkında süreçlerin belirlenmesi gerekiyor. Eğer evlilik aşamasının en başında çiftler tarafından bütün detaylar belirlenirse ve kararlar verilirse, bu süreç daha kolay ve sorunsuz şekilde geçilip, evlilik süreci de daha kolay olabiliyor.
Aile desteği elbette önemli ancak..
Evliliğin öncesinde ya da sonrasında ailelerin desteği her daim önemlidir. Bunda bütün uzmanlar hemfikir olsalar da çocuklarına destek verirken ailelerin amacı, çocuklarının başke bir eve gideceğinden dolayı yaşadıkları üzüntüyü azaltmak ya da gücü kaybetmemek amacından ziyade onlara fayda sağlamak üzerine olmalı. Bu tıpkı bir arazi veya tarla paylaşma kavgasına benzer. Çünkü bir taraf yapmadığı taktirde diğer taraf yapacaktır. Bu tür sebepler yüzünden gayet keyifli geçmesi gereken bu süreç sancılı ve stresli geçebilmektedir. Yaşanan sorunların çözümü için ailelerde bulunan akil insanlardan yardım ve destek istenebilir. Bu tür insanlar sağduyuludurlar ve insani ilişkilerin toparlanıp küslüklerin vs. ortadan kalkması adına çeşitli katkıda bulunurlar.
Evliliklerin öncesinde ya da sonrasında yaşanabilecek çeşitli risk faktörlerinin doğru şekilde yönetilmesi uzmanlar tarafından önemle vurgulanırken, bu konuda riskler ise şöyle sıralanıyor:
-Hor görme: Tartışma esnasında karşıdakini iğneleme, küçük görme, aşağılama, alay etme ve küçümseyici sözler, jest ve mimikler hor görmeye sebep oluyor.
-Eleştiri: Tartışmalarda kişilikler hedef alınarak kişiliğe yönelik suçlamalar olabiliyor.
-Suçlama ve savunma: Tartışma esnasında şikayetler ve suçlamaları birbirinden ayırmak gerekmekte. Suçlanan insanların kendini savunma gayet doğal bir harekettir. Ancak evliliklerde kişilerin karşı tarafı suçlamaya girmeden de olsa kendisini savunması pekte işe yaramıyor. Tam tersi savundukça karşıdaki kişi suçlamalarına devam edebiliyor. Aslında insanlar kendilerini savundukları zaman karşılarındakine problem bende değil sende izlenimi verdiklerini düşünürler. Doğal olarakta taraflar arasında bu tür tartışmalar yaşanırken suçlamalar meydana geliyor.
Duvar örme ve küsme: Tartışmaların bir noktasında karı kocadan birisi ilişkiden çekilip tepki vermemeye başlayabiliyor. Yani bu olay etrafına duvar örüyor diye nitelendirilebilir.
-Taşma ve duygusal kopuş: Evlilik esnasında duvar ören kişi karşısındakine tepki vermezken, aynı zamanda eşinden ve evliliğinden uzaklaşıp kendini kötü hissedebiliyor.
İlişkiyi Tamir: Kırıcı olan bir tartışma sonrasında, ilişkiyi tamir etmek için çaba harcanmaması ya da bu konuda başarısız olunması.
Bunlarla birlikte bazı uzak durulması gereken kişiler ve başka risk faktörleri de vardır. Bunlar hakkında sizlere detaylı bilgi vermek gerekirse:
- Durmadan karşıdakine aslında ne demek istendiği anlatılmak mecburiyetinde kalınıyorsa,
- Taraflardan biri hami, koruyucu rolünde ise,
- İlişkinin ana motoru cinsellik ise,
- Eş evlilikteki sorunları anneye veya babaya bağlayıp onları fazla suçluyorsa,
- Beraberlik ve eş sıkıcı bulunuyorsa,
- Anne ve babalar karşıysa ya da arkadaşlar karşıysa,
- Eğitim ve kültür farkı kişiler arsaında bir rahatsızlık olarak yaşanıyorsa,
- Eşin beğenilen ve bununla birlikte değer verilen en az birkaç tane özelliği yoksa,
- İlişkinin en başında, eşlerden birinde alkol ya da uyuşturucu gibi madde kötüye kullanımı mevcutsa,
Bu tür kişilerin evlilik için yanlış tercih olabileceği düşünülmeli. Bu konuda doğru karar verilmesi adına, oturup daha detaylı fikir sahibi olmaya çalışılmalı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.