EVLERDE KULLANILAN TEHLİKELİ KİMYASALLAR VE ZARARLARI

Temizliyor mu? Zehirliyor mu?

EVLERDE KULLANILAN TEHLİKELİ KİMYASALLAR VE ZARARLARI

Birçoğumuz evlerimizde ister istemez kimyasallara başvururuz. Bu maddelerin zararları hakkında çok bilgi sahibi olmamamız da bizi bu ürünlere yönlendirir. Ancak bilinmelidir ki kimyasallara başvurmadan da temizlik de dâhil çoğu alanda etkili sonuçlar alabiliriz.

Evde kullanılan tehlikeli kimyasallar ve zararları hakkında bu yazımızda elimizden geldiğince ayrıntılı bilgi vermeye çalışacağız. Fakat bu bilgilerin dışında daha kapsamlı bilgi edinmek isterseniz bu bilgileri Tüketici Derneği ya da Ticaret Odasından Tüketici Komisyonlarından alabilirsiniz. Evde kullandığınız ürünlerin sağlık karşısındaki etkilerini ve tedavi yöntemlerini İl Sağlık Müdürlüklerinden elde edebilirsiniz. Söz konusu merkezlerin telefon numaraları genellikle bilinmeyen numaralardan ya da telefon rehberinin iç kapak kısmından alabilirsiniz.

Evlerde kullanılan tehlikeli kimyasallar ve zararları

Beyazlatıcı ve sıvı temizleyiciler: Bu temizleyiciler çok güçlü oksitlenme etkisine sahip olduğu için ciltte yanıklara sebep olabilirler.

Boru temizleyiciler: Bu maddeler çok zehirlidir ve çok ciddi yanıklara neden olabilir ve ayrıca kanserojen etkiye sahiptirler. Özellikle uygulama esnasında ev kazalarına sebebiyet verebilir.

Boyalar: Boyalar bilhassa çocuklar için zehirli olabilir ve bu boyalar da kanserojen etkiye sahiptirler. Evde ya da kapalı alanda boya yapılıyor ise kesinlikle o ortamda yemek pişirmeyin. Ortamı havalandırın.

Fırın temizleyicileri: Bu maddelerde oldukça zehirlidir ve cilt üzerinde yanıkların oluşmasına neden olabilirler. Bu temizleyici ürünlerde kanserojen etkiye sahiptirler. Uygularken fırının açık olup olmadığına ya da sıcak olup olmadığına da dikkat edilmelidir.

Gümüş parlatıcıları: Ciddi yanıklara neden olacak şekilde zehirli maddelerdir. Sadece ve sadece 25 gramı dahi yetişkin bir insan için öldürücü olabilir. Bu nedenle uygulanırken ekstra dikkat etmekte fayda var.

Leke çıkarıcılar: Belki de evlerde en çok kullanılan ürünlerden biridir. Bu maddelerin birçoğu çözücü bazlı ve zehirlidir. Bu leke çıkarıcıları da kanserojen etkiye sahiptirler.

Mobilya cilaları: Bu maddeler çeşitli zehirli çözücüler içeren maddelerdir. Gümüş parlatıcılarla ortak bir özelliği de vardır. Gümüş parlatıcılarda olduğu gibi sadece 25 gram mobilya cilası da yetişkin bir insanı öldürmek için yeterlidir.

Naftalin: Evlerde gerek çekmecelerde gerek lavabolarda kullanılan naftalin de zehirli maddeler içermektedir.

Pencere temizleyicileri: Bu temizleyiciler bazen kanserojen madde ve zararlı olan kimyasal bileşimler içermektedir. Bu temizleyicileri hamile bayanların kullanmaması çok daha iyi olacaktır çünkü doğumları zararlı olarak etkileyebilir.

 

Temizlik maddeler ile toz temizleyiciler: Bu temizleyiciler sahip oldukları güçlü oksitlenme etkisi nedeni ile ciltte yanıklara neden olabilir. Anladığınız üzere bu maddeler zehirlidir.

Tuvalet temizleyicileri: Bu temizleyicilerin sprey kutuları çok ama çok tehlikelidir ve zehirlidir. Sadece cilt üzerinde yanıklara değil bir çay kaşığı yani 5 mililitresi bile yetişkin insanlarda öldürücü olabilir.

Not: Önemli bir nokta olarak hangi kimyasal madde olursa olsun çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza etmek ve kullanılan alanlarda onları bulundurmamak gerekir.

 

 

 

 

 

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler