Toz akarları denen şeyler ölü cilt hücreleriyle beslenmekte olan mikroskobik böcekler olarak bilinmektedir. Görünmeseler de oldukça zararlı olduğu ve hastalıklara sebep olabildikleri bilinmektedir. Toz akarlarının sebep olduğu hastalıkların başında astım ve de alerjik hastalıklar gelmektedir. Amerika´da 20 milyon kadar kişi bu toz akarlarının sebep olduğu astım hastalığıyla uğraşmaktadır. Toz akarlarına alerjinin belirtileri ise hapşırma, burun akması ve de tıkanması, kaşıntı, gözlerde sulanma, öksürme olarak kendini göstermektedir.
Toz akarlarını bir evden tamamen yok etmek mümkün olmamaktadır. Önüne geçebilmek için kimyasallar bulunsa da doğal yöntemlerle de önlemek mümkündür.
1. Sıcaklık ve nemi düşürün.
Evinizi öncelikle kuru tutmaya dikkat etmelisiniz. Evin kuru olması toz akarlarını kontrol altında tutacaktır. Nem oranının %50´den fazla olmaması gerekmektedir. Nem bu seviyenin altında oldukça toz akarlarının gelişimi yavaşlayacaktır. Kuru günlerde pencereleri bir saat kadar açık bırakmak da buna yarar sağlayacaktır. Oda sıcaklığı mümkün olduğu kadar düşük tutulmalıdır.
2. Temiz olmaya dikkat edin.
Sadece toz akarları için değil her türlü hastalıktan korunmak için evin temiz tutulması gerekmetekdir. Kirli bir ortam hastalıkları da beraberinde getirecektir. Evin tüm yüzeylerinin haftada en az bir iki kez tozunun alınması gerekmektedir. Böylece toz akarlarının üremesinin önüne geçilecektir.
3. Yorganları ve yumuşak mobilyalarınızı yıkayın.
Toz akarları yüksek sıcaklıklara dayanamamaktadır. Bu yüzden evdeki yıkanabilir eşyaları belirli aralıklarla yıkamak toz akarlarını öldürecektir.
4. Onları dondurun!
Bazı kumaşlar ne yazık ki yüksek sıcaklıklarda yıkanamamaktadır. Bu tarz eşyaları dondurucuya koyarak ve 24 saat bekleterek toz akarlarının da donmasını sağlamak mümkündür.
5. Diyatomlu Toprak serpin
Diyatomlu toprak (DE), küçük ve suda yaşayan bazı organizmaların fosilleşmiş kalıntılarından yapılmış olan ince bir tozdur. Bu canlıların insanları etkilemeyen keskin kenarları vardır. Sadece toz akarlarını değil pireleri, yatak böceklerini öldürmek için de diyatomlu toprak kullanılmaktadır.
6. Gereksiz olan eşyalarınızı azaltın.
Her evde gereksiz süs eşyaları, resim çerçeveleri vb. bulunmaktadır. Bunları azaltmak toz akarlarının da azalmasına sebep olacaktır. Özellikle minderleri azaltmak çok faydalı olacaktır.
7. Bitkilerin saksılarını azaltın.
Bitkiler evlere katkı sağlıyor olsalar da akarlar için bir cennet görevi görmektedirler. Bu yüzden evin içerisindeki bitkileri azaltmakta yarar vardır.
8. Esanslı yağlardan sprey yapın.
Çay ağacı yaağını kullanarak kendi akar spreyinizi yapmak mümkündür. Bu sprey alerjiye neden olan birçok faktörü de ortadan kaldıracaktır.
9. Elektrik süpürgesinden uzak durun.
Elektrik süpürgesi kullanmak her ne kadar iyi bir yol gibi görünse de toz akarları için kötü bir yoldur. Bunun yerine akıllı süpürge kullanılmalıdır.
10. Özel yataklar alın.
Akarların en çok yataklarda bulunduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Bu yüzden yatak bakımına oldukça dikkat edilmelidir. Alerji yapmayan yarakların seçilmesi bu konuda yardımcı olacaktır.
11. Evcil hayvanlara dikkat!
Tüylere sahip olan evcil hayvanlar akarların beslenmesine yardımcı olmaktadır. Bunun için hayvanların yatağı haftada bir yüksek ısıda yıkanmalıdır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.