Evde Yapılabilecek Meslekler | Mum Yapımı

Ev ekonomisine ufak bir katkı..

Evde Yapılabilecek Meslekler | Mum Yapımı
Haberi Sesli Oku

İç dekorasyonun vazgeçilmezi mumlar, yapımı özel bir beceri gerektirmediğinden evde kolayca yapılıp ek gelir edilmesi mümkün olan ürünlerdendir. Siz de bir meslek sahibi olup gelir etmek istiyor ancak nasıl bir üretim yapacağınıza karar veremiyorsanız evde kolayca “mum” yapabilir, zamanınızı değerlendirirken bir yandan da para kazanıyor olmanın keyfine varabilirsiniz. Kokulu, kokusuz, renkli veya beyaz… Yapacağınız muma kazandıracağınız karakter, hayallerinizle sınırlı!

Mum Yapımında Gerekli Olan Malzemeler

Mum yapımı için gerek duyacağınız malzemeleri hobi dükkânlarından ve aktarlardan temin edebilirsiniz

  • Stearin (Hobi malzemesi satan dükkânlardan alınabilir.)
  • Ham parafin (Aktarlardan alınabilir.)
  • Metal kap (Eski bir cezve de kullanılabilir.)
  • Spatula
  • İplik (Saf pamuklu) ya da mum fitili
  • Arap sabunu/Özel yağ
  • Renk vermek için boya (toz boya veya mum boyası)
  • Koku katmak için esans

/resimler/2018-1/19/1720312660634.jpg

Hazırsanız Başlayalım

Metal kap içine parçalara ayırarak koyacağınız 1 kg´lık parafini benmari usulü (Metal kabı su kaynayan bir tencere üzerine koymanız ve parafinin buharla erimesini sağlamanız gerekir.) eritin. 100/150 gr stearini parafinin içine ekleyin. (Ne kadar parafin kulandıysanız onun %10-15´i kadar stearin kullanmamız gerekmektedir.) Karışım sıvı hâle gelene kadar kabı ısıtmaya devam edin. Sıvı hâle geldiğinde ise dilediğiniz miktardaki boyayı ve esansı karışıma ekleyip homojen hâle gelene kadar güzelce karıştırın. Burada sağlığınız açısından dikkat etmeniz gereken en önemli şey, ısınmış parafinden cildinizi korumak olacaktır. Zira petrol bazlı olan parafin cildinizle temas ederse onulmaz yaralanmalara sebebiyet verebilir.

Mum fitili olarak pamuklu ip kullanacaksanız ipi eritmiş olduğunuz parafine daldırın (mumlama işlemi). Daha sonra ne şekil bir mum ortaya çıkarmak istiyorsanız o nitelikteki bir kabın (*) içinde fitili/mumlanmış ipi/mum fitilini ağzı yukarıda gelecek ve ortalı (**) olacak şekilde tutun.

Erimiş olan parafinli karışımı dikkatli bir şekilde kabın içine dökün. Oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Ortalama 8 saat sonra mumunuz kullanılmaya hazır hâle gelecektir.
Pratik Bilgiler:

*Mumu kaptan çıkaracaksanız kabın içini, mumun ayrılması aşamasında kaba yapışmaması adına bir miktar arap sabunu/özel yağ ile ovalayın.

**Tam ortalamak için kabı delip fitili bu delikten geçirebilirsiniz. Yalnız parafini dökmeden önce bu deliği macunla kapamanız gerekmektedir.

*** Soğuma esnasında oluşacak delikleri sıvı parafin karışımıyla tekrar doldurabilirsiniz.

Başaramamaktan korkmayın. Şayet ilk birkaç sefer hayallerinizdeki mumu elde edemezseniz çabalamaktan usanmamanızı, eksiklikleriniz üzerine eğilerek bir sonraki çalışmanızda daha iyi bir ürün ortaya çıkaracağınıza odaklanmanızı tavsiye ederiz.
Doğru üretimler yapmaya başladığınızda el ürünleri satan dükkân sahipleriyle anlaşma sağlayarak ya da internet aracılığıyla ürünlerinizi pazarlamaya başlayabilirsiniz. Yılın dekorasyon trendlerini yakından takip edip bu trendlere uygun renk ve koku seçimi yaparak üreteceğiniz mumlara olan rağbeti çok daha fazla artırabileceğinizi unutmayın. Renklendirme ve koku katma işleminin yanı sıra mumlarınız henüz tam soğumamışken onları canlı çiçeklerle bezeyebilir, hoş görünümlü dekoratif ürünler ortaya çıkarabilirsiniz.


Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.