Evde Parke Cilası Nasıl Yapılır?

Evde Parke Cilası Nasıl Yapılır?

Evde Parke Cilası Nasıl Yapılır?

Evde Parke Cilası Nasıl Yapılır?

Bütün ahşap zeminler zaman geçtikçe parlaklığını bilhassa cilalıysa bunu koruyamaz. Bu uygulanan temizlikle parke için kullandığınız koruyucu malzemelerle bu süreyi uzatabilirsiniz fakat sonunda parkelerin yeniden cilalanması gerekecektir. Küçük çizikleri olan ve cilası yıpranmış parke için kumlama, zımparalama ve cilalama işlemini bu iş üzerinde profesyonel bir firmaya yaptırabilir ya da siz gerekli malzemeleri kiralayıp işlemi uygulayabilirsiniz.

Başka hiç bir zemin döşemesi ahşap kadar uygulanan mekânlara değer katmaz ve estetik bir görünüm ortaya çıkarmaz. Fakat ahşabın doğal bir malzeme olmasından ötürü daha fazla bakım gerektirdiği de yadsınamaz bir gerçektir. Düzenli bir şekilde sistire cila yaparsanız zemin ilk günkü kadar temiz, parlak ve yeni görünecektir.

Parke Cilası Nasıl Yapılır?

Parke Cilalama İşlemleri

 

Parke cilalama işlemi için gerekli 3 adım vardır bunlar şu şekilde sıralanabilir; temizleme, zımparalama ve son olarak da cilanın uygulanmasıdır.

 

Parke zeminleri temizlerken sert zeminler için üretilen kimyasal zemin temizleyicilerini kesinlikle parkelerinizin üzerinde kullanmayın. Ekstra olarak parke temizliği için su kullanmak da hem ahşaba hem de cilaya zarar verecektir. Bu nedenden dolayı parke temizliğinde ahşap zeminler için özel olarak üretilen yüzey temizleyiciler en etkili ve en iyi seçim olacaktır. Parke cilalama işlemine başlamadan hemen önce zemin üzerinde bulunan tozları almak için elektrikli süpürgeden yardım alabilirsiniz. Elektrikli süpürgenin yeterli olmadığı bölgeleri de fırçayla temizleyebilirsiniz.

 

Temizlik işleminin ardından zemindeki lekelerden kurtulmak ve küçük çizikleri yok etmek için zımpara makinesiyle zemini zımparalamak gerekebilir. Parke zımparalama makinelerini yapı marketlerde çeşitli boyutlarda bulmanız mümkündür. Eğer senede 1 ya da 2 defa kullanacağınız zımpara makinesini satın almak istemezseniz bulunduğunuz bölgede parke cilalama hizmetleri vermekte olan bir firmayla anlaşarak kiralama yolunu da seçebilirsiniz.

 

Zemin, üzerindeki lekelerden kurtarılarak pürüzsüz bir hale getirildikten hemen sonra cilalama işlemine başlayabilirsiniz. Parkeyi cilalamak için elinizde iki farklı seçeneğiniz olacaktır. İlk seçenek daha yoğun kıvamda olan macun şeklinde cilalar, diğer bir seçenek ise sıvı ahşap cilalardır. Macun parke cilası daha uzun süre dayanıklı olmakla birlikte çıkarılması daha güç olacaktır.

 

Parke cilasını uygulamak zor ve zahmetli bir iştir, özellikle macun cilaları kullanmak çok uzun zamanınızı alabilir. Cilayı sürmeye başlamadan hemen önce tüm yüzeyin tozdan kurtulduğuna ve nemli kalmadığına emin olun. Cilayı sürdükten hemen sonra kurumadan üzerinde gezinmeyin ve 2 ya da 3 gün kadar zeminin kurumasını bekleyin. Cilanın içerisinde uçucu kimyasallar bulunduğu için uygulama esnasında odanın havalandırılması gerekebilir.

 

Parke cilalama işlemi ahşabın türüne, ne kadar sık kullanıldığına ve yeni olup olmadığına göre değişebilmektedir. Eğer zeminin yeterince güzel görünmediğini düşünüyorsanız cilalama işlemini yapabilirsiniz.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler