Evde Meslekler: Cam İşçiliği

"Hem keyifle üretim yapayım hem de üretimimden para kazanayım."

Evde Meslekler: Cam İşçiliği

Evde Meslekler-Cam İşçiliği

/resimler/2017-12/14/1754345174083.jpg 

“Hem keyifle üretim yapayım hem de üretimimden para kazanayım.” diye düşünüyorsanız evde yapılabilecek meslekler arasına giren cam işçiliği görevini üstlenebilirsiniz. Takıdan dekoratif ürünlerin süslenmesine kadar çeşitli amaçla kullanılan cam boncuklara kendi ruhunuzu yansıtabilir, zaman geçtikçe profesyonelleşerek seri üretime bile geçebilirsiniz.

Evinizin bir odasını cam boncuk üretimi işine ayırarak para kazanmaya başlamaya hazır mısınız? Peki, cam işçiliğine nereden başlayacaksınız, gerekli malzemeler nelerdir? Soruların cevapları makalemizde…

Cam İşçiliğine Nereden Başlayabilirim?

Cam işçiliği teknik bilgi gerektiren bir meslek olduğu için dönem dönem farklı kurum ve kuruluşlar tarafından açılan kurslara gidip gerekli bilgileri edinmeniz gerekmektedir. İnternette yapacağınız kısa bir araştırma ile yaşadığınız ildeki ücretli ve ücretsiz kursların listesine kolayca ulaşabilirsiniz. Şayet biraz bilgi sahibiyseniz internette yayımlanan ilgili videoları izleyerek de minik cam boncuklar üretebilirsiniz.

Cam Boncuk Yapmak için Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Evde cam boncuk yapmanız için gerek duyacağınız temel araç ve gereçler aşağıda sıralanmıştır. Bu ögeleri internetten ya da cam malzemeleri satan dükkânlardan satın alabilirsiniz.

  • Isıya dayanıklı bir tezgâh
  • Şalümo (Mutfak tüpü ve oksijen tüpüyle çalışır.)
  • Cam çubukları (Çeşitli renklerde)
  • Çeşitli boylarda camı tutmaya yarayan cımbız/maşa
  • Delik delme aparatı (Aynı zamanda camı çekmek için de bu alet kullanılmaktadır.)
  • Camı düzleştirmeye yarayan düzleştirici maşa
  • Camı kesme aparatı (Aynı zamanda camı çizmek için de bu alet kullanılmaktadır.)
  • Sıcaklığa duyarlı makas
  • İnce ve kalın mandrel
  • Çeşitli boylarda grafit plaka (El maşası)
  • Çeşitli genişlikte grafit plaka (Tabaka)
  • Volkan kumu
  • Didymium gözlük
  •  

Cam Boncuk Nasıl Yapılır?

/resimler/2017-12/14/1754589549567.jpg 

Şalümoyu aktif hâle getirerek çalışmanıza başlayabilirsiniz. Dilediğiniz renkteki cam çubuk, ısı karşısında saniyeler içerisinde eriyecektir. Top hâline gelen camı madrele sarıp grafit plaka üzerinde çevirerek boncuk yapabilirsiniz. Boncukların üzerine kullanılan renkten farklı bir renkte cam çubuk damlatarak desen yapma imkânınız da bulunmaktadır. Boncuklara soğutulma işlemi uygulanmalıdır. Soğuyan boncukların zamanla çatlamaması adına tavlama işleminden de geçirilmesi gerekmektedir.

El hâkimiyetiniz oluştuktan sonra boncuk yapma işlemi adımlarını takip ederek boncuk yerine minik objeler de yapabilirsiniz.

Cam Boncuk Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Cam boncuk yapımı basit bir işlem gibi görülse de koordinasyon gerektiren bir iştir.

Ateşle çalışıldığı için son derece dikkatli olunması ve çalışma ortamının olası kazaların önüne geçecek nitelikte yaratılmış olması gerekmektedir. Etrafta ateş alacak ögelerin bulunmamasına, oksijen ve tüp üzerindeki parçaların ateşe dayanıklı olmasına özen göstermelisiniz.

Gözlerin ateşten korunması amacıyla cam işçisinin mutlaka didymium gözlük kullanması gerekmektedir. Bu gözlük hem gözleri korumakta hem de yapılan işin tüm detaylarıyla görülebilmesine olanak sağlamaktadır. Ayrıca yeni başlayanların sıcak cam nedeniyle yaşayacakları yaralanmaların önüne geçmek için ısıya dayanıklı bir eldiven kullanmaları da tavsiye olunur.

Siz de evde yaptığınız cam boncukları ya da bu boncuklardan tasarladığınız takıları ve anahtarlıkları satarak ev bütçesine katkıda bulunabilirsiniz. Yapmanız gereken şey, sadece biraz alışveriş ve konu hakkında teknik bilgi edinmek!


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler