Evde Hazırlamak İçin 3 Öksürük Şurubu

Evde Hazırlamak İçin 3 Öksürük Şurubu

Evde Hazırlamak İçin 3 Öksürük Şurubu


Öksürük şurubunun tarihi bir hayli eskidir. Hatta şeker öncesinde keşfedildiği için insanlar öksürük şurubuna tat vermek için bal kullanmışlardır.
Şurubun tanımını yaparak başlayacak olursak şurup, aktif maddeler ve katkı maddeleri içeren hastalıkların tedavisinde kullanılan karbonhidratlardan oluşan yağlı kıvama sahip bir çözeltidir. Şurupların kullanımı eczanelerin şurupları tatlı hale getirmesi ile yaygınlaşmıştır.
Şuruplar hazırlanırken uzun süren bilimsel süreçler içermezler. Şurup içerisinde genel olarak ekstre, damıtılmış su, çözelti ve meyve suyu içermektedir. Şuruplar genellikle öksürük için tercih edilmektedir. Astım, bronşit, soğuk algınlığı ve alerji gibi durumlar öksürüğün oluşma sebepleridir.
Öksürük kuru ya da balgamlı olabilir, ancak her iki durumda da kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkiler.

/resimler/2018-6/19/1109247687031.jpg


Şurup Çeşitleri Nelerdir?

 


Öksürük Giderici


Bu şurup genellikle kuru öksürüklerin giderilmesi için önerilir. Sinir sistemine etki ederek, bakterileri yok etmektedir ve öksürüğü tetikleyen refleksi baskılamaktadır.

 


Balgam Söktürücü Şurup


Özellikle solunum yollarını temizler ve ses kısıklığını kontrol eder. Balgam sebebi ile oluşan öksürüğü keser. Balgamı yumuşatarak ortadan kaldırır. Daha hızlı ve etkili bir sonuç elde edebilmek için bol miktarda sıvı tüketilmesi gereklidir.


Doğal Şuruplar

 

Mevsim değişikliklerinde genellikle virüs ve enfeksiyonlar vücuda saldırır. Öksürük ise solunum sisteminde biriken şeyleri dışarı atmak için vücudun oluşturduğu bir reflekstir.
Günlük hayatınızı da olumsuz yönde etkileyen öksürükle vedalaşmak için sizde şifalı bitkileri kullanabilir ve yan etkiler olmadan kendi şurubunuzu yapabilirsiniz. Havaların bir sıcak bir soğuk olduğu günlerde sizde aşağıdaki tariflere uyarak kendinize en uygun doğal şurubu yapabilirsiniz.
Soğan, Okaliptüs ve limon şurubu
Antiseptik, balgam söktürücü ve dekonjestan özelliklere sahip okaliptüs özellikle solunum sistemi için çok yararlı bir bitkidir. Göğüs hastalıkları görülen kişilerde bu bitki göğse merhem olarak sürülebileceği gibi infüzyon buharı olarak da solunabilir. Soğan ise hem anti bakteriyel özelliğe sahiptir hem de anti enflamatuvar özelliği sayesinde boğazın açılmasını sağlar ve soğuk algınlığı ile savaşır. Limon ise enfeksiyonu ortadan kaldırma özelliğine sahiptir.

 


Malzemeler


4 adet orta boy soğan
4 bardak su
2 limon suyu
20 okaliptüs yaprağı


4 bardak su, 20 okaliptüs yaprağı ve 4 adet küçük parçalara ayrılmış soğanı bir kapta kaynatın. Kaynama başladıktan 20 dakika sonra karışımı ocaktan indirin ve süzün. İçerisine bal ve limon suyunu da ekleyerek oda sıcaklığında soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra bir kaba alarak serin ve soğuk bir yerde saklamalısınız. Bu karışımı günde 3 yemek kaşığı tüketmelisiniz.
Keten Tohumu
Bu doğal şurup özellikle kuru öksürüğe sahip kişiler için bir çözüm niteliğindedir. Vücudun arınmasına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Solunum sisteminde birikmiş bakteri ve virüsleri temizler.


Malzemeler


1 bardak su
1 tatlı kaşığı bal
1 limon suyu

 

3 yemek kaşığı keten tohumu


İlk olarak suyunuzu kaynatın ve kaynayan suya keten tohumlarını ekleyerek kıvamı koyulaşana kadar bekleyin. Karışımı süzgeçten geçirdikten sonra bal ve limonu suyunu ilave edin. Karışım soğuduktan sonra bir kaba koyarak soğuk ve kuru bir yerde saklayın.
Karışım öksürük geçene kadar günde 1 çorba kaşığı kullanılmalıdır. 5 yaşından küçük çocukların kullanımı için uygun değildir.
Papatya Çayı
Özellikle evinde bol miktarda bol ve baharat bulunduran kişiler için geliştirilen bir şuruptur. Hem kuru öksürüğü giderir hem de tıkanıklıkların açılmasında yardımcı olur.

 


Malzemeler


1 çorba kaşığı papatya
4 bardak su
1 tatlı kaşığı bal
1 limon suyu
1 çorba kaşığı yeşil anason
2 çay kaşığı zencefil

 


İlk olarak suyu kaynatın ardından içerisinde papatya ve anasonu ilave edin. Bu karışım 3 dakika kaynasın. Karanfili de ekleyerek 5 dakika daha kaynatın. Bal ve limon suyunu da ilave ederek kapalı bir kapta soğutun. Bir gün dolapta bekledikten sonra oda sıcaklığında muhafaza edin.
Günde 3 defa tüketilmesi önerilir.
Öksürük için diğer öneriler ise şöyledir:
Sigara içmek solum yollarınızın tahriş olmasına ve iltihaplanmasına neden olur. Bu nedenle sigara tüketmekten kaçınmalısınız.
Sağlıklı nefes alabilmek için buhar soluyun.
Daha kolay balgam atmak için bol bol su için. Bu sayede balgamınız yoğunlaşacaktır. Geceleri sağlıklı nefes alamıyorsanız başınızı birkaç yastıkla destekleyerek yatın. Bu sağlıklı nefes almanıza yardım edecektir.

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler