Evde Detoks Çayı Nasıl Hazırlanır?

detoks vücuttaki zararlı maddelerden arınmak için yapılan bir tür kürdür.

Evde Detoks Çayı Nasıl Hazırlanır?

Evde Detoks Çayı Nasıl Hazırlanır?


Kelime anlamına bakıldığında zehirlerden arınma anlamına gelen detoks vücuttaki zararlı maddelerden arınmak için yapılan bir tür kürdür. Vücuttaki metabolik faaliyetler vardır ve bu faaliyetler bazen birtakım zararlı maddeler açığa çıkartır. Bu oluşan maddelerin çoğu ise sindirim faaliyetlerinin sonunda ortaya çıkar. Sağlıklı beslenmeler neticesinde vücut kendi kendine bu oluşan zararlı maddeleri temizleyebilir. Fakat vücut yalnızca yaşamsal faaliyetlerden değil, bir takım çevresel etkenlerden dolayı da zararlı maddeler yani toksinler üretebilir. Bilhassa, kozmetik ürünlerinde ve giyim kuşamda bulunan kimyasallar, dengesiz ve sağlıksız beslenme, zirai ilaçlar gibi pek çok çevresel etken toksin oluşumuna yol açabilmektedir. Bu ortamda kimi zaman vücut bu toksinleri vücuttan atmakta güçlük çeker ve bu durumlarda da kişiler detoks uygulamalarına başvurmak zorunda kalırlar.
Detoks adı verilen uygulamalar genellikle vücutta oluşmuş olan toksinlerden arınmak için hızlı ve kolay yöntemli çözümlerdir. Detoksun en yaygın olarak kullanıldığı tür ise çaydır.
Detoks çayı hazırlanırken vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı birçok farklı madde bir arada kullanılmaktadır. Fakat her maddeyi de detoks çayının içerisine atmamak gerekir. Öncelikle hangi maddenin ne işe yaradığı güzelce araştırılmalıdır. Oluşabilecek her yan etkiye karşı detoks çayları kullanılırken ilk olarak doktor tavsiyesi üzerine yapılmalı ya da denenmiş ve bir zararı görülmemiş karışımlar kullanılmalıdır.


Evde Detoks Çayı Hazırlama Yöntemleri


Tarif 1: 2 tane enginar yaprağı, 1 tatlı kaşığı kadar beyaz çay, 1 tutam hindibağ, 1 tatlı kaşığı kadar kişniş, 1 tatlı kaşığı kadar zerdeçal hepsi birlikte üzeri kapanabilen bir fincana veya bu benzeri bir şeye koyulur ve üzerine kaynar su ilave edilerek demlenmeye bırakılır. Detoks çayıın demlenmesi için bırakılan fincanın kapağının kapalı olması, bir takım aromatik bileşenlerin buharlaşarak kaçmasına engel olmaktır. 4-5 dakika kadar bir beklemenin ardından detoks çayı süzülerek içilebilir. Vücuttan toksinleri atmasının yanı sıra bu çayın, karaciğer yenileyici, idrar sökücü ve kalp güçlendirici özellikleri de vardır.


Tarif 2: 4 tatlı kaşığı kadar zerdeçal ve 2 tatlı kaşığı kadar da zencefil demlenecek kaba konulmasının ardından kabın içerisine 1-1,5 çay bardağı ölçüsünde kaynar su ilave edilir. Demleme kabının ağzını kapattıktan sonra 10 dakika müddetçe detoks çayının demlenmesi beklenir. Demlenmesi tamamlanan çay süzüldükten sonra içerisine 2 tatlı kaşığı kadar bal ilave edilir ve bu şekilde karıştırılır. Daha sonra bu karışımın içerisine 1 tutam karabiber, 1 tatlı kaşığı kadar tarçın ve 1 tatlı kaşığı kadar da vanilya eklenerek yeniden karıştırılır. Son olarak ise yarım su bardağı kadar Hindistan cevizi sütü ilave edilerek detoks çayı içilebilecek kıvama gelir. Bağırsaklardaki toksinleri atmasının yanı sıra bu çayın bağışıklığı güçlendirme, karaciğeri yenileme, kötü kolesterolü düşürme ve iltihap oluşumunu engelleme gibi yararları da vardır.


Tarif 3: Tencerenin içerisine 1 litre kadar içme suyu eklenerek kaynatılır ve ardından tencere ocaktan alınır. Sıcak suyun üzerine 1 tane yeşil elma doğranır ve 2 adet kivinin kabukları soyulur, doğranır ve ilave edilir. Bu meyvelerin ilave edilmesinin ardından suyun içerisine 2 yemek kaşığı kadar yeşil çay, yarım tatlı kaşığı kadar mate çayı, 1 adet limonun suyu, 3-4 adet karabiber, 3-4 tane karanfil ve 1 adet kabuklu tarçın ilave edilir. Eğer bu karışıma koku ve biraz da tat katmak isterseniz içerisine birkaç sap taze nane ya da maydanoz ilave edebilirsiniz. Bütün malzemeler eklendikten sonra bu karışım yeniden ocağa alınır 2-3 dakika kadar kaynatılır ve kaynamanın sonunda 10 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Demlenmiş olan çay süzüldükten sonra içilebilir.
Hazırlanmış olan çaylar ile detoks etkisi görebilmek için sürekli olarak kullanılması gerekmektedir. Tercihe bağlı olarak bu çaylar 3-7 gün arasında tüketilmelidir. Bu sürenin ardından bu karışımı tekrar uygulamak isterseniz en az 1 hafta kadar daha beklemeniz gerekmektedir.
Detoks çayları tüketilirken bunun yanında sağlıklı beslenmeye de özen gösterilmeli bu süreç içerisinde kafeinli ürünler, sigara, alkol, işlenmiş et ürünleri tarzı besinler tüketilmemelidir. Bunun yanı sıra hamileler, kan şekeri düzensizliği yaşayanlar, kalp ve damar hastalığı olanlar, guatr hastaları, tansiyon hastaları, şeker hastaları ve küçük çocuklar detoks çaylarını kullanmamalıdırlar.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler