Ev Temizliğinde Sirkeyi Nasıl Kullanmalıyız?

Ev Temizliğinde Sirkeyi Nasıl Kullanmalıyız?

Ev Temizliğinde Sirkeyi Nasıl Kullanmalıyız?

Ev Temizliğinde Sirkeyi Nasıl Kullanmalıyız?

  En az marketlerden alınan kimyasal içerikli temizlik malzemeleri kadar etkili olan, kullanım aşamasında sağlık açısından hiçbir zararının bulunmadığı doğal bir temizlik ürünü olan sirke, temizlik ürünlerinde doğal kullanım için en çok tercih edilen malzemelerden biridir. Bilhassa sirke suyu olarak da adı geçen beyaz sirke kötü kokular için etkili olmakta, leke çıkartmada ve kireçlenmiş bölgeleri temizlemekte kullanılır. Fakat cilalı ahşap ve mermer zeminlerde beyaz sirke kullanılmamalı özellikle de çamaşır suyu veya tuz ruhuyla birlikte kesinlikle kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Kötü Kokuları Gidermek İçin Sirke Kullanımı

Sirke bilhassa gerek eşyalardaki gerekse ortamdaki kötü kokuların giderilmesinde en etkili yöntemlerden bir tanesidir.

Mikrodalga fırında yaptığınız yemeğin ardından fırında kötü bir koku kaldığında, beyaz sirke ile suyu yarı yarıya oranlarda karıştırarak bir kâse içerisine koyup 3-4 dakika kadar mikrodalgada kaynatmanın ardından yumuşak bir bez yardımıyla mikrodalganın silinmesi kokuların gitmesinde yardımcı olacaktır.Aynı zamanda balık veya sarımsak gibi kokusu rahatsız eden yiyeceklerin sindiği mutfak gereçleri, kapalı kaplarda da yarı yarıya sirke ve su karışımı ile yıkandıklarında içlerine sinmiş olan kötü kokular gidecektir.

  Lavabonuzdan kötü kokular geliyor ise bir bardak beyaz sirkeyi lavabonuza döktükten bir saat sonra temiz su ile lavabonuzu temizlerseniz kokunun gitmiş olacağını göreceksiniz. Uzun süre kapalı kalan odalardaki havasızlık, etrafa yayılmış olan yemek kokuları gibi nedenlerle odanızda sizi rahatsız eden keskin bir koku olduğu durumlarda sirkeyi bir kâsenin içerisine koyarak bir gece kadar odanızda beklettikten sonra sizi rahatsız eden koku gidecektir. Ayrıyeten çamaşır makinenizin gözüne koyacağınız 2 yemek kaşığı kadar beyaz sirke çamaşırlar üzerine sinmiş olan kötü kokuları aldığı gibi çamaşırlarınızı tıpkı bir yumuşatıcı etkisiyle yumuşacık hale getirecektir.

Yüzey Temizliğine Sirke Kullanımı

  Yüzey temizliğinde beyaz sirke ve su karışımının etkisinden bahsetmiştik. Ayrıyeten, cam bir kâse içerisinde narenciye meyvelerinin rendelenmiş hali ile sirke karışımı yaklaşık olarak 2 hafta bekletilirse, kokuyu gidermenin yanı sıra ortama güzel bir koku verecektir. Fakat bu uygulamada kullanılacak sirkedeki su oranı yarı yarıya değil ¾ oranında olmalıdır. 

Cam yüzeyler beyaz sirkenin etkili olduğu yüzeylerin başında gelir. Bilhassa pencere, ayna gibi yüzeylerdeki lekelerin giderilmesinde ve bu alanların daha parlak bir görünüme gelmesinde yardımcı olur.Aynı zamanda inatçı lekelerin yüzeylerden çıkarılması için ¼ oranında kabartma tozu ve yaklaşık 1 çorba kaşığı kadar deterjan ile karıştırılarak uygulandığında, kireç, sabun gibi kirlerin çıkmasında etkili olur.

   Beyaz sirke rahatlıkla; küvetlerde, duş başlıklarında, musluklarda ve tezgâhlarda tercih edilebilir fakat sirke uygulandığı yere sulandırılmamış şekilde uygulandıysa kesinlikle yüzey bir bez ya da kâğıt havlu yardımıyla silinmelidir. Beyaz sirkenin etkili olduğu bir diğer kullanım alanı ise uzun zaman önce yüzey üzerine yapışmış çıkartmaların kalıntılarının temizlenmesidir. Sirke su ile yarı yarıya karıştırılarak bir sünger yardımıyla bu kalıntılar temizlenebilir.

Lekelerin Giderilmesinde Sirke Kullanımı

  Kötü kokuları gidermede ve yüzey temizliğinde kullanılan sirke, lekeleri çıkartmak için iyi bir yöntemdir. Bilhassa halıların üzerinde oluşmuş olan lekelerde sirke ve suyu yarı yarıya oranlarda karıştırarak 2 dakika kadar halının üzerinde bekletmek ve ardından temiz bir havlu ya da sünger yardımıyla lekeyi silmek halının kolaylıkla temizlenmesini sağlayacaktır. Bunun yanında şarap, çikolata, ketçap gibi zorlu lekelerin giderilmesinde de sirke iyi bir kir sökücüdür. Yumuşak bir bez yardımıyla bu tür lekeler üzerine sirke dökülerek yapılan temizliğin ardından kesinlikle lekeli ürün çamaşır makinesinde yıkanmalıdır.

Tüm bu anlatılanların dışında sirke mikroplardan arınmak için iyihijyenik bir temizlik sağlar. Sirke, sık sık kullanılan mutfak gereçlerinin yanı sıra kapı kollarında da kullanılırsa hijyen açısından etkili bir temizlik malzemesi halini alır. Bunun yanında çocuklarınızın oyuncaklarını sirke yardımı ile temizlemek çocuklar açısından kimyasallardan uzak sağlıklıbir ortam sağlar.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler