Ev Satın Alırken Dikkatli Olun. Üzülmeyin.
Ev satın almak insanların hayatlarında önemli dönüm noktalarından biridir. Uzun zaman kirada oturmuş olanlar için büyük bir kurtuluş, ilk defa evlenecekler için önemli bir güvencedir. Hayatlarının muhtemelen geri kalanının tamamını geçirecekleri bir ev satın almak insanların çok ciddi kararları alması zorunluluğunu da beraberinde getiriyor. Ev satın alma sürecinde ev almaya karar vermekten satış işlemlerinin tamamlanıp eve taşınılmasına kadar geçen sürede yaşanacak aksaklıklar büyük ve hayati sorunlara yol açabilir.
Profesyonel olarak emlak alım satımı ile uğraşanların dışında merdiven altı olarak tabir edilen aracılar ve hatta dolandırıcılar canınızı yakmadan önce mutlaka yazımızı okumalısınız.
İşte ev satın alma sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar;
Evi Nereden Alacaksınız? Emlakçıdan mı? Sahibinden mi?
Tüm süreci resmi yolda yürümesi adına emlakçıdan ev almak mantıklı gibi görünüyor. Ancak bu durumda emlak komisyonları da ekstra bir maliyet olarak karşınıza çıkabiliyor. Maliyet nedeniyle emlakçı ile çalışmak istemezseniz daha fazla dikkat etmeniz ve prosedürü daha yakından tanıyor olmanız gerekecektir.
Yakın zaman öncesine kadar emlakçı komisyonları alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere yüzde 3 idi. Son yapılan bazı düzenlemeler ile bu oran yüzde 2´ye çekilmiştir. Yani 100.000 tl´lik bir ev alışverişi yaptığınızda alıcı ve satıcı ayrı ayrı 2.000 tl komisyon ödemek zorundadır. Eğer emlakçıdan bu ödeme karşılığında fatura alınacaksa yasal kdv oranı bu rakama eklenecektir.
Tapu İşlemleri Sırasında Gerçek Değer Konusuna Dikkat. Ceza Yiyebilirsiniz
Satış sırasında Tapu bedelinin gerçek bedelden daha düşük gösterilmesinin cezası var. Alım satım süreçlerinde gayrimenkulün gerçek değerlerinin tapuya bildirilmesi bir vatandaşlık görevidir. Devletin vatandaşlara yüklediği bu görevin yerine getirilmemesi durumunda bazı cezalar söz konusu olabilir. Bu da ev satın aldıktan sonra canınızı sıkacak bir duruma yol açabilir. Gerçek bedeller üzerinden belirlenen tapu harçlarının ödenmesi ve alım satım sırasında doğan bir kazanç var ise bunun da gelir vergisi beyannamesi ile kayıt altına alınarak vergisinin devlete ödenmesi gerekiyor.
Bu işlemler sırasında bedellerin düşüş gösterilmesi vatandaşlar tarafından sıklıkla başvurulan bir yöntem olduğu gerçeğinden hareketle artık vergi daireleri de bu satışların üzerine daha titizlikle eğilmekte ve incelemeler yapmaktadır. Beyan edilen değer ile gerçek satış değeri arasında farklılık olduğunun tespit edildiği durumlarda beyan edilen değere göre ödenen tapu harcı gerçek değer üzerinden tekrar hesaplanıyor. Aradaki fark ile ilgili harç yüzde 25 cezası ile birlikte tahsil yoluna gidiliyor.
Evin Parasını Öderken Çok Dikkat Etmelisiniz. Büyük Bir Dolandırıcılık Kurbanı Olabilirsiniz
Tüm prosedürler tamamlandı ve evi satın almak için notere veya doğrudan tapu dairesine gittiniz.
Burada artık son resmi işlemler ve imzalar sonucunda devir gerçekleşecek. Peki parayı nasıl ödeyeceksiniz? Bu noktada tapu görevlisi veya noterin size vereceği bilgileri can kulağı ile dinlemeli belgelere mümkünse bir avukat eşliğinde bakmalısınız. Alacağınız evin bilgileri ile satış sırasında size söylenen bilgiler birbirini tutuyor mu. Ada, pafta, parsel ve sahife numaraları tutuyorsa son olarak bağımsız bölüm numarasına bakın. O da tutuyorsa artık ödeme işlemine geçebilirsiniz.
Bu noktada bir kaç farklı yöntem kullanılabilir. İlki elden nakit ödemektir. En kolayıdır ancak paranın taşınması sırasında yaşanacak riskler tehlike oluşturabilir. İkinci yöntem ki en sık kullanılan yöntemdir banka hesapları arasında havale/eft işlemidir. Buraya dikkat. Havale/EFT yapacağınız işlemde açıklama kısmına mutlaka ada,pafta,parsel,sahife, bağımsız bölüm numarası yazarak satış bedeli şeklinde bir açıklama ile bahsi geçen eve ödeme yaptığınızı belirtin. İleride yaşanacak olası anlaşmazlıklarda bu ciddi bir delildir. Sakın ola noter veya tapu dairesine gitmeden para aktarımı yapmayın.
Alım satımlarla ilgili ödeme yöntemlerinden bir diğeri de blokeli çek ile ödeme yöntemidir. Çok sık kullanılmayan ve nispeten maliyetli bir işlem olan blokeli çekte bankacı ile evi satın alacağınız kişi adına bir çek hazırlıyorsunuz. Bankacının kişiye özel hazırladığı bu çek ile noter veya tapu dairesinde ödemenizi yapabilirsiniz. Satış tamamlandıktan sonra satıcı bu çeki alarak bankadan parasını alabilir.
Ev alım satım işlemlerinde karşılıklı güven esastır ancak bu işlemler, rakamlar yüksek olduğu için dolandırıcıların da ilgi alanları içindedir. Bu nedenle tanıdık bir avukat veya tapu işlemlerinden anlayan birini yanınızda götürmeniz muhtemel hataları bertaraf edebilmenizi sağlayacaktır.
Evi satın alacağınız kişi ile satış işlemine başlamadan tüm ince ayrıntıları konuşun. Paranın ne zaman nasıl teslim edileceği, hangi durumlarda alışverişten cayılabileceği gibi durumları da belirtmenizde fayda vardır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.