Ev Kredisi Nasıl Alınır?

kredi almak için gerekli şartlar nelerdir, kredi alırken nelere dikkat etmeliyim?

Ev Kredisi Nasıl Alınır?
Haberi Sesli Oku

Ev Kredisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Ev sahibi olmak için ev kredisi almayı düşünüyorsanız aklınızda yanıt arayan “Ev kredisi nasıl alınır, kredi nasıl yapılandırılır, kredi almak için gerekli şartlar nelerdir, kredi alırken nelere dikkat etmeliyim?” ve benzeri sorular bulunması oldukça doğaldır. Bu sorulara doğru yanıtlar almanız ve konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız, bütçenizi ayarlamanız için size oldukça yardımcı olacaktır.

Öncelikle belirtmemiz gereken, ev kredisi başvurusunda bulunmadan, almak istediğiniz evi belirlemiş olmanız gerektiğidir. Bankaların konut kredisi faiz oranları hakkında ön bilgi edinmeniz, bankaya aylık geri ödeyeceğiniz tutarı yaklaşık olarak bilmenize ve bütçenize uygun bir ev seçmenize katkıda bulunacaktır. Ev kredisi kullanılabilmesi için bankaların evi satın alacağınız kişi ile aile bağınızın olmaması şartı aradığını unutmayın.

Satın almak istediğiniz evi belirledikten sonra ev kredisi başvurusunda bulunduğunuzda banka, ilgili eve eksper göndererek evin kredi verilmeye uygun olup olmadığını tespit edecektir. Evin konumu ve özellikleri, eksper raporunu doğrudan etkileyen etmenlerdir. Sonucun lehinize olması durumunda bilmeniz gereken en önemli detay, ev bedelinin tamamının banka tarafından karşılanmayacak olmasıdır. Bankanın karşılayacağı miktar, bu bedelin azami %80´idir. Kalan miktarı, peşin olarak ödemeniz ve bu nedenle evi alabilmek için ev kredisine başvurmadan önce bahsedilen oranlarda para biriktirmiş olmanız gerekmektedir! Burada şunu da belirtelim, aylık kredi taksiti tutarının eve giren gelirin 3´te 1´inden fazla olması, ileride ödeme zorluğu çekeceğiniz anlamına gelmektedir. Bu nedenle, çekeceğiniz kredi miktarı azalacağından, peşinatı ne kadar yüksek tutarsanız o kadar rahat bir şekilde ev sahibi olursunuz.

Tüm bankalara ev kredisi başvurusunda bulunabileceğinizi ancak herhangi bir bankadan ön onay aldıktan sonra başka bir bankayla çalışmak istemenizin ek bir eksper ücreti demek olduğunu, bunun yanı sıra inşaat hâlindeki bir ev için kredi kullanmak isterseniz de bankaların, inşaatın %80´inin tamamlanmış olması şartını aradığını bilmeniz gerekmektedir.

Neler Gerekli?

Ev kredisi başvurusunda bulunurken bankalar sizden bazı evraklar isteyecektir. Bunlar: Nüfus cüzdanınız, ikametgâh adresiniz, maaş bordronuz, satın almak istediğiniz evin kat mülkiyeti ya da kat irtifakı tapusudur. Bankalar, bunlar dışında başka belgeleri temin etmenizi de talep edebilir.

Her ne kadar bankalar verecekleri kredi için satın aldığınız eve borcunuz bitene kadar ipotek koysalar da yine de başvurunuzun olumlu sonuçlanmasında kredi notunuzun yüksek olması önemli bir kriterdir.

Taksit

Ev kredisini geri ödeme koşullarının bankadan bankaya değiştiğini bilmelisiniz. Bu nedenle hangi bankanın taksit seçenekleri size uygunsa o banka ile iletişime geçmeniz faydanıza olacaktır. Ek olarak, masraflar ve faiz oranları da değişken olduğundan ev almak için acele etmemenizi, yılın belirli dönemlerinde bankalar tarafından yürütülen kampanyaları takip etmenizi ve en uygun koşullar oluştuğunda kredi alma talebinde bulunmanızı tavsiye ederiz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

/resimler/2017-12/14/1749435168430.jpg 

Ev kredisi başvurusunda bulunurken gözden kaçan en önemli detay, bankaya geri ödenecek toplam miktardır. Faiz oranı düşük olan bir bankaya ödeyeceğiniz toplam miktar, kimi zaman faiz oranı yüksek olan diğer bankanınkinden yüksek olabilmektedir. Bu fark, sigorta primi, dosya masrafı, ekspertiz ücreti, komisyon vb. adlar altında sizden tahsil edilen para nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Bir diğer konu, ev kredisi başvurusu esnasında sadece deprem sigortası yaptırmanın zaruri olduğudur. Bunun dışında bilginiz dâhilinde olmadan yapılacak sigortalara karşı dikkatli olmalısınız.

Bunların dışında -zaman alacak olsa da- imzaladığınız belgeleri okumanız, adınıza kredi kartı çıkarılmasına mani olmanızı sağlayacaktır. Ek bir borca daha girmek istemiyorsanız mutlaka neye imza attığınız hakkında bir fikriniz olsun.

Son olarak, size verilen hiçbir evrakı kaybetmemeniz gerektiğini de ayrıca hatırlatalım.

 

 

 


Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Güzel Çiçek (Petunia) Bakımı ve yetiştirme önerileri

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.