Ev Kazalarına Karşı Nasıl Önlem Alınmalıdır?

Ev Kazalarına Karşı Nasıl Önlem Alınmalıdır?

Ev Kazalarına Karşı Nasıl Önlem Alınmalıdır?

“Kaza Geliyorum Demez” şeklinde çok klişe fakat çok da yerinde kullanılan bir söz vardır. Kaza gelmeden önce eğer ki siz önleminizi alırsanız pek çok yaralanmaların olmasını engellemiş olursunuz.

Bir dairenin içerisinde veya o daireye ait çevrede oluşmuş olan kazalara “ev kazaları” adı verilmiştir. Ev kazaları çok önemli yaralanmalara hatta ölüme kadar gidebilecek sakatlanmalara yol açtığı için büyük önem arz etmektedir. Çocuklar, tam merak çağında olmaları, öğrenmeye aç olmaları, hızlı hareket etmeleri gibi nedenlerle bu tip kazalara en meyilli kişilerdir.

   Ev kazalarının oluş sıklıkları ve oluş biçimleri çocukların yaşlarına göre birçok farklılıklar göstermektedir. 5-6 yaşının altındaki çocuklarda en çok yaralanmaya sebep olan ev kazaları sırasıyla; yanıklar, düşmeler, zehirlenmelerdir. İsteğin dışında gerçekleşen yaralanmalara genel olarak kaza adı verilir.

Yaralanmaların şiddetini azaltmak ya da tamamen engellemek için geliştirilmiş ilkeler:

Tehlikenin oluşmasını önlemek,

Tehlikenin oranını azaltmak,

Tehlikenin açığa çıkmasınıengellemek,

Tehlikenin mekânda dağılımını ve ortaya çıkış hızını değiştirmek,

Bireyleri zaman ve mekân açısından tehlikeden uzaklaştırmak,

Araç / gereç engelleri ile kişileri tehlikeden kollamak,

Tehlikenin esasözelliklerini değiştirmek, tehlikenin oluşturacağı hasara karşı bireyin dayanıklılığı artırmak,

Henüz başlamış olan hasarı durdurmak,

Yaralanmış olan kişiyistabilize etmek, tedavi etmek, rehabilitasyon etmek.

Ev İçinde ve Evin Çevresinde Fiziksel Ortam ve Mekân Düzenlemesinde Alınacak Önlemler Nelerdir?

  Kazalardan doğacak sonuçlarla ve tabii ki kazalarla yola çıkmanın en kuvvetli yolu, kazayı önleyebilmektir. Bu işlemin başlangıcı, kazanın önem derecesinin, risk altında olan kişilerin ve bu kazalara karşı alınacak tedbirlerin belirlenmesidir. Kazaları önlemek amacıyla yapılmış olan çalışmalar pek çok farklı uygulama yöntemleriyle yapılabilmektedir. Kaza önlem programları, fiziksel koşulları, yasal düzenlemeleri, uygunluğu gibi hususları kapsamalıdır. Çocukluk döneminde yaralanma ve kazalara engel olmak için alınması gereken ev içindeki ve çevresinde alınabilecek tedbirler aşağıdaki gibidir.

Mutfak Güvenliği için Düzenlemeler ve Öneriler

  Mutfaklarda bulunan masa kenarı gibi sert ve köşelikli bölümler çocuğunuzun yüzüne ve gözlerine zarar vermemesi için bunun için özel malzemelerle daha güvenli hale getirilmelidir. Temizlik malzemeleri deterjan gibi kimyasal maddeler çocukların boyunun erişemeyeceği boyutlarda bir kilitli dolapta yer almalıdır. Kullanılmış çocuk bezleri, çöpler de güvenlikli bölmelerde bulundurulmalıdır.

  Mutfaklarınızda yerlere halı yerine kilim gibi kaymaya elverişli malzemeler kullanıyorsanız bunların altına kaymamaları için özel kaymaz tabanlıklar yerleştirilmelidir. Mutfağınızın tezgâh bölümünden ya da ocaklarınızın üstlerinden tava, tencere gibi ürünlerinizin düşmesini engellemek için tezgâhlarınızda özel bariyerler yaptırmalısınız. Mutfağınızdaki beyaz eşya ve küçük ev aletleriniz için de çocuk kilitleri bulundurmalısınız.

  Bilhassa küçük ev aletleri kullanılsın kullanılmasın fark etmeksizin çocukların ulaşamayacağı yerlerde sabitlenmelidir. Mutfak masalarında çocukların çekebilme ihtimaline karşı masa örtüsü yerine servis altlıkları tercih edilmelidir. Yanıcı, yakıcı, kesici, delici eşyalar çocukların ulaşamayacağı ve çocuklara özel güvenlik kilidi olan yerlerde muhafaza edilmelidir. Özellikle mutfak girişlerine duman algılayıcı detektörler sabitlenmelidir.

Banyolarınızın Güvenliği için Düzenlemeler ve Öneriler

  Banyolardaki duş alanlarının, küvetin ve döşeme zeminlerinin kaymaz özelliğe sahip malzemeden yapılmış olması gerekir. Duş kabininin de özel güvenlik sistemli olması gerekir. Bu demek oluyor ki duş kabini damperli cam veyahut plastik malzemeden yapılmış olmalıdır. Banyolardaki elektrik prizleri olabildiğince ıslanma ihtimali yüksek yerlerden uzakta olmalıdır. 

  Tuvalet ve banyo kapılarının dışına acil durumlarda açılabilmesi için menteşe takılmalıdır. Banyo gereçleri, makyaj malzemeleri gibi maddeler çocuk kilidi içeren özel dolaplarda muhafaza edilmelidir. Banyo musluklarının üst kısımlarına özel yumuşak koruyucular takılmalıdır.

  Banyo ve tuvaletlerin kapıları kullanılmadıklarında kapalı tutulmalıdır. Bunun sebebi ise; çocukların başları küçük yaşlarda vücutlarına oranla daha ağırdır, banyo, klozet, kova gibi çocuğun boyunda kısa ve ilgisini de çeken malzemeler banyoda fazla olduğu için çocuk bir kere bakmak için eğildiğinde eğer ki düşerse kendi kendine doğrulma imkânı çok zordur.

Çocuk Odalarının Güvenliği için Düzenlemeler ve Öneriler

Çocuk odalarında eğer mümkünse yatak tercihi ranzadan yana olmalıdır. Halı ve kilimlerin yerden kaymaması için gerekli malzemeler kullanılmalıdır. Dolap ve çekmeceler gibi çocukların erişebileceği yerler özel çocuk güvenlik kilitleriyle korunur hale getirilmelidir. Çocukların oyuncaklarını koydukları kutular kapaksız olmalıdır ve her seferinde ebeveyn çocuğun oyuncak almasında yardımcı olmalıdır. Eğer ki çocuğun boyu 84 cm altındaysa mutlaka çocuk, çocuk karyolasında yatmalıdır. Çocuk karyolalarının parmaklıkları da çocuklarının elinin, kolunun, başının sıkışmayacağı ölçülerde olmalıdır. Bu ölçüler; 2,5 cm´den dar, 6 cm´den de geniş olmamalıdır.

Karyola ile yatak arasına çocuğun yüzünün gelip boğulma ihtimalinin ortadan kalkması için yatak ile karyola arasında boşluk 3-4 cm´den daha fazla olmamalıdır. Karyola ile yatağın üst köşeleri arasındaki yükseklik 75 cm olmalıdır. Çocuğun boyu 89 cm´i geçtiği zaman çocuk yerden yüksekliği 61 cm olan bir erişkin yatağına geçirilmelidir. Çocuğun geçtiği erişkin yatağının her iki yanında da çocuk güvenlik bariyerleri olmalıdır. Eğer ki çocuk 1 yaşından küçükse bu çocuğun başının altında yastık olmamalıdır ve sırt üstü yatması sağlanmalıdır. Çocuk eğer emzik emdiği dönemdeyse emzik çocuğun boynuna aparatlar yardımıyla asılmamalıdır.

Çocukların giysileri çabuk yanabilecek yapıda olan naylon tarzı sentetik kumaşlardan seçilmemelidir. Kontrolsüz hareketleriyle tehlikelere çabucak ulaşabilen çocuklar bebek yürüteçlerinden uzak tutulmalıdır.

Ebeveyn Yatak Odası Güvenliği için Düzenlemeler ve Öneriler

Kolonya, parfüm gibi kozmetik ürünler tuvalet masası gibi ortalık yerlerde bırakılmamalıdır. Gardıropların üzerlerinde ağır eşyalar olmamalı ve gardıroplar çekilince gelmemelidir. Bunun için de gardıropların arka taraflarına sabitleyiciler konulmalıdır. Bozuk para gibi boyutları küçük olan maddeler çocukların ulaşabileceği yerlerde bırakılmamalıdır. Eğer ki evde silah bulunuyorsa kesinlikle çocuğun hiçbir zaman göremeyeceği bir yerde muhafaza edilmelidir.

Salon ve Oturma Odası Güvenliği için Düzenlemeler ve Öneriler

  Çocuğu tırmanarak düşme ihtimalinin olduğu göz önünde bulundurularak tırmanıp düşebileceği yerlerdeki eşyalar kesinlikle duvara sabitlenmiş olmalıdır. Eşyaların ve mobilyaların köşelerinin keskin olmamasına dikkat edilmelidir. Keskin köşeli eşyaların kenarlarına aparatlar takılmalıdır. Soba, şömine gibi etrafına sıcaklık yayan eşyaların önleri güvenlik bariyerleriyle çevrili olmalıdır. Kapı camları, pençeler gibi kırılabilecekler camlar kırıldığında parçalanmasını önleyecek yapıda olmalıdır. Kitaplık, dolap ve boy aynaları gibi uzun cisimler duvara mutlaka monte edilmelidir. 

Bahçe, Oyun Alanı ve Havuz Güvenliği için Düzenlemeler ve Öneriler

  Çocukların oyun alanları ebeveynlerinin onları kolaylıkla görebilecekleri şekilde düzenlenmelidir. Tarım ilaçları, bahçe malzemeleri çocukların ulaşamayacağı kilitli dolaplarda muhafaza edilmelidir. Çocukların tırmandıkları zeminlerin yumuşak yapıda olmasına dikkat edilmelidir. Dış zemindeki tüm yüzeylerin özellikleri kaymamaları ve suyu yüzeylerinde biriktirmeyip akıtabildikleri şekilde olmalıdır.  

  Çocuklar yanlarında onları gözetleyecek kimse olmadan havuz kenarlarına bırakılmamalıdır. Ev etrafındaki havuzların etrafı güvenlik çitleriyle çevrilmelidir. Bu çevrilen çitlerin boyları en az 150 cm ve enleri de 10 cm´den dar dikey aralıklara sahip olmalıdır. Eğer havuza küçük çocuklar girecekse havuzun derinliği 30 cm´den fazla olmamalıdır.

Kapı ve Pencere Güvenliği için Düzenlemeler ve Öneriler

  Evlerdeki pencereler çocukların düşmeyeceği şekilde özel koruyuculardan oluşmalıdır. Pencerelere uygulanacak özel güvenlik koruyucuları çocuğun bulunduğu her yere uygulanmalıdır veya pencerelere 10 cm´den fazla açılmasını engelleyici pencere kilitleri uygulanmalıdır. En güvenli pencere modeli yukarıdan açılan pencere modeli olacaktır.

  Pencerelerin ön taraflarına mobilyalar konulmamalıdır. Evdeki hemen hemen bütün tehlikeli malzemelerin bulunacağı her odanın kapısına güvenlik kilidi takılmalıdır. Tamamının cam olduğu ev bölümlerine, cam kırıldığında parçalanmasını engelleyerek çocuğa zarar vermesini engelleyecek cam filmler yapıştırılmalıdır. Evin çıkış kapılarına eğer mümkünse çocuğun erişemeyeceği yükseklikte sürgü takılmalıdır ve bu takılan sürgülerle kapı sürekli kapalı tutulmaya özen gösterilmelidir.

Elektriğe KarşıDüzenlemeler ve Öneriler

  Çocuklara verebileceği zarar düşünülerek prizler daima önüne plastik bir koruyucu takılarak korunmalıdır. Kullanılan priz koruyucularının hareketsiz, sabit olanları tercih edilmelidir.

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler