Elma Sirkesinin Yararları

Sirke, günlük yaşamımıza gerek temizlik malzemesi olarak gerekse yiyecek olarak sürekli girmekte.

Elma Sirkesinin Yararları

Elma Sirkesi

Sirke, günlük yaşamımıza gerek temizlik malzemesi olarak gerekse yiyecek olarak sürekli girmekte. Zaten bilindiği üzere elmanın kendisi başlı başına bir şif kaynağı sayılmaktadır. Bu muhteşem meyve potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum ve bakırın yanı sıra A, B1, B2, B6, C ve E vitaminleri, biyoflavonoidler ve pektin gibi mineraller bakımından da oldukça zengindir. Ayrıca elma sirkesi içerisinde bulundurduğu asetik asit sayesinde yenilen gıdaların içerisinden gerekli olan minerallerin emilmesine de yardımcı olur. Bunun yanı sıra vücudun pH değerini de düzenleyerek cildin daha sağlıklı bir görünüme kavuşmasına da yardımcı olmaktadır.

Elma Sirkesinin Yararları

Cildi Tazeler

  Elma sirkesi cilt lekelerini azaltarak ciltte bulunan sorunları doğal yollardan tedavi etmeye yardımcıdır. Eğer bölgesel cilt sorunlarına sahip iseniz bir kabın içerisine eşit oranlarda elma sirkesi ve su koyun ardından pamuk yardımı ile cildinize sürün, yarım saat sonra da durulayın. Bu yöntem bölgesel cilt sorunlarını gidermenin yanı sıra yağlı cilde sahip kişiler için de bir tonik görevi görmektedir. Ayrıyeten banyo suyunuza ekleyeceğiniz sirke ile tüm vücudunuzun sağlıklı görünmesine yardımcı olabilirsiniz. Elma sirkesini içtiğiniz takdirde hem vücudunuza hem de cildinize çok iyi gelecektir.

Üst Solunum Yolları Enfeksiyonlarına Şifa

  Grip, nesle, boğaz ağrıları, boğaz şişmeleri gibi hastalıkla kolaylıkla kullanabileceğimiz bir yol da elma sirkesi kullanmaktır. Elma sirkesi sayesinde vücudun bağışıklık sistemi güçlenecek, asidik yapısı vücutta oluşmuş olan ödemi atacak ve kanda bulunan toksinleri de dışarı atacaktır. Bunun için 1 yemek kaşığı elma sirkesini ılık bir bardak suya katarak içerisine 1 tatlı kaşığı da bal ekleyerek içmeniz yeterli olacaktır. Diğer bir yöntem olarak dayemek kaşığı sirkeyi yarım su bardağı suyu içerisine katarak gargara yapmak olacaktır.

Doğal Bir Kireç Sökücüdür

  Kimyasal olarak üretilmiş kireç sökücüleri mutfağınızda yemeklerinizi yaptığınız tencere, çaydanlık gibi ürünlerinizde kullanmamalısınız. Bu tür malzemeler sağlığa oldukça zarar veren malzemelerdir. Bunun yerine çaydanlığınızın yarısına kadar su koyarak üzerine 1 çay bardağı elma sirkesi ve 1 yemek kaşığı limon tuzu ekleyerek kapağı kapatıp kaynatın. Duruladığınızda çaydanlığınızın kireçten arındığını göreceksiniz.

Kabızlık Sorununa İyi Gelir

  Elma sirkesi kabızlığa en iyi gelen doğal yollardan biridir. Elma sirkesi içerisinde pektin isimli bir lif içerir ve bu lif kabızlığın doğal tedavisini sağlamaktadır. Sirke aynı zamanda genel olarak sindirim sistemini de düzene sokar. Bunun için kabızlık yaşadığınız dönemde Elma sirkesi kabızlıktan bardak suyun içerisine 1 yemek kaşığı sirke katın ve günde 3 sefer bunu için.

 

Elma Sirkesi Zayıflamaya Yardımcıdır

  Elma sirkesi zayıflamaya yardımcı en etkili doğal yollardan birisidir. İçerisinde bulunan asetik asit sayesinde düzenli kullanımda zayıflamaya yardımı olduğu bilinmektedir. Zayıflama amaçlı kullanılacak ise eğer günde 2 defa aç karnına 1 bardak sıcak-ılık arasındaki suya 1-2 tatlı kaşığı elma sirkesi katıp bunu için. Karaciğer yağlanmalarına da iyi gelen sirkeyi 1 bardak ılık suyun içerisine1 yemek kaşığı sirke katarak yemeklerden önce içebilir ya da salatalarınızda kullanabilirsiniz.

Sivilce Ve Akne Tedavisinde Sirke

Elma sirkesi içerisinde bulundurduğu anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliği sayesinde sivilce ve akne tedavisinde de oldukça etkilidir. Bir bardak suyun içerisine 1 yemek kaşığı sirkeyi ekleyin. Bunu cildinizdeki sivilcelere masaj yaparak yedirin. 10 dakika bu şekilde beklettikten sonra ılık su ile durulayın. Yüzünüzü tamamen kuruttuktan sonra su bazlı bir nemlendiriciyi yüzünüze uygulayın. İstediğiniz sonucu alana kadar günde 2-3 sefer uygulayabilirsiniz.

Diş ve Ağız Sağlığında Sirke

Elma sirkesi sararmış olan dişlerin beyazlamasına yardımcı olmakla birlikte antibakteriyel özelliği sayesinde de ağız ve diş etlerinde birikmiş olan mikrop ve bakterilerin yok olmasında yardımcı olur. Bunu sağlayabilmek için dişlerinizi fırçalamadan önce 1 yemek kaşığı sirke ile 1 yemek kaşığı su kullanarak ağzınızı çalkalayın ve gargara yapın.

 

Kan Şekerinin Kontrolünü Sağlar

  Pankreasta üretilen insülin salgısı kandaki şeker oranının hücreler tarafından vücudun enerji ihtiyacı olarak kullanılmasını sağlar. Elma sirkesinin anti glisemik etkileri vücudun insülin duyarlılığını artırmaya da yardımcı olmaktadır. Ayrıyeten kanı temizleme özelliğine de sahip olan sirke, kan şekerindeki aşırı yükselmenin de önüne geçmektedir. Bunu sağlamak için 1 tatlı kaşığı kadar sirkeyi 1 bardak suyun içerisine katın ve böylece için. Bunu günde 3 sefer yemek aralarında için.

Saçları Canlandırmaya Yardımcı

  Eşit miktarlarda olmak koşulu ile elma sirkesi ve su karışımı ile saçlarınızı yıkadığınızda saçlarınız beslenir, parlak ve canlı bir görünüm ortaya çıkar. Sirke aynı zamanda kafa derisinde oluşmuş olan bakteri ve virüs kaynaklı sorunları da çözmeye yarar. Bunun yanı sıra bakterilere bağlı oluşmuş saç kepeklerini de engeller ve cildin pH değerini düzenler. Bunu sağlamak için eşit miktarda su ve elma sirkesi ile yıkadığınız saçı bu halde 15-20 dakika kadar bekletin. Saçın kurumasına yakın ılık su ile durulayın. Saçlarınızı durularken sabun ya da şampuan kullanmayın.

Sirke Kramplara Şifadır

  Elma sirkesi birçok özelliğinin yanında kramplarında hızlıca geçmesini sağlamaktadır. İçerisinde bulundurduğu zengin mineral ve vitaminlerle kas kasılmaları ya da kramplarda güzel bir düzelmeyi sağlar. Bunu yapmak için 2 yemek kaşığı sirkeyi 1 bardak ılık suyun içerisine kayın ve bu şekilde için. Tadı sert gelirse yumuşatmak için içerisine 1 çay kaşığı süzme bal da ekleyebilirsiniz.

 

Sirke Kandaki Kolesterolü Düşürmeye Yardım Eder

Elma sirkesi kandaki iyi kolesterolü(HDL) yükseltirken kötü olanı(LDL) düşürmeye yardımcı olur. İçerisinde bulunan bu asit ve mineraller sayesinde kanın temizlenmesi anlamına gelmektedir. Elma sirkesi kanı temizlemekle birlikte toksinlerin de atılımına hız katmaktadır.

 

 

Doğal Bir Bulaşık Makinesi Deterjanıdır

  Kimyasal deterjan kullanmak yerine bulaşık makinenizin deterjan bölmesine 1 yemek kaşığı karbonat, sıvı bölmesine ise yarım çay bardağı kadar sirke ekleyin. Bulaşıklarını bu şekilde yıkamayı deneyin. Bir daha deterjan kullanmayacak olmanız kuvvetle muhtemeldir.

Elma Sirkesinin Zararları Nelerdir?

  Elma sirkesi birçok insanın midesine dokunabilmektedir. Elma sirkesi; mide ağrısı, hazımsızlık, ishal gibi birçok mide sorununa yol açmaktadır.

  Elma sirkesi hali hazırda kullanmış olduğunuz ilaçlarla tepkimeye girerek ilacın etkisinde azalma ya da arttırmaya sebep olabilmektedir.

  Elma sirkesi içeriğinde bulundurduğu yüksek asetik değerden dolayı potasyum seviyesinin de düşmesine neden olur. Bu duruma tıpta hipokalemi adı verilir. Bu durum kişide mide bulantısı, halsizlik, sık idrara çıkma, düşük kan basıncı, kalp ritim bozuklukları gibi birçok rahatsızlığa yol açabilmektedir.

  Elma sirkesi aşırı tüketildiğinde kemik mineral yoğunluğunu düşürür ve kemikleri kırılgan ve zayıf hale getirir.

  Birçok araştırma, elma sirkesinin içerisindeki asetik asitten dolayı sık sık gargara olarak kullanımının sonucu olarak boğaz tahrişine sebep olabileceği sonucuna varmıştır.

Elma sirkesinin aşırı kullanımı, kandaki antiglisemik etkisine bağlı olarak vücuttaki kan şekeri seviyesini düşürebilmektedir. Bazı durumlarda diyabetik hipoglisemiye sebep olabilir, beyindeki glikoz tedarikini keser ve bilinç kaybına hatta komaya dahi neden olabilmektedir.

  Elma sirkesinin düzenli ve çok sık tüketimi sonucunda sürekli olarak bulantı hissi ve baş ağrısı sorunları yaşanabilmektedir. Ayrıyeten çok uzun süreli kullanımlarda sirke terin daha ağır kokmasına da sebep olmaktadır.

Not: Elma sirkesini su ile seyreltmeden tüketmeyin.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler