Ekşi Maya Nasıl Hazırlanır?

Ekşi Maya Nasıl Hazırlanır? Ekşi Maya Nasıl Saklanır ?

Ekşi Maya Nasıl Hazırlanır?

Ekşi maya dışarıdan alabileceğiniz sanayi tipi mayalara göre çok daha sağlıklı bir mayadır. Ekşi maya yapmak için gerekli olan malzemeler şunlardır:

  • 2 yemek kaşığı tam buğday unu,
  • 1 çay bardağı ılık içme suyu,
  • 1 adet cam kavanoz.

Ekşi mayayı hazırlamak için yapmanız gerekenler ise şu şekildedir:

İlk olarak ekşi mayayı hazırlamak için hazırlama sürecini günlere yaymamız gerekmektedir. Her gün yapılması gerekenleri şu şekilde özetleyebiliriz.

  1. Gün:

Cam kavanozda1 çaybardağı su ve 2 yemek kaşığı unu karıştırın. Karışım, kremaya benzer bir kıvam alana kadar karıştırın. Kavanozun üzerini temiz bir bezle örtün ve oda sıcaklığında yaklaşık 24 saat bekletin.

  1. Gün:

İlk günkü karışıma yarım çay bardağı su ve 1 yemek kaşığı un daha ekleyin. İyice karıştırın. Üzerini örterek, oda sıcaklığında 24 saat kadar bekletin.

  1. Gün:

Bu gün maya hacminin iki katına ulaşmış ve ekşi bir koku almış olması gerekiyor. Mayaya yarım çay bardağı su ile yarım yemek kaşığı un ekleyip, iyice karıştırın. Üzerini örterek, oda sıcaklığında 24 saat kadar bekletin.

  1. Gün:

Bu aşamada, maya hacminin bir önceki güne oranla iki katına çıkmış olması , ekşi kokuyor olması ve gözeneklerinin oluşmuş olması gerekiyor.

  1. Gün:

Dördüncü gündek işlemleri tekrar edin.

  1. Gün:

Beşinci gündeki işlemleri tekrar edin.

 

/resimler/2017-5/17/2233365097804.jpg

Bazı dikkat etmeniz gereken hususlar:

  • Dört beş gün boyunca un ve su ekleme işlemini 12 saatte bir yapın.
  • Ekşi mayayı buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Haftada en az bir kere yukarıdaki ölçülerde un ve su ile besleyebilirsiniz.
  • İkinci veya üçüncü günün sonunda mayada yukarıda betimlenen gelişmeleri gözlemleyemiyorsanız, maya tutmamış anlamına gelir. Bu durumda, en baştan başlamanız ve yeniden denemeniz gerekir.
  • Hazırladığınız ekşi mayayı dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.

Ekşi Maya Nasıl Saklanır?

Ekşi maya yaşayan bir organizmadır ve tıpkı diğer canlılar gibi onun da beslenmeye ve gıdaya gereksinimi vardır, yani o da bizim gibi acıkır. Ekşi mayanızın gıdası ise un ve sudur.

Mayanızı yaptıktan sonra kavanozunda ağzı kapalı olarak dolapta muhafaza etmelisiniz. Bu sayede fermantasyon yavaşlar ve  ekşi mayanın beslenmesi de yavaşlamış olur, ama durmaz. Yani buzdolabında sakladığınız ekşi mayanız bir süre sonra yeniden beslenmeye ihtiyaç duyar. İlk zamanlar, mayanızıüç günde bir çıkartıp besleyin. Maya zaman içinde olgunlaştıkça haftada bir hatta on günde bir kez beslemeniz yeterli olacaktır.

Ekşi mayayı saklarken dikkat etmeniz gereken en önemli faktörlerden biri de cam kavanozun hijyenidir. Cam kavanozu ve kapağını sıcak suyla dezenfekte edin. Ev yapımı sirke de dezenfekte etme sürecinde kullanılabilecek başka bir malzemedir. Dezenfekte kavanoz mayanın sağlıklı koşullarda saklanabilmesi ve içinde bakteri ürememesi için önemlidir.

Tahta kaşık bakteri tutar. Bu yüzden maya alırken tahta kaşık kullanmayın. Onun yerine temiz bir silikon ya da çelik kaşık kullanmalısınız.

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.