Duşa kabin Temizliği Nasıl Yapılır?

Size tertemiz, pırıl pırıl bir duş ortamı sağlayacak bazı pratik tavsiyelerimiz var.

Duşa kabin Temizliği Nasıl Yapılır?

 Yorgun argın eve geldiniz ve rahatlatıcı bir duş almak istiyorsunuz. Fakat duş alırken fark ettiğiniz kirler, hatta küflenmeler keyfinizi kaçırdı. Endişelenmeyin! Size tertemiz, pırıl pırıl bir duş ortamı sağlayacak bazı pratik tavsiyelerimiz var.

İlk Günkü Gibi Tertemiz

Uzun süreli kullanımların sonucunda banyoların duşa kabinlerinde elbette bazı kirler birikecektir. Camlarda su lekeleri, nemden kaynaklanan küflenmeler, sabun ve şampuandan dolayı oluşan renk değişimleri, sararmalar ve hatta kireçlenme lekeleri… Banyonuza masraf yapıp, çok şık bir tasarımla hayalinizdeki duşa kabine kavuşmuş bile olsanız, düzenli bakımını yapmadıkça, kötü görüntü size rahatsızlık verecektir.

Duşa kabin temizliğini genel ev temizliğinin bir parçası haline getirmek gerekir. Günlük hayatta duşa kabin çok kullanılmadığı için, sanki fazla kirlenmiyormuş gibi bir düşünce oluşur. Bu yüzden daha az temizlenmesi kimseyi rahatsız etmez. Ancak banyonun fazla nemli bir alan olması, banyolarda hava akımının yetersiz oluşu, bizi sonunda oldukça uğraştıracak zor lekelerle baş başa bırakır. Hepimiz duş teknesinin, kabin camlarının ve diğer tüm duş materyallerinin ilk günkü gibi tertemiz olmasını, parlamasını isteriz.

Aşağıdaki adımları izleyerek, istediğiniz temizliği elde edebilirsiniz

Birinci Adım: Duşa kabini Boşaltmak

Duşa kabin temizliğine başlamadan önce ilk aşamada duşa kabinin içindeki şampuanlar, sabunlar, duş lifleri gibi eşyaları çıkarınız. Duşa kabininizin içini tamamen boşalttığınızdan emin olmalısınız. Böylece duşa kabininizi temizlerken, diğer eşyalarınızı da elden geçirmek için fırsat bulmuş olacaksınız.

İkinci Adım: Durulama

Duşa kabinin her bölgesini istediğiniz bir sulama yöntemiyle(sıcak su kullanarak) iyice durulayınız. Duvar fayanslarını, musluğu, kabini ve duş teknesini durulayın. Burada önemli olan saçlar, tüyler ve kirleri kabaca temizlemektir.

Üçüncü Adım: Küf Temizliği

Öncelikle duşunuzun fayans duvarlarını bir küf temizleyici solüsyonu ile (spreyli olanlardan) siliniz. Temiz bir bezle iyice ovaladıktan sonra durulayınız. Eğer küf temizleme solüsyonunuz yoksa sizlere evdeki malzemelerden yapabileceğiniz bir karışım tavsiyemiz var.

Bir bardak sirke, yarım bardak soda, bir bardak amonyak ve yarısı sıcak su ile ılıtılmış bir kova su. Karışımı hazırladıktan sonra koruyucu bir eldiven yardımıyla banyonuzun duvarlarına eşit miktarda kullanınız. Yumuşak bir süngerle duvarları ovaladıktan sonra duru suyla iyice arındırınız. Daha sonra mutlaka kurulayarak bırakınız. Küflenmeye karşı alınacak en büyük önlem, duvarları kuru tutmaktır. Mümkünse her duş sonrası duşa kabinin camları ve duvar fayanslarını kurulamanızda fayda var.

Bir başka küf temizliğine iyi gelen ev yapımı tarif ise limon tuzu ile yapılıyor. Yarım su bardağı dolusu limon tuzunu iki su bardağı su ile eritin. Küflü bölgenin üzerine yavaşça sürün. Islak bezle de yayabilirsiniz. Daha sonra ovalayarak küflü bölgelerin lekesi çıkana kadar silin.

Dördüncü Adım: Duş Musluğu

Yine evde hazırlayacağınız bir karışımla duş musluğunu ve çeşmesini temizleyebilirsiniz:

Bir kabın içerisine sirke ve sıcak suyu eşit ölçülerde karıştırın. Daha sonra temiz bir bez ile metal kısımları ovalayarak silin. Bu işlem, çeşme kolu ve diğer bölümlerin parlamasını sağlayacaktır.

Beşinci Adım: Duş Camı

Duşa kabin temizliğinde belki de en çok uğraştıran kısım, camların temizliğidir. Çok sık kullanıldığı, suyla temasın fazlaca olduğu ve tortuların kaldığı bu bölgelerin, özellikle cam – plastik bağlantılarının olduğu yerlerde küflenmeler, sararmalar oluşur. Bunun dışında suların bıraktığı izler, kireç lekelerinden kalan görüntüler duşa kabin camlarınızı mat bir hale getirmektedir.

Eğer kendi temizleme solüsyonunuzu evde hazırlamak istiyorsanız ya da kimyasal temizleyicilerden uzak durmayı tercih ediyorsanız; kendi karışımınızı hazırlayabilirsiniz. Genelde en iyi sonuç veren yöntem, sirkeli su ile ovmaktır.

Uygulama: Bir kabın içine koyduğunuz sirke ve karbonatı macun olacak şekilde karıştırın. Daha sonra sert bir sünger yardımıyla, karışımı camlarınıza sürünüz ve yirmi dakika kadar bekleyiniz. Sonraki aşamada bol su ile durulayınız. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, duşa kabin camlarınızı hangi malzemeyle temizlemiş olursanız olun mutlaka bol su ile arındırılmalıdır. Durulama bittikten sonra suyun kendi kendine kurumasını beklemek leke yapacağı için camları kurulamak ya da çek pas uygulamak daha iyi bir görüntü vermenizi sağlayacaktır.

Altıncı Aşama: Duş Başlığı Temizliği

Kireçli sulardan dolayı tıkanan duş başlığı delikleri, zamanla sorun yaratabilir. İlk adımda duş başlığını içinde kireç ya da leke çözücü olan, kimyasal formüllü temizleyiciyle karıştırılmış kaynar su dolu bir kaba koyunuz. Birkaç saat bekletiniz. Duş başlığının dış yüzeyini ise amonyaklı suda ya da amonyak içerikli bir temizleyici ile temizleyebilirsiniz. Aynı işlemi sirkeli su ile de yapabiliriniz.

Uyarı: Kimyasal içeren temizleyicileri yalnızca metal duş başlıklarında kullanmalısınız. Plastik olan duş başlıkları kimyasal içerikli solüsyonlardan olumsuz etkilenecek, yıpranacaktır.

Son Aşama: Duş Teknesinin Gideri

Duş teknesinin gider kısmının temizliği veya gerekiyorsa tamiri ihmal edilmemelidir.  Giderde biriken tüm kirler temizlenmelidir. Duş giderinizin temizliğinin daha pratik olması açısından, giderler için satılan kolay çıkarılabilir bir koruyucu kullanırsanız, duş sonrası biriken kirlerin atılması daha kolay olacaktır.

Pratik bir öneri: Duşa kabin camınızın temizliğinde ‘yağmur kaydırıcı´ diye satılan spreylerden yararlanabilirsiniz. Yağmur kaydırıcılar (su itici diye de bilinir)temiz ve kuru bir yüzeye uygulanmalıdır. En ideali uygulamadan önce sirke ve karbonatı karıştırarak temizlenmesini sağlamaktır.

Duş Perdelerinin Temizliği

Duş perdeleri sık sık ıslandığından küflenmesi kaçınılmazdır. PVC duş perdelerini çubuğundan çıkarıp, küvetin içinde bol ve ılık suyla, tekstil perdenizi çok sıcak suya ayarlamadan düşük ısılarda çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Tekstil perdenizi en hassas ayarda ütüleyebilirsiniz. Makinenin dönme işlemi sırasında perdeyle beraber yumuşak şeyler koyarsanız perdenizin zarar görmesini engellemiş olursunuz.

Not: Perdeniz daha farklı bir türde ise, mutlaka yıkama bilgisini kontrol ediniz.

Siz sadece perdenizin küfünü gidermek istiyorsanız, bir kovada çamaşır suyu ve ılık suyu karıştırınız. Duş perdesini bu karışımın içinde 3- 4 saat beklettikten sonra çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.

Eğer perdeniz açık renkli ise bu yöntemle istediğiniz sonucu elde edeceksiniz. Ancak perdeleriniz koyu renkli ise, çamaşır suyu perdenizin rengini bozabilir. Bu yüzden daha doğal bir yöntem olan sirkeli suyu denemelisiniz. Bir kapta sirkeli su ve biraz deterjanı karıştırdıktan sonra yumuşak uçlu bir fırça ya da süngerle duş perdenizi ovabilirsiniz. Son aşamada ise bol su ile durulamalısınız. İyi durulanmayan duş perdelerinde yine leke olabildiği unutulmamalıdır. Bakteri ürememesi için perdenizi banyoda ya da hava alan bir yerde kurutunuz.

Püf Noktalar

  • Duş aldıktan sonra çek pasla yapacağımız çok kısa bir işlem sayesinde camlarda su lekeleri oluşmasını engelleyebiliriz.
  • Duşa kabin temizliğini yaparken tuz ruhu, çamaşır suyu gibi ağır kimyasallar içeren ürünleri kullanmaktan kaçınınız. Bu sizin sağlığa zarar verebilir.
  • Ayrıca kimyasallar, duvarların fayanslarına da zararlıdır. Fayans aralarında bulunan derzleri eritme ihtimali vardır.

Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler