Dondurma işlemi besinleri uzun süre muhafaza etmek için kullandığımız en yaygın yöntemlerden biridir. Düşük sıcaklıklar altında bakteri faaliyetleri olmadığı için besinleri uzun süre dondurarak muhafaza edebiliriz. Yaygınlaşan derin dondurucular ile et, balık, tavuk, mevsim meyve ve sebzelerini evlerimizde uzun süre güvenli olarak muhafaza etmemiz mümkün hale gelmiştir. Bunların haricinde çeşitleri ve markaları günden güne artan ve birçok insanın tükettiği marketlerde satılan dondurulmuş gıdalar var. Birçok insan bu gıdaların ne kadar güvenilir ve sağlıklı olduğu konusunda merak içerisinde.
Bakteri üremesi için yeterli zaman vermeden ve hijyenik koşullar altında dondurulan gıdalar sağlık konusunda bir tehdit oluşturmamakta. Ancak dondurulmuş gıdaların sağlığa zararlı olması düşüncesinin temelinde daha uzun süre bozulmadan beklemesi için gıdalara konulan katkı maddeleri yer alıyor. Hadi şimdi hep birlikte bu maddelerin zararlarına bir göz atalım.
Trans Yağlar:
Birçok ürün ambalajında hidrojenize yağ olarak karşımıza çıkmaktadır. Trans yağlar özellikle kalp sağlığını riske eden bir maddedir. Bağışıklık sistemini zayıflatır, vücudun
İnsülin direncini düşürür, karaciğeri ve üreme sistemini olumsuz etkiler. Ayrıca LDL olarak bilinen kötü kolesterol seviyesinin yükselmesine neden olur. Hamileliklerde düşüklere neden olur. Kalp krizi gibi kalp rahatsızlıklarını tetikler ve hücre zarına zarar verir.
Tuz:
Dondurulmuş gıdaların daha uzun süre muhafaza edilebilmeleri için çok fazla oranda tuz eklenir. Bu gıdalardan tüketen kişiler günlük tuz miktarlarını aşarlar. Bu da beraberinde yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları ile karşılaşma ihtimalini arttırır.
GDO:
Genetiği değiştirilmiş organizmalar olarak nitelendirilen bu ürün neredeyse her gıdada karşımıza çıkıyor. Kansere yatkınlığı arttırıyor. Ayrıca vücutta antibiyotiğe karşı direnç oluşturarak iyileşme süresini uzatıyor. Gıdalar da genellikle glikoz şurubu, mısır nişastası, mısır özü yağı, kanolo yağı ve soya lestini gibi maddelerde dondurulmuş gıdalarda yer alıyor.
Monosodyum Glutamat (MSG, E621): Genellikle karşımıza Çin tuzu olarak çıkan bu madde soya soslarında ve dondurulmuş gıdalarda fazla miktarda bulunuyor. MSG böbrek, pankreas ve karaciğer gibi organlarda tahribat yapıyor ve kişilerin diyabete olan yatkınlığını arttırıyor. Merkezi sinir sistemini de olumsuz yönde etkileyen MSG, birçok hastalığın ortaya çıkma ihtimalini güçlendiriyor.
Sülfitler (E220- E228): Özellikle dondurulmuş olarak satılan patateslerde koruyucu madde olarak kullanılıyor. Halsizlik, hızlı nabız, düşük tansiyon, ishal, kurdeşen, göğüs sıkışması, mide krampları gibi birçok rahatsızlığa sebebiyet veriyor.
Kalori: Dondurulmuş gıdalarda özellikle patates kızartmalarında yüksek miktarda kalori bulunmaktadır. Yüksek kalori kişilerde obeziteye varan kilo problemlerine ve kilo ile birlikte gelen hastalıklara neden olmaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.