Dondurulmuş Gıdalar Nasıl Çözdürülür?

Buzdolabında donmuş halde bekleyen gıdaların doğru çözdürülmesi

Dondurulmuş Gıdalar Nasıl Çözdürülür?

Buzdolabında donmuş halde bekleyen gıdaların pişirilmeye ve yenmeye hazır hale gelebilmeleri için çözdürülmeleri gerekir.

Dondurulmuş sebze, dondurulmuş et gibi gıdaların yenmeden önce çözdürülmeleri gerekir. Pratik birkaç yöntemle dondurulmuş gıdaları kolayca çözdürebilirsiniz.

Ancak bu gıda çözdürme işinde kullanacağımız yöntem mutfak işlerinde kafamızın karışık olduğu konulardan başka birisidir. Televizyonda farklı uzmanların farklı yöntemleri önererek sadece bu çözdürme yöntemini kullanın dediğine hepimiz denk gelmişizdir. Peki en uygun yöntem ya da yöntemler nelerdir? Bu yazımızda bu yöntemleri ele alacağız.

Dondurulmuş Gıdayı Çözme Yöntemleri Nelerdir?

1) Buzdolabında Bekletme Yöntemi

Eğer et ve hamur işleri çözdürülmek isteniyorsa buzdolabında bekletme yöntemi tercih edilmelidir. Sebze ve meyvelerin bu şekilde çözdürülmes doğru değildir çünkü vitaminlerinin kaybolmasına sebep olur. Bu yöntem et ve hamur işleri için oldukça sağlıklıdır, ancak aynı zamanda çok uzun zaman alır. Dolayısıyla bu yöntemi kullanacaksanız yemeği yapmadan yeteri kadar önce gıdaları dondurucudan çıkarmanız gerekir.

2) Soğuk Su Yöntemi

Donmuş gıdayı soğuk suyun içine koyarak ve suyu her yarım saatte bir değiştirerek çözdürme işlemini yapabilirsiniz. Bu yöntem için uygun olan gıdalar dondurulmuş et, tavuk ya da kıymadır ve 1-1,5 saat içinde kolayca çözdürülebilir. Ancak dikkat etmeniz gereken husus bu yöntemle çözdürdüğünüz gıdayı hemen pişirerek tüketmektir. Gıdayı tekrar dondurmaya çalışmak gıdanın ziyan olmasına neden olur.

3) Mikrodalga Yöntemi

Mikrodalga yöntemi et, balık, tavuk ve hamur işleri için uygun bir yöntemdir. Ancak bu işlemi yaparken dikkat etmek gerekir. Eğer gıdaları gereğinden fazla ısıtır veya mikrodalgada gereğinden uzun süre tutarsanız dış kısmı bakterilerin üremesine neden olur. Dolaylı olarak gıda zehirlenmesine davetiye çıkarmış olursunuz.

Mikrodalgada çözdürdüğünüz yiyecekleri de bekletmeden hemen pişirmelisiniz. Pişirdikten sonra tekrar dondurabilirsiniz ama pişirmeden tekrar donduramazsınız.

4)  Sıcak Su Yöntemi

Bu yöntemi kullanmak için bazı ön şartlar vardır onlar da şudur. Çözdüreceğiniz et iki buçuk santimden kalın olmamalıdır. Aynı zamanda kullanacağınız suyun sıcaklığı da 39 derece olmalıdır. Tavuk ise yaklaşık 60 derece sıcak suda çözdürülebilir. 2,5 santimden kalın et ve tavuk için bu yöntem kullanılmamalıdır.

Bunlar Dışında Bilinmesi Gerekenler:

  • Dondurulmuş meyve ve sebzeleri çözdürdükten hemen sonra tüketmelisiniz aksi takdirde vitaminlerini kaybederler.
  • Eğer eti soğuk su da çözdürecekseniz mutlaka sıcak suyun içine bir poşetle muhafaza ederek atmalısınız.
  • Dondurulmuş gıdaları sadece bir kez çözdürmelisiniz. Çözdürme işleminden sonra tekrar dondurmamalısınız.
  • Buzdolabı yöntemi ile çözdürülen et pişirilmeden önce 3-5 gün buzdolabında bekletilebilir.
  • 2-2,5 kilogramlık bir gıdayı buzdolabı yöntemiyle çözmek yaklaşık 24 saat süre alır.

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.