Doğuştan Kalp Rahatsızlığı Belirtileri

Erken teşhisin önemi bir kez daha beliriyor..

Doğuştan Kalp Rahatsızlığı Belirtileri

Kesin olarak bilinmemekle birlikte kalıtsal kimi etmenlerin, geçirilen bazı ateşli hastalıkların, anne adayının hamileliği süresince geçirdiği hastalıkların ya da sigara/alkol tüketmesinin neden olduğu düşünülen doğuştan kalp rahatsızlıklarının erken teşhis edilmesi yapılacak müdahale ve uygulanacak tedavi açısından oldukça önemlidir. 

Geçen zamanın kalıcı hasarlara neden olabileceği düşünüldüğünde her ebeveynin belirtiler hakkında bilgi edinmesi gerekmektedir. Bu belirtiler, bebek dünyaya geldikten ilk bir hafta içinde ortaya çıkabileceği gibi birinci yaşını doldurmasına kadar geçen herhangi bir zamanda da ortaya çıkabilmektedir. Net tanı, belirtilerin ortaya çıkmasını müteakip gerçekleştirilen doktor muayenesinde konmaktadır. Belirtilere dayalı konulan tanıların çoğu, kulakçıkla kapakçık arasındaki deliği işaret etmektedir. Bazı durumlarda ilgili hastalıklar herhangi bir belirti göstermeden ilerleyebildiği için kalp tarama testleri yaptırmak da oldukça önemlidir.

/resimler/2018-1/19/1702138732948.jpg

Meme/Biberon Emememe

Bebek doğuştan kalp hastasıysa annesinin memesini ya da biberonu emerken zorluk çeker. Bu tabloya, emerken nefes almada güçlük çekme, terleme ya da morarma eşlik ediyorsa bebekin bir kalp rahatsızlığı olduğundan şüphe duyulabilir.

Efor Sırasında Morarma/Yorulma/Göğüste Ağrı

Bebeklerin meme emerken morarmalarının yanı sıra ağlama nöbetine girdiklerinde morarmaları da belirtiler arasındadır. Bu durum, bebeklerin büyümesiyle yapmaya başladığı aktiviteler esnasında da ortaya çıkabilir. Aktivite sonrası morarmanın yanı sıra bebekte yorgunluk da gözlemlenebilir. Ayrıca efor sarf edildikten sonra göğüs ağrısı çeken çocuklar da mutlaka doktor kontrolünden geçirilmelidir.

Kalpten Gelen Ses

Bebeklerin nefes alış verişleri sırasında duyulan, kalpten gelen “hırıltılı” sesler de ilgili belirtilerdendir. Anne babaların kimi durumlarda duyamaması olağan olan bu ses, yapılacak muayenede doktorun teşhisini etkileyecek bir etmendir.

Kalp Atış Hızı

Bebeğin kalp atışı, herhangi bir aktivite yapılmadığında dahi aşırı hızlı veya yavaşsa mutlaka bir doktor tarafından muayene edilmelidir.

Çabuk Yorulma ve Bayılma

Çocukların akranlarına kıyasla çabuk yorulmaları, aktivite sonrası baygınlık geçirmeleri de kalbin görevini yapmasına engel bir durum olduğu düşüncesini akıllara getirmektedir. Her bayılmanın kalphastalıklarından ileri geldiğini söylemek mümkün değildir. Bu nedenle bayılmanın altında yatan nedenler mutlaka araştırılmalıdır. 

Gelişim Geriliği

Doğuştan kalp hastası olan çocuklarda gelişim geriliği (olması gerekenden yavaş büyüme) de görülebilmektedir.

Tedavi

Hastalık sahibi bebekler, hastalığın seyrine göre değişmekle birlikte, erken evrelerde ilaçla ya da ameliyatla tedavi edilebilmektedir.

Önlem


Günümüzde hamilelik döneminde yapılan kimi testlerle kalp rahatsızlıklarının teşhis edilebilmesi mümkün olabilmektedir. Bu nedenle anne adaylarının muayene günlerini kaçırmaması ve doktor tarafından uygun görülen testleri yaptırması son derece önemlidir.
Sessiz seyreden hastalıklar nedeniyle bebeklere/çocuklara mutlaka kalp taraması testinden geçirilmelidir.
Hamilelikte sigara ve alkol kullanılmaması, ilaç alınmaması ve hamileler için yasaklanan her tür aktiviteden, uygulamadan ve kullanımdan da uzak durulması gerekmektedir.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler