Doğumsal Anomilerin Erken Tanısı

Doğumsal Anomilerin Erken Tanısı

Doğumsal Anomilerin Erken Tanısı


Yeni doğan bebeklerde görülebilen doğumsal hastalıklar, daha sonraki dönemlerde ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Çocuğun büyüyüp gelişmesi aşamasında da hayati riskeler yaşanabiliyor. Cerrahi olarak bazı yöntemlerle tedavisi mümkün olan bu anomalilerle ilgili olarak anne babaların bilinçli olması da son derece önemlidir.
Bütün anne babalar bebeklerinin sağlıklı şekilde kucaklarında olmasını isterler.
Ama bazı durumlarda yeni doğan bebeklerde bulunan doğumsal anomaliler aileler açısından endişeye sevk edici olabiliyor. Modern tıp ve günümüzdeki gelişmiş cerrahi seçenekler sayesinde bu tür rahatsızlıkların başarıyla tedavisi mümkündür. Yeni doğan bebeklerin cerrahi gerektiren bazı hastalıklarında erken teşhis ve doğru teşhis ciddi derecede önemlidir. Uzman doktorların yaptığı bazı açıklamalara göre, yeni doğan bebeklere yapılacak operasyonlar konusunda operasyonun yapılacağı merkezin donanımlı olması ve bebekle ilgilenecek doktorun da işinde uzman olması gerektiği önemle vurgulanıyor.

 

 

Anne karnında teşhis etmek mümkün

 


Modern dünya ve gelişen teknolojiyle birlikte anomalilerin erken teşhisi mümkün hale geldi. Annelerde gebeliğin 18 ile 23. Haftaları arasında yapılan ve anne karnında bulunan bebeğin organlarının görüntülenebildiği ayrıntılı ultrasonografinin önemi de bu açıdan artıyor. Anomalilerin birçoğuna bu ultrasonografi sayesinde tanı konulabileceğini belirten uzmanlar, doğum sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar için de dikkatli olunması gerektiğine işaret ediyor. Doğum sonrası bebeklerde görülebilen herhangi bir anormal durum varsa hemen bir uzman doktora başvurulması gerektiğinin önemine vurgu yapıyorlar.

 

 

Ameliyatın çocuk cerrahi tarafından yapılması gerekli

/resimler/2018-6/12/1259368301143.jpg


Yeni doğan bebeklere ve çocuklara uygulanacak ameliyatların, bu konunun uzmanı olan hekimler tarafından yapılması büyük önem arz ediyor. Uzmanlar bu konuda yaptıkları açıklamalarda, yenidoğan bebekler için yapılacak cerrahi işlemlerde ameliyathanenin hazırlanmasından bebeğin taburcu olmasına kadar geçen tüm süre önemlidir ve dikkat edilmelidir açıklamasında bulunuyorlar. Cerrahi öncesi ve sonrası bebeklerin bakımına son derece dikkat edilmesi gerekiyor. Yeni doğan hemşiresi ve yeni doğan uzmanının bulunduğu hastanelerde alanının uzmanı olan doktorlar tarafından ameliyat edilmesi, yeni doğan bebeklerde yaşanabilecek olası komplikasyon risklerinin en aza indirilmesini sağlıyor.

 

 

Hangi Hastalıklar cerrahi gerektirir ?

 


Bağırsak atrezisi: İnce bağırsaklardaki tıkanıklıkla seyreden bir durumdur ve doğuştan gelen bağırsaksal tıkanıklıklar arasında en sık rastlanılan sebep olduğu biliniyor. Beslenmeyi tolere edemeyen bu yeni doğan bebeklerde kaka yapamama, karın şişliği ve safralı kusma gibi sıkıntılar görülüyor. Doğru ve erken teşhis bu tür hastalıkların tedavisinde son derece önemlidir. Böyle durumlar için acil ameliyat gerekmektedir

.
Omfalosel ve gastroşizis: Bebeklerde karın üzerini örten deri ve fasya ismi verilen tabaka bulunur. Bu bahsedilen deri ve fasya adlı tabakanın gelişmediği durumlarda bebeklerin birtakım organları ve bağırsakları karın duvarının dışında görülebiliyor. Genellikle bu durum bebek doğmadan önce teşhis edilebilmektedir.


Özofagus atrezisi: Ağızdan mideye kadar uzanan yemek borusunun, yani özfagus adı verilen organın yeni doğan bebeklerde bir kısmının oluşmamasıyla ortaya çıkıyor. Yeni doğan bebeklerde doğduktan sonra tükürük yutamama ve beslenememe gibi durumlar ortaya çıkıyor. Eğer tanı konulmazsa ciddi solunum sıkıntısıyla birlikte hayat kaybetmelere kadar varan durumlar ortaya çıkabiliyor. O yüzden hemen bir hekim tarafından ilgilenilmesi gerekmektedir.


Anal atrezi: Bebeklerde makat bulunmamasını ifade eden bu rahatsızlık, anomalinin tipine göre acil olarak cerrahi müdahale gerektiren bir durumdur.
Konjenital Diyafragma Hernisi: Yeni doğan bebeklerde diyaframın olmamasına bağlı sebeplerle bağırsaklar göğüs kafesinde yer alabiliyor ve akciğerler de yetersiz gelişmiş oluyor. Bu rahatsızlık sonucu normalde karındaki organlarla akciğerleri ayıran diyafragma zarı gelişmemiş oluyor. Bu da bebeklerin karın içinde bulunan organların akciğere doğru fışkırmasına sebep oluyor. Hayati riski bulunan bu durumda acil ameliyat gerekmetkedir.


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler