Doğru Oyuncak Seçimi

Çocuklar için oyuncak kocaman, uçsuz bucaksız bir dünyayı temsil eder.

Doğru Oyuncak Seçimi

Çocuklar için oyuncak kocaman, uçsuz bucaksız bir dünyayı temsil eder. Zira hayal güçleri oldukça geniş olan çocuklar, ufacık bir taşı bile birçok oyunda ana unsur olarak kullanıp eğlenceli anlar yaşayabiliyor. Çocukların hayatında bu denli önemli olan oyuncaklar ebeveyn gözüyle bakıldığında yine aynı öneme sahip olmalı ve özenle seçilmelidir. Uzmanlar “doğru oyuncak” seçimi konusunda ebeveynleri uyarıyor. Peki, oyuncak seçimi nasıl yapılmalı? Nelere dikkat edilmeli? Hadi gelin birlikte inceleyelim!

Doğru Oyuncak Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğru oyuncak mantığında hareket etmek için kız ve erkek ayrımını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Erkek çocuğuna ataerkil bir zihniyet sunmamak kız çocuklarına ötekileştirme yapmayacak nitelikte oyuncaklar seçmek gibi birçok ince detaylar vardır.

 

/resimler/2017-5/16/1535287824990.jpg

 

  • Ø Henüz yaşını doldurmamış veya yeni yaş almış bebeklerde oyuncak seçimi daha önemlidir. Uzmanlar ilk üç yaş için oyuncakların önemini vurguluyor. Zihinsel anlamda çocuğu olumsuz etkilemeyecek, kaba ve ince motor becerilerini destekleyecek nitelikte eğitsel oyuncaklar seçilmelidir. Renkler, sayılar, şekiller ve benzeri kavramların öğretildiği oyuncaklar ideal seçimlerdir.
  • Ø Çocukların ilgisini tek bir yönde kısıtlamamak hatta yeteneklerini keşfetmek amacıyla sanatsal ve bilimsel temalı oyuncaklarda seçimler daha geniş tutulmalıdır. Böylece çocuğunuzun ilgi ve becerisini keşfedebilirsiniz.
  • Ø Birkaç yaşını tamamlayan çocuklar için yaz mevsiminde kumsalda oyuncaklarıyla oynaması; su ve kumla tanıştırılarak doğada, oyuncaklarıyla uyum içinde oynamasına izin verilmelidir.
  • Ø Lego, yap – boz, ahşap kutu oyuncaklar, resimli masal kitapları ve benzeri oyuncaklar çocuğun zihinsel gelişimini doğrudan olumlu etkiler. Bu yönde oyuncaklar alarak zihinsel ve fiziksel gelişimi destekleyebilirsiniz.
  • Ø Bisiklet, paten, oyuncak atlar… Çocukların fiziksel olarak aktif kullanacağı bu tarz oyuncaklar fiziksel gelişimi destekler, kas ve iskelet sisteminin gelişimini sağlar.
  • Ø Kalem tutma becerisi gelişen çocuklar için boyama kitapları, yazı tahtası ve hatta şartlar elverişliyse serbest şekilde boyama yapacağı bir duvar çocuğun okul öncesi el becerisini geliştirir, zeka gelişimini destekler.
  • Ø Kesme, yapıştırma, koparma, yerine takma ve benzeri eylemleri gerçekleştirebileceği oyunlar çocukların ince motor becerilerini geliştirir, el ve kol kaslarının gelişimini sağlar.

Doğru Oyuncak Seçiminin Çocuk Sağlığına Etkisi

Uzmanlar oyuncak seçiminin çocukların kişiliğini, karakterini ve ilerde yaşayacağı hayatı dahi etkileyebileceğini dile getiriyor. Örneğin kız çocuklarına küçük yaştan itibaren sadece bebek alınması, anne temalı oyuncaklar verilip ev hanımı mantığında yetiştirilmesinin kız çocuklarda yanlış algının oluşturulmasına zemin hazırlıyor. Zihnen ve bedenen çocukların gelişimini destekleyecek, yeteneklerini ve becerilerini keşfedebilecekleri oyuncaklar seçmek çocukların gelişimin sürecini olumlu yönde etkiliyor. Sağlıklı, mutlu ve özgüvenli bireyler yetiştirmek için nasıl beslenme konusunda özen gösteriliyorsa oyuncak seçiminde de özen gösterilmeli ve size muhtaç olan çocuğunuza iyi bir gelecek için gereken zemini hazırlamalısınız.


/resimler/2017-5/16/1536362826297.jpg

 

Oyuncak Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ø Oyuncağı oluşturan materyallerin sağlıklı olması gerekiyor. Çocuklar oyun oynarken oyuncağa bizzat dokunduğundan, yüzüne – ağzına değdirdiğinden sağlığını olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde, bakanlık onayı olan oyuncaklar seçilmelidir.
  • Ø Her yaş grubu için farklı nitelikte oyuncaklar bulunur. Oyuncak seçilirken yaş dikkate alınmalıdır. Basit oyuncaklar çocukların sıkılmasını, yaşını aşan oyuncaklar ise çocuğun hevesini ve özgüvenini zedeleyebilir.
  • Ø Oyuncak alınırken kati bir şekilde cinsiyet ayrımı yapılmamalıdır. Özellikle mesleki temalı oyuncaklarda bu tarz yaklaşımlardan uzak durulmalıdır.
  • Çocuğun ilgisini cezp edecek oyuncaklar seçilmelidir. Alınan oyuncak çocuğun zekasını aktif olarak kullanabileceği yönde olmalıdır.
  • Ø Çocuğun psikolojisini olumsuz yönde etkileyecek korkutucu, tehlikeli oyuncaklardan uzak durulmalıdır.

 

  • Ø Silah, tüfek, bomba ve benzeri ateşli oyuncaklar alınmamalıdır. Küçük yaşta alınan tehlikeli ve ateşli silah oyuncakları çocuklarda “silah tehlikeli değil, gereklidir” algısı yarattığından özellikle uzak durulmalıdır.
  • Ø Alınan oyuncaklarda çocukların yutabileceği kadar küçük parçaların olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Ø Yıkanabilen oyuncaklar seçilmeli, hijyen daima sağlanmalıdır. 

Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.