Doğru Led Lamba Nasıl Seçilir

Doğru Led Lamba Nasıl Seçilir

Doğru Led Lamba Nasıl Seçilir

 

LED lambalar  son zamanlarda evlerde ve profesyonel alanlarda kullanıcılar tarafından çok fazla tercih edilen bir aydınlatma aracı olmaya başladı. Bunun başlıca sebepleri arasında sağladıkları yüksek enerji tasarrufunu ve uzun kullanım ömürlerini sayabiliriz. Dolayısıyla aydınlatma konusunda kullanacağımız lambayı da neye göre seçmemiz gerektiği oldukça önemlidir ve bu yazıda sizlere bu konuda bazı önemli bilgileri vermeye çalışacağız.

Doğru LED Lamba Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:

  1. Aradığınız duy tipini bilin ve buna uygun lamba seçin.

Lambaların farklı duy tipleri vardır. Her duy her armatür için uygun değildir. Kırılan veya eskiyen ampulün değiştirmesi istenildiğinde, mutlaka uygun olan duy tipi tercih edilmelidir. Lamba kutusu ambalajı üzerinde duy tipi mutlaka belirtilir. Bu sayede ihtiyacınız olan ürünü kolayca seçebilirsiniz.

  1. Lamba şeklinizi belirleyin

Lambanın şekli, kullanacağınız avizeye göre değişiklik gösterir. Örneğin, belli bir objeyi vurgulamak veya geniş bir alan içindeki bölgeye dikkat çekmek için spot tipi LED lambalar tercih edilebilir. Bu kapsamda oturma odası için spot LED lambaları kullanılabilir. Ancak mutfak, çocuk odası gibi her yöne ışık veren bir aydınlatma ihtiyacı varsa, standart şekle sahip LED lambalar idealdir.

  1. Parlaklığı seçin

Eskiden lamba kutusunun üzerinde yazan vat değerine (W) bakarak seçim yapardık, ancak artık “lümen değeri” kavramı önemli hale geldi. Lümen değeri bir lambanın parlaklığını ifade eder, vat değeri (W) ise o lambanın harcadığı güç miktarıdır. Lambanın üzerinde yazan yüksek watt değerinin daha parlak ışık verdiği düşünülür; ancak bu durum her zaman geçerli değildir.

Örneğin 60 watt´lık bir şeffaf lamba 30 watt´lık bir şeffaf lambaya göre daha parlak ancak 15 watt´lık LED lambadan daha soluk olabilir. Kısacası LED lamba seçimi lambanın lümen değeri ne kadar yüksekse, LED lambanın daha parlak ışık verdiği bilinmelidir.

  1. İstediğiniz renge karar verin

Lambalar için renk sıcaklığı Kelvin (K); cinsinden ölçülür. Düşük değerli sıcaklık renkleri (örneğin 2700K) sıcak ve sarı aydınlatma ortamı sağlarken, yüksek değerli sıcaklık renkleri (örneğini 6500K) soğuk ve beyaz renkli aydınlatma ortamı yaratır.

Genelde konut, otel, restaurant uygulamalarında 2700K ve 3000K gibi sarı renkler kullanıcı konforu ve rahatlaması gibi amaçlarla tercih edilirken; ofis, okul, otopark, endüstri gibi uygulamalar için 4000K ve 6500K gibi beyaz renkler konsantrasyon sağlaması ve çalışmayı tetiklemesi açısından tercih edilir.

  1. Renk kalitesine dikkat edilmelidir.

Işık kaynağının renk görünümü üzerindeki etkisini açıklamak için renksel geriverim indeksi (CRI) kullanılır. Açık havadaki doğal ışığın CRI değeri 100´dür ve diğer ışık kaynaklarının karşılaştırılmasında standart olarak kullanılır. LED lambaların CRI değeri her zaman 80´in üstündedir. Güneş ışığının değerine yakın olan bu lambalar renkleri gerçekçi ve doğal biçimde yansıtır. LED lamba seçimi yaparken CRI değerinin 80 ve üzerinde olduğundan emin olun.

  1. Ayarlanabilir parlaklığa ihtiyacınız olup olmadığına karar verin.

Işığın parlaklığının ayarlanması demek, istenilen her an, evde arzu edilen atmosferin yaratılması demektir. Kutu ambalajının üzerinde parlaklığı ayarlanabilir (dimmable) ibaresi bulunan LED lambaların parlaklığı ile oynanabilir. Bazı LED lambalar ile hem ışığın parlaklığını hem de rengini ayarlamanız mümkündür. 2700 K sarı renk sıcaklığı, 2200 K “gün batımı” renk sıcaklığına kadar kısılarak sımsıcak ortamlar sağlanabilir.

  1. Kalite belgelerini kontrol edin

Son olarak doğru LED lambayı seçerken önemli bir konu ise kalite belgeleridir. A++ ifadesi olan LED lambaları tercih etmenizi öneririz.

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler