Tarih: 01.11.2024 21:24

Diyette Turşu Yenir mi?

Facebook Twitter Linked-in

 

Kilo vermek amacıyla diyet yapan herkesin önceliği kalorisiz gıdaları tüketmek oluyor. Araştırmalar yapılıyor, diyetisyenlere gidiliyor ve en ideal yiyecek içecek kombinasyonları hazırlanmaya çalışılıyor. Diyet yapanların arada kaldığı önemli konulardan biri de “Turşu” konusu. Herkes bunu merak ediyor. Turşu kilo aldırır mı

aldırmaz mı? Diyette turşu yenir mi yenmez mi?

Öncelikle belirtmek gerekir ki sadece turşu yiyerek kilo vermeniz mümkün değildir. Düşük kalorili ve yağ yakımına yardımcı öğeler içermesi nedeniyle turşu tercih edilebilir ancak içeriğindeki yüksek orandaki tuz ile de vücutta su tutulumunu arttırarak diyetinize negatif yönde etki edebilir.

 

 

Turşu. Kilo Kaybı İçin Düşük Kalorili Bir Atıştırmalık

Günlük 1200 kalorilik çok sıkı bir diyet uyguluyor bile olsanız turşu diyet listenizde yer alabilir. Çünkü bir bardak dolusu turşu sadece 17 kaloridir. Bu da günlük kalori sınırınızın yüzde 2´sinden bile az bir rakamdır.

 

 

Sirkenin Potansiyel Faydaları

Turşuya tadını veren sirkenin insan vücudu için bir çok yararı bulunmakta. Öncelikle kilo kaybı için gerekli olan asetik asit içeren sirkenin midede bulunduğu zamanlarda yiyecekleri daha fazla tutarak tokluk hissinin daha uzun süre verdiği anlaşılmıştır.

 

 

Tuz ve Kilo Verme Çıkmazı

Turşuların önemli bir dezavantajı vardır. Tuz. Tuz yapısal olarak yağ yakmanıza engel değildir ancak su tutma düzeyini arttırdığı için kilo kaybınızı fark etmeniz güçleşir. Bu nedenle mümkün olduğunca az tuzlu turşular yapmanızı öneriyoruz.

 

 

Kilo Kaybı için Turşular

Diyet yemekleri ve salataları genellikle tatsız tuzsuz olurlar. Turşu burada harika bir lezzetlendirme görevi üstlenebilir. Turşuyu bu tür yemeklerin yanında veya salataların içinde tüketmek lezzetinize lezzet katabilir. Hem yediğiniz gıda miktarı artacak ve psikolojik olarak doyacaksınız hem de az kalori almış olacaksınız.

Standart salatalık turşularından sıkılırsanız diğer sebzelerin turşularından deneyebilirsiniz. Pancar, taze fasülye, karnabahar ve hatta kuşkonmaz. Harika turşular yapabileceğiniz sebzelerden sadece bir kaçı.

 

 

Fermente Gıdalar ve Kilo Verme

Geleneksel turşular sebze veya salatalığın sirke içine batırılarak fermente edilmesi esasıyla yapılır. Fermantasyon süreci probiyotikler olarak adlandırılan vücut için çok önemli yararlı maddeleri de açığa çıkarır. Belirli gıda kodekslerine uygun olarak yapılmak zorunda olan fabrika turşularında probiyotikler bulunmaz. Bu nedenle bu maddeyi de almak istiyorsanız turşunuzu evde kendiniz yapmalısınız. Turşular çok fazla vitamin ve mineral içermediği halde, yemekle birlikte turşu yemek yediğiniz yemeklerin probiyotik içeriğini arttırabilir.

 

 

Glisemik İndeks ve Kilo Kaybı

Glisemik indeks, bir yiyeceğin kan şekeri seviyesini ne kadar etkileyeceğini ölçmektedir. Asitli sirke ile yapılan turşu gibi gıdalar, düşük asit glisemik indeksine sahip olma eğilimindedir, çünkü asitlik, sindirim sisteminiz yoluyla yiyeceğin geçişini yavaşlatmaya yardımcı olur ve böylece kan şekeri sıçramalarını sınırlandırır. Glisemik indekste düşük olan yiyeceklerin yanı sıra glisemik indekste daha yüksek olan yiyecekler yemeklerin genel glisemik indeksini düşürür. Örneğin, 2005 yılında "Avrupa Klinik Beslenme Dergisi" nde yayınlanan bir çalışmada, yüksek GI´lı bir beyaz ekmek sirkeye bandırılarak yenildiğinde, sirkenin, yemekten sonra kan şekeri artışının azaltılmasına yardımcı olduğu bulunmuştur.

 

 

Tuz Konusu

Çok fazla tuz tüketmek vücudunuzu su tutmaya yöneltir. Bu da size en azından geçici olarak daha fazla ağırlık hissi verir. Ne yazık ki, turşu tuz oranı yüksek bir gıdadır. Fermente edilmiş bir ekşi turşu, vücudun gereksinim duyduğu günlük tuz miktarının yüzde 19´unu sağlar. Bu nedenle turşu yapımında mümkün olan en az tuzu kullanmanız diyetiniz için faydalı olacaktır.

Turşu bir çok kişi tarafından kilo vermede yardımcı yiyecek olarak görünmesine karşın fazla tüketiminde mideye olası zararları da söz konusudur.

Yakın zamanda Türkiye´de yapılan bir araştırmada mide kanseri hastaları incelenmiştir. Bu incelemede hastaların yeme içmelerini mercek altına alan doktorlar önemli ölçüde az miktarda ekmek, tahıl ürünü, süt veya meyve gibi gıdaları tükettikleri halde mide kanseri olanların çok miktarda turşu yediklerini anlamışlardır.

 

 

Peki Turşu Yemeli mi? Yememeli mi?

Soru budur. Sağlık için oldukça yararlı bir besin olan turşuyu kendin evinizde yapmanız ve çok sık tüketmemeniz şartıyla yemenizde hiç bir sakınca yoktur. Afiyet olsun.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —