Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır ve İçine Neler Koyulmalıdır?

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır ve İçine Neler Koyulmalıdır?

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır ve İçine Neler Koyulmalıdır?

Deprem, ülkemizde en sık görülen ve en büyük hasarı veren doğal afettir. Bunun nedeni ise Türkiye´nin aktif fay hatları olan Alp Himalaya kıvrım kuşağında yer almasındandır. Bundan dolayı yüksek ve orta şiddetlerdeki depremlerle her an sarsılmamız oldukça olası bir durumdur.

  Ülkemizde geçmişten bugüne kadar pek çok deprem meydana gelmiş ve bu depremler büyük hasarlara da yol açmıştır. 17 Ağustos 1999´da Gölcük´ü merkez alan depremde; Kocaeli, Adapazarı ve İstanbul-Avcılar´da yaşayan birçok insan bu deprem sebebiyle hayatını kaybetmiş, geride kalan insanlar ise depremin verdiği psikolojik travmanın etkisinden uzun süre çıkamamışlardır. Enkaz altında kalıp kurtarılmayı bekleyen insanlar ise, susuzluk, açlık, havasızlık, sıkışmışlık gibi sebeplerle hayatlarını kaybetmişlerdir. 23 Ekim 2011´de yaşanmış olan Van Depremi´nden sonra deprem sebebiyle evleri yıkılmış olan insanlar kışın soğuk havaların gelmesiyle birlikte mağdur olmuşlardır.

 Herkesin bildiği bir söz olacak ama “Deprem değil, tedbirsizlik öldürür.” Sözü oldukça doğru bir sözdür. Depremde bazı evlerin tamamen yıkılıp bazılarının ise hiç hasar görmemiş olmasının sebebi, binalar yapılırken kullanılan yapı malzemelerinin kalitesinden kaynaklıdır. İnsanların kayıp yaşamamaları için tedbirli olmaları gerekmektedir. Mesela, depreme karşı herkesin evinde bir deprem çantası bulunmalıdır. 

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır ve İçine Neler Koyulmalıdır?

  • Deprem çantanızı gece yatarken yatağınızın hemen yanına, gündüz ise elinizi attığınızda ulaşabileceğiniz bir yere koymanız gerekmektedir.
  • Deprem çantanızın içerisinde bozulmayacak ve hayatınızı devam ettirmenize yarayacak, su gibi, besinler bulundurmanız gerekmektedir.
  • Deprem çantanızda sizi ısıtmaya yetecek kadar küçük bir battaniye bulundurmanızda fayda var.
  • Depremin ardından oluşacak olan durumda açık bir eczane bulamamanız en olası durumdur. Bundan dolayı deprem çantanızın içerisinde mutlaka bir ağrı kesici ilacınız olmalıdır eğer ki sürekli kullanmakta olduğunuz bir ilacınız var ise onu da deprem çantanıza eklemelisiniz.
  • Depremin ardından enkaz altında kalmanız durumunda öttürüp sesinizi duyurabileceğiniz bir düdük mutlaka deprem çantanızın içerisinde bulunmalıdır.
  • Deprem çantanızın içerisinde bulunduğunuz ortamı aydınlatacak, el feneri, çakmak, mum gibi malzemeler mutlaka bulunmalıdır.
  • Deprem çantanızda yaralanmış insanlara yardım etmek amacıyla bir adet ilk yardım seti bulundurmanızda fayda bulunmaktadır.

Başımıza gelmeden, gereken önlemleri almayan,  sürekli erteleyen bir toplumuz. Fakat tedbirler hayat kurtarır ve deprem gerçeğinin sürekli var olmakta olduğu bir ülkede, hayatta kalma şansını arttırabilmek için mutlaka deprem çantası hazırlamak gerekmektedir.

 


Kan Şekerini Denge Tutmak İçin Tüketilmesi Gereken Besinler

Banyolarınızda Yetiştirmek İsteyeceğiniz Bitkiler

Orkide Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılmalı

Pırasa Çorbası Tarifi

Tatil Planı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler--

Doğalgaz Faturasından Nasıl Tasarruf Edebiliriz

Kahvaltıda tüketilecek en iyi meyveler