Çocukların Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanması Aslında Çok Kolay
Okuma, çocukların başarılı olmayı öğrenmek için ihtiyaç duydukları en temel becerilerden biridir.
İyi okuma becerileri, öğrencileri akademik olarak başarılı yapmakla kalmaz, aynı zamanda yaşam boyu başarı için gerekli olan bir becerileri sağlar. Okuma, kelime hazinesini geliştirir, dikkat sürelerini arttırır ve daha güçlü analitik düşünmeyi teşvik eder.
Ebeveynlerin çocuk davranışları üzerindeki etkileri bilimsel olarak kanıtlanmış durumdadır. Bebekler konuşma ve dil gibi hayati bir konuyu bile taklit yoluyla öğrenirler. Hal böyle olunca çocukların kitap okuma alışkanlıkları üzerinde de anne ve babanın çok önemli etkisi olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Bir çok ebeveynin çocuğuna kitap okuma alışkanlığı kazandırmakla ilgili arayışı olduğu malum. Ancak bu tür ebeveynlerin neredeyse tamamının ortak özelliği düzenli kitap okumuyor olmasıdır. Çünkü bebekler ve çocuklar ebeveynlerini bire bir taklit etmek ve edindiği tutumu kendi kişilik ve zeka özelliklerine göre yorumlamak üzere programlanmış canlılardır. Öğrenme ve tutum değişikliği taklit yoluyla meydana gelir.
Ailelerin kendileri kitap okumuyorken çocuklarından bunu istemeleri de çok etkili olamamaktadır. Anne ve babanın düzenli kitap okuduğu evlerde zaten çocuklara böyle bir alışkanlık kazandırma sorunu da ortadan kalkmaktadır. Buna rağmen bazı durumlarda çocuk kitap okumayı reddedebilir. Bu tip durumlarda karşılaşan ebeveynler için biraz rehber hazırladık sizler için.
İşte çocuklara kitap okumayı sevdiren bazı ip uçları;
5 yaş altındaki çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için öncelikle bunu bir oyun gibi göstermek gerekliliği vardır. Bunun için de çok çizim ve resim içeren kitapları çocuklarınızla birlikte okuyabilirsiniz. Bu hem çocuğunuz ile aranızdaki iletişimi güçlendirecek hem de kitap okuma konusunda çocuğunuzda bir temel oluşturacaktır.
Çocukların Hayal gücünü Harekete Geçirecek Sorular Sorun
Kitap okuma seansları boyunca çocuklarınıza zaman zaman hayal güçlerini harekete geçirebilecek türde sorular sormanız onun ilgisini hep canlı tutacaktır. Böylece kitap okuma aktivitesi sıkıcı bir gereklilikten keyifli bir oyuna dönüşecektir. Okuduğunuz kitaptaki çizimlerle ilgili soruları çocuğunuz çok sevecektir.
Okuma Sırasında Beden Teması Kurun
Okurken çocuğunuzu kollarınıza sarın. Bir kolunuz onun üzerinde olsun. Çocukların dünyada en çok güvendikleri ve huzur buldukları yer anne babalarının kucağıdır. Böyle bir pozisyonda kitap okunması çocukta kitap okuma ve güven-huzur kelimeleri arasında bağ kurmasına yarayacaktır. Bu bilinçaltına verilebilecek çok güçlü bir mesajdır.
Bir yetişkin olarak okuduğunuz kitaplardan örnekler vermeye çalışın. Size ait olan kitabın yazarını, o yazarın hayatını anlatın. Fiziki olarak kitabın nasıl tutulabileceğini çocuğunuza gösterin. cümlelerin nasıl okunduğuna ce sayfanın nasıl çevrildiğine dikkati çekin. Bu temel okuma adımlarını bilmek, küçük çocukların hazır olduklarında bağımsız olarak okumasını kolaylaştırır.
Okuduklarınızı Gerçek Hayatla İlişkilendirin
Kitapta okuduğunuz bir karakterin örneğin markete gitmesi sizin de markete gittiğiniz zamanlarda bir bağ kurulmasına yardımcı olabilir. Siz marketteyken, çocuğunuzla okuduğunuz kitapta, hikaye kahramanının markette neler yaptığı ile ilgili bilgiler sorun. Çocuğun gerçek hayatta deneyimlediği şeylerin kitap üzerinden alınması son derece kolay olacaktır.
Konuşmayı Çocuğunuzun Lehine Kullanın
Okuduğunuz kitapta kaç sayfa ilerlediğinizin bir önemi yoktur. Önemli olan okuma eylemi sırasında çocukların sorularına içtenlikle cevap vermektir. Her ne kadar uzun uzadıya sorular da sorsalar mutlaka her soruya sabırla cevap verin. Sorulara cevap verilmesi çocukların bilişsel ve duygusal becerilerini geliştirirken gerçek dünya ile etkileşim düzeylerinin yükselmesine yardımcı olur
Sesleri Taklit Etmekten veya Aptalca Sesler Çıkarmaktan Korkmayın
Çocuklar buna bayılır. Saçma sapan sesler çıkarmak ve aptal tarafınızı çocuğa göstermek onların her zaman hoşuna gider. Kitaplarda adı geçen hayvanların seslerini çıkarmak onların bu etkinlikten daha fazla keyif almalarını sağlayacaktır.
Tahmin Soruları Sorun
"Farenin peynir alıp yuvasına gittikten sonra ne yapacağını düşünüyorsun?" "Sence tavşan avcıyı görünce ne yapacak?"
Çocuğunuzun öykünde ne olacağını tahmin etmesini istemek ya da daha önce kitapta ne olduğunu hatırlamaya çalışması, kendi başlarına okumayı öğrenmelerine yardımcı olacaktır. Bir sonraki gün kitap okumak istediği zaman nerede kaldığını bölece daha rahat hatırlayacaktır. Kitap okumak için gerekli olan bir temel yeteneği çocuğunuz bu şekilde kazanmış olacaktır.
Matematik Becerileri Geliştirmesine Yardımcı Olun
Saymayı öğrenmek, öğrenmeyi öğrenmek kadar önemlidir - aslında, önce gelir. Çocuğunuzun 1´den 10´a kadar sayması bir gelişmedir ancak bu rakamları şekillerle bağdaştırabildiği zaman anlam kazanabilir. Kitap okurken şekillerde yer alan sayı içeren sorular sorun. Sepette kaç tane armut var?, Telde kaç tane kuş var? gibi sorular çocuğunuzun soyut sayılarla somut gerçekleri bir araya getirebilmesini sağlar. Bu da ileride matematik sorularını analiz etmede ona fayda sağlayan bir temel oluşturur.
Kitap Okuma Eylemi Bir Ceza Değildir
Çocuğunuzu oturmaya ve kitap okumaya zorlarsanız veya herhangi bir olumsuz hareketinde kitap ile cezalandırmaya kalkarsanız çocuk kitap ile cezayı bağdaştırmaya başlayacaktır. Asla bunu yapmayın. Ayrıca kitap okuma seansı boyunca çocuğunuzun sıkıldığını hissettiğiniz durumlarda hiç çekinmeden ara verin. Kitabın sayfasını bile bitirmenize gerek yok. Ona izin verin ve siz oturup sesli sesli okumaya devam edin. Kendi kendinize yorumlar yaparak bu şekilde okuma sonucunda çocuklar genellikle merak ederek tekrar geri dönüyorlar.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.